Războiul din Ucraina, ziua 186. Dmitro Kuleba: Ruşii pun „întregul continent în pericol”. Continuă bombardamentele. Moscova şi Kievul se acuză reciproc pe situaţia centralei nucleare Zaporojie. Zelenski îndeamnă la luptă

  • Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie rămâne foarte riscantă
  • Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc pentru gestionarea defectuasă a celei mai mari centrale din Europa
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a ţinut un discurs în care face apel la solidaritate şi îndeamnă statele lumii la luptă împotriva naţiunilor agresoare
11694 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 186. Dmitro Kuleba: Ruşii pun „întregul continent în pericol”. Continuă bombardamentele. Moscova şi Kievul se acuză reciproc pe situaţia centralei nucleare Zaporojie. Zelenski îndeamnă la luptă

UPDATE 23:20

„Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ar trebui să se încheie cu o înfrângere militară a Federaţiei Ruse, o revenire la Ucraina a teritoriilor ocupate şi un tribunal pentru criminalii de război.

Soluţiile de compromis vor avea consecinţe catastrofale pentru umanitate”, a declarat Mykhailo Podoliak, consilier prezidenţial în Ucraina.

UPDATE 23:10 „Mobilizarea ascunsă” se intensifică în regiunile Moscova şi Leningrad din Federaţia Rusă

Serviciul de Informaţii al Armatei Ucrainei a obţinut noi informaţii despre situaţia recrutărilor din Federaţia Rusă.

Bazinul de recrutare din entităţi precum Buriaţia, Tuva, republicile Caucazului şi alte regiuni defavorizate este epuizat, motiv pentru care eforturile de convingere a bărbaţilor să se înroleze voluntar pentru aşa-zisa „operaţie militară specială” din Ucraina sunt acum concentrate pe regiunile Moscova şi Leningrad.

Bărbaţilor având vârsta de recrutare li se oferă contracte pe o perioadă de la 3 la 12 luni şi o ocazie unică de creştere a siguranţei financiare.

Candidaţilor li se promite un salariu de până la 240.000 de ruble echivalentul a 4.000 de euro, care este transferat pe un card bancar special de la Comisariatul Militar.

În timpul pregătirilor şi pe perioadele de repaus, un voluntar în armata lui Putin poate primi între 30.000 şi 45.000 de ruble, echivalentul a cca. 500-700 de euro.

UPDATE 23:00 Raportul pagubelor produse de armata ucraineană

Armata Ucrainei a distrus două depozite de muniţie ale ruşilor, în Dudchany şi în Davydiv Brid, regiunea Herson, precum şi un punct de aprovizionare cu muniţie, în Voskresenke.

Comandamentul ucrainean „Sud” mai informează că, în operaţiile de ieri, forţele ucrainene au ucis treizeci şi cinci de soldaţi ruşi şi au distrus un obuzier autopropulsat Msta-B, un tun de artilerie autopropulsat Nona, 9 vehicule blindate şi alte vehicule militare.

UPDATE 20:20 Inspectorii AIEA vor vizita centrala Zaporojie „zilele următoare”

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor şi a temerilor tot mai mari privind un potenţial accident nuclear.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că îşi „continuă consultările cu toate părţile în vederea trimiterii unei misiuni de experţi AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranţei şi securităţii nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite, citat de CNN.

UPDATE 19:50 Cancelarul Austriei: Nu putem să-l lăsăm pe Putin să decidă preţul energiei electrice

Cancelarul austriac Karl Nehammer susţine o plafonare la nivelul Uniunii Europene a preţurilor galopante la electricitate, a declarat acesta într-un comunicat emis duminică de biroul său.

Guvernul austriac, condus de conservatori, a fost iniţial sceptic în privinţa ideii de plafonare a preţurilor la energie electrică, dar s-a răzgândit pe măsură ce acestea au continuat să crească în concordanţă cu creşterea preţurilor la gaze, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, conform Reuters.

"Nu putem să-l lăsăm pe preşedintele rus Vladimir Putin să determine în fiecare zi preţul european al energiei electrice", a adăugat el.

UPDATE 19:00 UE este pe cale să suspende acordul cu Rusia privind vizele de călătorie

Miniştrii de externe ai UE sunt pe cale să susţină o suspendare a acordului cu Moscova de facilitare a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi, a relatat Financial Times, citând trei oficiali implicaţi în discuţii.

Autorităţile au discutat despre limitarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi, iar unele state membre au cerut interzicerea totală a vizelor turistice ruseşti, însă nu există o majoritate în favoarea acestei măsuri, informează POLITICO.

Ca un prim pas, miniştrii de externe intenţionează să acorde sprijin politic pentru suspendarea acordului de facilitare a vizelor UE-Rusia în cadrul unei reuniuni care va avea loc marţi şi miercuri la Praga, potrivit raportului FT, care citează oficiali implicaţi în negocieri.

UPDATE 17:15 Apelul unui oficial ONU către Vladimir Putin: Îi cer preşedintelui rus să oprească atacul armat împotriva Ucrainei

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului l-a îndemnat pe preşedintele Rusiei să "oprească atacul armat împotriva Ucrainei", în ultima sa conferinţă de presă

Michelle Bachelet, a fost prima femeie preşedintele din Chile, a cerut, de asemenea, ca centrala nucleară Zaporojie să fie "imediat demilitarizată".

În ultimele două zile au fost exprimate îngrijorări cu privire la această instalaţie, existând temeri tot mai mari că luptele din apropiere ar putea provoca o adevărată tragedie, relatează Sky News.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, care a fost ocupată de forţele ruseşti la începutul războiului.

UPDATE 16:30 Ministerul britanic al Apărării: E puţin probabil ca iniţiativa de recrutare din Rusia să aibă impact în războiul din Ucraina

Este puţin probabil ca planul Rusiei de a-şi extinde forţele armate să aibă un impact asupra războiului din Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Vladimir Putin a semnat recent un decret pentru a creşte personalul militar al forţelor armate ruse la peste 1,15 milioane de persoane, o creştere potenţială de 137.000 de militari, notează BBC.

Dar Ministerul Apărării a declarat că este puţin probabil ca această creştere să sporească puterea de luptă a Rusiei, în mare măsură din cauza pierderilor continue.

UPDATE 16:00 Rusia susţine că a lovit ateliere în care sunt reparate elicoptere ucrainene

Rusia susţine că a lovit atelierele de la fabrica Motor Sich din regiunea ucraineană Zaporojie, unde se repară elicopterele pentru forţele aeriene ucrainene.

Ministerul rus al Apărării, citat de The Guardian, a anunţat că armata rusă a lovit atelierele în care erau reparate elicopterele forţelor aeriene ucrainene.

De asemenea, reprezentanţii ministerului rus au afirmat că forţele ucrainene au bombardat în ultimele două zile centrala nucleară din Zaporojie.

UPDATE 14:58 Ministrul de Externe ucrainean: „Militarii ruşi trebuie să plece din centrala Zaporojie 

„Timp de decenii, siguranţa nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic”, a declarat Dmitro Kuleba, referindu-se la dezastrul de la Cernobîl din 1986, potrivit Sky News.

„Invadatorii ruşi au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruşi trebuie să iasă din centrală, nu au ce căuta acolo”, spune el. 
 

UPDATE 12:40 Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ar trebui să se încheie cu o înfrângere militară a Federaţiei Ruse, o revenire la Ucraina a teritoriilor ocupate şi un tribunal pentru criminalii de război.

„Soluţiile de compromis” vor avea consecinţe catastrofale pentru umanitate, a spus Mykhailo Podoliak, consilierul al şefului administraţiei prezidenţiale a Ucrainei. 
 

UPDATE 12:00 „Mobilizarea ascunsă” se intensifică în regiunile Moscova şi Leningrad din Federaţia Rusă, susţine Serviciul de Informaţii al Armatei Ucrainei

 
Bazinul de recrutare din entităţi precum Buriaţia, Tuva, republicile Caucazului şi alte regiuni defavorizate este epuizat, motiv pentru care eforturile de convingere a bărbaţilor să se înroleze voluntar pentru aşa-zisa „operaţie militară specială” din Ucraina sunt acum concentrate pe regiunile Moscova şi Leningrad.
 
Bărbaţilor având vârsta de recrutare li se oferă contracte pe o perioadă de la 3 la 12 luni şi o ocazie unică de creştere a siguranţei financiare. 
 
Candidaţilor li se promite un salariu de până la 240.000 de ruble [aproximativ 4.000 de dolari SUA], care este transferat pe un card bancar special de la Comisariatul Militar. 
 
În timpul pregătirilor şi pe perioadele de repaus, un voluntar în armata lui Putin poate primi între 30.000 şi 45.000 de ruble, echivalentul a cca. 500-700 de dolari SUA. 
 

UPDATE 10:00 Forţele armate ale Ucrainei au distrus două depozite de muniţie ale ruşilor, în Dudchany şi în Davydiv Brid, regiunea Herson, precum şi un punct de aprovizionare cu muniţie, în Voskresenke

 
Comandamentul ucrainean „Sud” mai informează că, în operaţiile de ieri, forţele ucrainene au ucis treizeci şi cinci de soldaţi ruşi şi au distrus un obuzier autopropulsat Msta-B, un tun de artilerie autopropulsat Nona, 9 vehicule blindate şi alte vehicule militare. 
 

UPDATE 03:00 

Două companii sud-coreene au semnat un contract în valoare de 5.76 miliarde de dolari cu Polonia pentru a exporta tancuri şi obuziere, a declarat agenţia de achiziţii de arme din Seul, după ce Varşovia a acceptat să intensifice importurile de arme pe fondul tensiunilor cu Rusia. 

UPDATE 02:00 Marea Britanie ajută Ucraina la decontaminarea ţărmurilor de mine

Ministerul britanic al apărării va trimite Ucrainei şase drone subacvatice pentru a ajuta la curăţarea coastei de mine şi pentru a face transporturile de cereale mai sigure.

Marea Britanie va antrena, de asemenea, personalul Marinei Ucrainene pentru a folosi dronele, a declarat ministerul într-un comunicat.

UPDATE 01:00 Guvernul ucrainean uşurează procedurile de transport internaţional

Marinarii comercianţi vor avea voie să părăsească Ucraina dacă primesc aprobarea de la organismul  administrativ militar local. Premierul ucrainean susţine că o astfel de mişcare va uşura procesul de transport al cerealelor din porturile ţării.

UPDATE 00:00

Comandamentul militar sudic al Ucrainei a declarat că trupele sale au respins mai multe atacuri ruseşti pe direcţia Nikolaiev.

Ministerul rus al Apărării a ţinut să contrazică informaţia. Armata rusă a distrus un mare depozit de muniţii în regiunea Dnipropetrovsk, care conţinea sisteme de rachete HIMARS şi obuze pentru lansatoarele M777 fabricate în SUA.

De asemenea, forţele aeriene ruse au doborât o aeronavă MiG-29 în regiunea Doneţk.

Rezumatul zilei

  • Rusia a intensificat bombardamentele în regiunea Doneţk, de frica unui contraatac ucrainean
  • Armata ucraineană a respins atacurile ruseşti din Soledar, Zaitseve şi Mayorsk
  • Un raid aerian ucrainean a distrus un sistem rus de apărare aeriană în regiunea Herson
  • Podurile Antonivskyi şi Daryivskiy au rămas inutilizabile după ce au fost bombardate masiv de ucraineni
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit teritoriul ucrainean pentru a veni în Rusia, inclusiv pensionari, femei însărcinate şi persoanele cu dizabilităţi
  • Kazahstanul, vecin şi aliat al Rusiei, a suspendat toate exporturile de arme timp de un an, pe fondul conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici