Războiul din Ucraina, ziua 241. Zelenski cere din nou sprijinul Occidentului. Rusia neagă ultimele acuzaţii. Blinken spune că Putin nu este interesat să oprească războiul

  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski avertizează că Rusia ar putea distruge un mare baraj energetic aflat în sudul ţării
  • Rusia neagă intenţia de a bombarda barajul Nova Kakhovka şi denunţă provocările făcute de ucraineni
  • Armata ucraineană încearcă să recapete controlul asupra oraşului Herson
22132 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 241. Zelenski cere din nou sprijinul Occidentului. Rusia neagă ultimele acuzaţii. Blinken spune că Putin nu este interesat să oprească războiul

Sursa foto: MediafaxFoto

Jafuri numeroase în Herson, în timp ce ruşii fac evacuări şi îşi retrag trupele

Armata ucraineană a primit informaţii despre tot mai multe despre jafuri în oraşul Herson, controlat de Rusia, au anunţat sâmbătă reprezentanţii armatei.

„Numărul de cazuri de jafuri şi acţiuni ilegale în Herson a crescut. Ocupanţii confiscă maşini de la populaţia locală şi încearcă să părăsească oraşul folosind trecerea cu feribotul de lângă podul Antonivskyi", a afirmat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

18 rachete de croazieră au fost doborâte în ultimele ore

Armata ucraineană susţine că sâmbătă a distrus 18 rachete de croazieră în timpul atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice din întreaga ţară.

Potrivit Forţelor aeriene „rachetele de croazieră inamice au fost distruse de aviaţie, unităţi de rachete antiaeriene şi grupuri mobile de foc".

„În plus, ruşii au atacat de pe navele din Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr. În total, 16 lansări", au anunţat, pe internet, reprezentanţii Forţelor Aeriene ale Ucrainei.

Peste 1,5 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică

Peste 1,5 milioane de clienţi din Ucraina au rămas fără curent electric în urma unui nou val de atacuri ruseşti, a declarat sâmbătă şeful adjunct al biroului preşedintelui ucrainean.

Reparaţiile au început imediat, a anunţat Kyrylo Timoşenko, pe Telegram.

Noua serie de atacuri a afectat sâmbătă infrastructura din centrul şi vestul Ucrainei, potrivit oficialilor din diferite regiuni.

Lupte intense în Herson

Rusia a declarat sâmbătă că forţele sale au împiedicat o tentativă a Ucrainei de a trece de linia sa de control în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde evacuează civili în aşteptarea unei contraofensive ucrainene mai ample.

"Toate atacurile au fost respinse, inamicul a fost împins înapoi pe poziţiile lor iniţiale", a declarat Ministerul Apărării, adăugând că ofensiva ucraineană a fost lansată spre aşezările Piatykhatky, Suhanove, Sablukivka şi Bezvodne, pe partea de vest a râului Dnipro, conform agenţiei Reuters.

Bombardamentele ruseşti provoacă întreruperi majore de energie electrică în centrul şi vestul Ucrainei

Sute de mii de persoane din centrul şi vestul Ucrainei s-au trezit sâmbătă cu pene de curent şi cu rafale periodice de focuri de armă, în timp ce apărarea aeriană ucraineană încerca să doboare drone şi rachete care se apropiau.
 
Rusia şi-a intensificat loviturile asupra centralelor electrice, a sistemelor de alimentare cu apă şi a altor infrastructuri cheie din întreaga ţară, relatează Associated Press.

Noi atacuri asupra instalaţiilor energetice din Ucraina

Infrastructura critică din Ucraina a fost din nou lovită sâmbătă, în mai multe regiuni fiind raportate lovituri asupra unor instalaţii energetice, informează Reuters.

Noi rachete doborâte în Kiev

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că o serie de rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ale ţării deasupra capitalei.
 
El a declarat pe Telegram: „Mai multe rachete care zburau spre Kiev au fost doborâte de forţele de apărare aeriană din regiune. Mulţumim apărătorilor noştri!”.

Ruşii consolidează punctele de trecere peste râul Nipru, afirmă Ministerul britanic al Apărării

Forţele ruseşti continuă să consolideze punctele de trecere peste râul Nipru şi au terminat de construit un pod de barje lângă podul avariat Antonovskiy din Kherson, în sudul Ucrainei, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Rusia a atacat azi-noapte oraşul Nikopol din Ucraina

În urma loviturilor de artilerie grea efectuate de forţele ruse, au rezultat distrugeri la 20 de clădiri rezidenţiale, iar mai multe conducte de gaze naturale sunt grav avariate. Circa 1.000 de gospodării au rămas fără acces la reţeaua de electricitate

Blinken spune că Putin nu este interesat să oprească războiul

Antony Blinken afirmă că SUA vor menţine contactele cu Rusia, dar că orice diplomaţie mai amplă depinde de interesul preşedintelui Vladimir Putin de a arăta "interesul de a opri agresiunea".

Blinken a subliniat recentele atacuri ale Rusiei asupra centralelor electrice şi a altor infrastructuri civile din Ucraina şi mobilizarea de trupe pe care le-a numit "în mod oribil, carne de tun pe care Putin încearcă să le arunce în război".

„Diferenţa fundamentală este că ucrainenii luptă pentru ţara lor, pentru pământul lor, pentru viitorul lor. Nu şi Rusia, iar cu cât mai repede preşedintele Putin va înţelege acest lucru şi va ajunge la această concluzie, cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război”.

Bombardamentele continuă

Forţele ucrainene au bombardat poziţii ruseşti în regiunea ocupată Kherson, vizând rutele de reaprovizionare peste un râu important, în timp ce se apropiau vineri de un asalt complet asupra oraşului cheie.

UPDATE 

Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în momentul de faţă Moscova nu dă niciun semn că este dispusă să se angajeze în discuţii semnificative, susţine secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken.

Rezumatul zilei

  • Raidurile aeriene ruseşti au lovit cel puţin jumătate din capacitatea de generare termică a Ucrainei, provocând daune de miliarde de dolari începând cu 10 octombrie, deşi nu toate acele unităţi de energie au încetat complet să funcţioneze, potrivit ministrului ucrainean al energiei.
  • Ucraina a doborât peste 85% din dronele „kamikaze” de fabricaţie iraniană.
  • Marea Britanie, Franţa şi Germania au solicitat în cadrul Naţiunilor Unite o anchetă care să constate dacă Rusia a folosit drone de origine iraniană pentru a ataca Ucraina, fapt ce constituie o încălcarea a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici