LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 221. Armata rusă bate în retragere. Peste 60.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi / În regiunile anexate se va vorbi rusa, iar rubla va circula din 2023 / România, tot mai vehementă împotriva acţiunilor ruseşti, a semnat o declaraţie comună / Stoltenberg, avertisment pentru Putin

  • Rusia şi-a retras trupele din Lyman pentru a evita să fie înconjurată de armata Ucrainei
  • Ramzan Kadyrov, liderul Ceceniei, susţine că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare cu randament redus în Ucraina
  • După o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă, Putin a proclamat anexarea a patru regiuni din Ucraina
56718 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 221. Armata rusă bate în retragere. Peste 60.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi / În regiunile anexate se va vorbi rusa, iar rubla va circula din 2023 / România, tot mai vehementă împotriva acţiunilor ruseşti, a semnat o declaraţie comună / Stoltenberg, avertisment pentru Putin

UPDATE 23:00 Petraeus, la ABC News: SUA ar distruge trupele ruseşti, dacă Putin ar folosi arme nucleare în Ucraina

Statele Unite şi aliaţii săi vor distruge trupele şi echipamentele ruseşti în Ucraina şi vor scufunda flota din Marea Neagră, dacă preşedintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare, a declarat de fostul director al CIA şi generalul de patru stele în retragere al armatei, David Petraeus. Într-un interviu acordat ABC News, Petraeus a explicat: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin conducerea unui efort NATO - colectiv - care ar elimina orice forţe convenţionale ruseşti pe care le putem vedea şi identifica pe câmpul de luptă din Ucraina şi, de asemenea, în Crimeea şi fiecare navă din Marea Neagră”.

UPDATE 22:00 Ucraina: sosesc arme din Norvegia, Danemarca şi Germania

Norvegia se alătură Danemarcei şi Germaniei în acţiunea de a cumpăra arme de artilerie, pentru a fi expediate în Ucraina. Valoarea totală este de 92 de milioane de euro, conform relatărilor postului norvegian TV2. Ministrul norvegian al apărării, Bjo›rn Arild Gram, a spus că există „o nevoie puternică” de a sprijini apărarea Ucrainei împotriva Rusiei şi că trebuie achiziţionate mai multe arme din industria de război. „Acum ne unim forţele pentru o achiziţie unică”, a spus el. Propunerea de a trimite mai multe arme în Ucraina are un sprijin politic puternic în Norvegia. „Avem o mare majoritate în Parlament care doreşte să ajute Ucraina în apărarea ei împotriva Rusiei”, a adăugat Gram.

UPDATE 21:00 Regiunile anexate vor vorbi rusă, doar rubla va circula din 2023

Cele patru regiuni ucrainene anexate vor avea ca limbă oficială rusa şi, din 2023, vor folosi doar rubla ca monedă: aşa arată documentele depuse astăzi Dumei Ruse (Camera Deputaţilor) şi care vor fi ratificate mâine. Locuitorii din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporizhzhia vor vorbi rusă, dar li se va garanta dreptul de a vorbi în limba lor maternă, ucraineană.

UPDATE 20:00 Stoltenberg: consecinţe grave, dacă Putin foloseşte arme nucleare

„Retorica nucleară a preşedintelui Putin este periculoasă şi imprudentă, am mai auzit-o de mai multe ori, dar asta nu schimbă faptul că este periculoasă. Acesta este motivul pentru care i-am spus clar preşedintelui Putin că orice utilizare a armelor nucleare ar avea consecinţe grave pentru Rusia şi, în mod natural, ar schimba natura conflictului”, a declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unui interviu acordat la „Meet the press” de pe Nbc.

„De asemenea, am precizat că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată, acesta este un mesaj pe care NATO şi Aliaţii NATO îl transmit Rusiei”, a adăugat Stoltenberg, care a întărit: „Acesta este un război pe care l-a început preşedintele Putin, este un război la alegerea lui. NATO nu face parte din acest conflict, ceea ce facem este să oferim sprijin Ucrainei, o naţiune independentă şi suverană din Europa, care are dreptul să se apere de o agresiune de război”.

UPDATE 19:00 Graniţele regiunilor incluse în Rusia sunt cele din ziua anexării

Graniţele celor patru regiuni ucrainene ocupate incluse în Federaţia Rusă vor fi cele existente în ziua în care au fost anexate, conform tratatelor de aderare transmise astăzi de preşedintele Putin Dumei de Stat, anunţată agenţia Ria Novosti, clarificând un dubiu pe care, până vineri, Kremlinul îl lăsase nelămurit.

UPDATE 18:00 Berlinul îl chemă pe ambasadorul Rusiei în Germania

Berlinul îl convoacă şi pe ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Netshev. La fel ca multe ţări europene, precum Belgia şi Italia, Germania reacţionează în acest fel la recenta anexare a patru regiuni ucrainene la Rusia şi la noua escaladare a războiului.

UPDATE 17:00 Nouă ţări NATO condamnă anexarea la Rusia sprijină aderarea Kievului la Alianţă

Preşedinţii a nouă ţări NATO au condamnat anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene şi au cerut Alianţei Atlantice să mărească în mod semnificativ ajutorul militar acordat Ucrainei. Pe lângă faptul că şi-au exprimat sprijinul ferm pentru decizia summitului NATO de la Bucureşti privind viitoarea aderare a Ucrainei la Alianţă.

Declaraţia comună a fost făcută publică pe Twitter de către preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda. În special, preşedinţii ţărilor din Europa Centrală şi de Est au declarat că au vizitat Kievul în timpul războiului şi au văzut cu ochii lor consecinţele agresiunii ruse şi, prin urmare, că nu pot rămâne tăcuţi în faţa încălcări flagrante ale legii.de către Federaţia Rus. 

„Confirmăm sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa niciun teritoriu ucrainean”, au spus aceştia.

Declaraţia a fost semnată de: Preşedintele Republicii Cehe - Milos Zeman, Preşedintele Estoniei - Alar Karis, Preşedintele Letoniei - Egils Levits, Preşedintele Lituaniei - Gitanas Nauseda, Preşedintele Macedoniei de Nord - Stevo Pendarovskii, Preşedintele Muntenegrului - Milo Djukanovic, Preşedintele Poloniei - Andrzej Duda , Preşedintele României - Klaus Iohannis şi al cel Slovaciei - Zuzana Čaputova.

UPDATE 16:30 Putin trimite către Duma de Stat un proiect de lege pentru admiterea în regiunile de Sud-Est

Preşedintele rus Putin a trimis Dumei de Stat proiectul de lege constituţională pentru aderarea la Federaţia Rusă a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

UPDATE 16:00 24 de schimburi de prizonieri de pe 24 februarie şi până astăzi

UPDATE 14:53 Papa, apel către Putin să pună capăt „spiralei de violenţă şi moarte” 

Într-un discurs rostit în faţa a mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc a făcut un apel „în numele lui Dumnezeu” pentru încetarea conflictului şi a spus că este „absurd” ca lumea să rişte un conflict nuclear.
 

UPDATE 14:00 O navă deţinută de ONU a ajuns la Ciornomorsk. Aceasta va duce grâu ucrainean în Somalia 

O a cincea navă închiriată de Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite a sosit în portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagră şi va livra grâu ucrainean în Somalia, a anunţat duminică ministerul ucrainean al infrastructurii, potrivit Reuters. 

UPDATE 13:00 O nouă estimare a armatei ucrainene: peste 60.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi

 
Potrivit The Guardian, forţele armate ucrainene susţin că aproximativ 60.110 soldaţi ruşi au fost ucişi şi 2.377 de tancuri au fost distruse.
 
Conform aceleiaşi surse, Moscova a pierdut numai în ultimele 24 de ore 500 de soldaţi, suferind cele mai mari pierderi în Kramatorsk şi Bakhmut.
 

UPDATE 11:20 Pierderea lui Lyman a fost un „eşec politic serios” pentru Putin, anunţă ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării consideră că pierderea lui Lyman a declanşat un nou val de critici la adresa conducerii militare a Federaţiei Ruse, din moment ce oraşul este situat în regiunea Doneţk, pe care ţara agresoră a încercat să o anexeze.
 
Serviciile secrete britanice consideră că pierderile suplimentare ale teritoriului rus ocupat ilegal vor duce cel mai probabil la valuri mai puternice de critici publice, precum şi la presiuni asupra înaltului comandament.
 

UPDATE 8:00 Volodimir Zelenski, mesaj încurajator pentru poporul său: „În cursul acestei săptămâni, în Donbas au apărut mai multe steaguri ucrainene.

„Vor fi şi mai multe peste o săptămână. „Steagul nostru va fi peste tot. (...) Ucraina va continua să se apere şi va învinge în acest război”, dă asigurări Zelenski.  
 

UPDATE 05:00

Gazprom din Rusia a redus sâmbătă livrările de gaze naturale către Moldova cu aproximativ 30%, potrivit directorului companiei de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban.

UPDATE 00:10 

Grecia şi Bulgaria au început exploatarea comercială a unei conducte de gaz cu întârziere îndelungată, care va contribui la scăderea dependenţei Europei de sud-est de gazul rusesc şi la creşterea securităţii energetice.

Rezumatul zilei

Înainte de a semna documentele de anexare a celor patru regiuni, act denunţat ca fiind ilegal de Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Secretarul General al Naţiunilor Unite, preşedintele rus Vladimir Putin a rostit o tiradă anti-occidentală timp de 37 de minute.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că este pregătit pentru a purta discuţii cu Moscova, dar nu atâta timp cât Putin este preşedinte.

Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a declarat că cel puţin 30 de civili au fost ucişi, iar alţi peste 100 sunt răniţi, după ce ruşii au bombardat un convoi umanitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici