LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 333. Rusia are probleme cu extinderea planificată a armatei / Scholz: Imperialismul lui Putin nu va învinge / Franţa şi Germania susţin necondiţionat Ucraina

  • A 333-a zi de război. Se împlinesc aproape 11 luni de la începerea bombardamentelor ruse asupra Ucrainei
  • Ucraina şi-a înmormântat, cu onoruri militare, ministrul de Interne ucis în urma accidentului de elicopter.
  • Potrivit ONU care furnizează cele mai echidistante informaţii şi cele mai exacte statistici, 6,952 de civili au fost ucişi şi alţi 11,144 au fost răniţi de la începerea războiului.
  • Cele mai sumbre statistici sunt furnizate de generalul american Mark A. Milley, care susţine că invazia lui Putin a Ucrainei a dus la 200.000 de militari ucişi sau răniţi ( aprox.100.000 de militari ucraineni, aprox. 100.000 de militari ruşi) şi la 40,000 de civili ucişi sau răniţi.
9292 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 333. Rusia are probleme cu extinderea planificată a armatei / Scholz: Imperialismul lui Putin nu va învinge / Franţa şi Germania susţin necondiţionat Ucraina

UPDATE 23:00 Berlinul, gata să autorizeze Polonia să trimită Leopard

Germania este pregătită să autorizeze Polonia să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

UPDATE 22:00 Macron: cele trei condiţii pentru trimiterea tancurilor Leclerc

Macron a indicat trei condiţii pentru ca acesta să ofere Kievului tancuri de luptă franceze: acest lucru să nu ducă la o escaladare a conflictului, să existe soldaţi ucraineni gata să le folosească şi să nu afecteze capacităţile apărării franceze. 

UPDATE 21:00 Kiev: Avem nevoie de tancuri

„Partenerii trebuie să realizeze adevărul: există o gaură în nava globală, iar partea ucraineană a echipajului luptă pentru supravieţuirea navei. Aşteptarea nu va funcţiona. Pentru a salva nava, toţi trebuie să acţioneze împreună. Asta înseamnă tancuri, rachete, arme, bani şi multe altele pentru Ucraina”. Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, scrie pe Twitter referitor la problema aprovizionării Kievului cu tancuri Leopard.

UPDATE 20:10 Kiev, o femeie ucisă în timpul atacurilor ruseşti asupra Harkovului

O femeie de 67 de ani a fost ucisă, în timp ce un bărbat de 49 de ani a fost rănit în urma bombardamentelor efectuate de trupele ruse asupra satelor Petrivka şi Guriv Kozachok, din regiunea Harkov, susţine Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale Harkov, după cum a relatat Ukrinform.

UPDATE 20:00 Kiev: ruşii atacă infrastructura critică din Zaporojie

Trupele ruse au lansat astăzi un atac cu rachete asupra infrastructurii critice din regiunea Zaporojie, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. „În cursul zilei, inamicul a lansat 5 lovituri aeriene asupra poziţiilor Forţelor de Apărare şi un atac cu rachete asupra infrastructurii critice din regiunea Zaporojie. A efectuat peste 20 de atacuri de la mai multe sisteme de lansare de rachete”, a declarat Statul Major, citat de Ukrainska Pravda. Forţele de la Kiev au explicat în continuare că „principalele eforturi ale inamicului sunt concentrate pe conducerea unei ofensive în direcţia Bakhmut” şi „desfăşoară operaţiuni ofensive nereuşite în direcţiile Zaporojie, Avdiivka şi Liman. Pe Kupiansk, Novopavlovsk şi Herson se apără”.

UPDATE 19:00 Tensiune pe ruta Washington-Berlin din cauza Leopards

Ar exista o situaţie de mare tensiune între Statele Unite şi Germania în ceea ce priveşte problema livrării tancurilor germane Leopard către Ucraina, a dezvăluit de Süddeutsche Zeitung, citând un raport intern din cercurile guvernamentale americane. În special, SUA nu le-ar fi plăcut declaraţiile relatate de mass-media potrivit cărora cancelarul german Olaf Scholz, într-un apel telefonic cu preşedintele american Joe Biden, ar fi legat posibila livrare a Leoparzilor la Kiev de cea a Tancurile Abrams din Statele Unite.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care ar fi aflat despre declaraţiile lui Scholz în timpul unei vizite la Berlin, a avut o discuţie aprinsă cu şeful cancelariei germane, Wolfgang Schmidt, în marja întâlnirii grupului de contact pentru Ucraina la Ramstein, de  vinerea trecută. Întâlnirea a fost descrisă ca fiind destul de „încordată”.

UPDATE 18:00 Kievul confirmă sosirea elicopterelor Sea King din Marea Britanie

„Sea King - Regele Mării din Marea Britanie a sosit în noul său regat lângă Marea Neagră din Ucraina”. Ministrul ucrainean de externe Oleksii Resnikov a scris pe Twitter, confirmând sosirea în Ucraina a elicopterelor Sea King din Regatul Unit. "Este o întărire puternică pentru marina ucraineană. Cooperarea noastră va continua să crească", a adăugat Resnikov, care i-a mulţumit omologului său britanic, Ben Wallace. „Împreună, vom asigura mările şi pământurile din întreaga Europă”, a adăugat el.

UPDATE 17:00 Medvedev: Vestul este gata să rupă Rusia în bucăţi

"Întâlnirea Ramstein şi livrările de arme grele la Kiev nu lasă nicio îndoială că duşmanii noştri vor încerca să ne distrugă. Şi au suficiente arme pentru a face acest lucru. Ar putea la fel de bine să înceapă să producă altele noi, dacă este necesar". Vicepreşedintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a scris astăzi pe Telegram.

UPDATE 16:10 Schimbări în programa şcolară rusească: se renunţă la „invenţiile” lui Soljeniţîn

UPDATE 16:00 Macron: Suportul pentru Kiev este inevitabil în fiecare domeniu

„Sprijinul nostru constant pentru poporul ucrainean va continua în toate domeniile”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, în timp ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz în timpul unei ceremonii de la Sorbona, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Elysee.

UPDATE Scholz: Imperialismul lui Putin nu va învinge

„Imperialismul lui Putin nu va învinge. Nu vom permite Europei să se întoarcă într-o perioadă în care violenţa a înlocuit politica şi continentul nostru a fost sfâşiat de ură şi rivalităţi naţionale", a declarat cancelarul german Olaf Scholz de la Paris, cu ocazia celei de-a 60-a. aniversarea Tratatului de la Elysee.

UPDATE 15:40 Johnson la Kiev, Zelenski salută un „prieten adevărat”

Fostul premier britanic Boris Johnson a călătorit astăzi în Ucraina şi a vizitat Bucea şi Borodyianka în regiunea Kiev, după cum a relatat presa ucraineană. Johnson s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Zelenski, care a postat un videoclip al întâlnirii pe canalele sale de socializare şi i-a mulţumit fostului premier britanic pentru sprijin, numindu-l „un adevărat prieten al Ucrainei”.

UPDATE 15:20 Bombele lui Putin fac ravagii

UPDATE 14:55  Comandamentul de Sud transmite, duminică, faptul că Ucraina respinge cu succes ofensivele limitate ale Rusiei în regiunea Zaporojie 

UPDATE 14:30 Două persoane au sărit în aer în timpul dezamorsării unor dispozitive explozive în Ucraina

Două persoane au ajuns la spital după ce au fost "aruncate în aer" de un dispozitiv exploziv necunoscut în nord-estul Ucrainei, a declarat şeful regiunii Harkov.  
Oleg Sinegubov a declarat că serviciile de urgenţă au reuşit să dezamorseze sâmbătă 14 dispozitive explozive în oraşul Kamianka, în Izium, regiune din districtul Harkov.
 
Dar a adăugat că un bărbat de 49 de ani şi unul de 50 de ani au fost răniţi de o mină şi au fost "spitalizaţi în stare moderată", relatează Sky News.
 
"Pe linia de contact, apărătorii noştri îşi menţin ferm poziţiile şi îi distrug pe ocupanţi", a continuat el.
 
"Credem în forţele armate şi lucrăm pentru victorie".
 

UPDATE 14:10  Germania dă asigurări că este de partea corectă: Vom continua să sprijinim Ucraina 

"Vom continua să sprijinim Ucraina - atât timp şi atât de cuprinzător cât va fi necesar. Împreună, ca europeni - în apărarea proiectului nostru european de pace", a declarat Scholz la Paris, în cadrul unui eveniment de celebrare a prieteniei dintre Germania şi Franţa, relatează Sky News.
 
Franţa şi Germania încearcă să depăşească diferenţele puse în evidenţă de războiul Rusiei din Ucraina şi să îşi consolideze alianţa printr-o zi de ceremonii şi discuţii privind securitatea, energia şi alte provocări ale Europei.
 

UPDATE 12:45 Refuzul Berlinului de a furniza tancuri Leopard Kievului, inacceptabil - premierul polonez Mateusz Morawiecki 

Premierul polonez a calificat duminică drept "inacceptabil" refuzul Berlinului de a furniza tancuri Leopard Kievului, care le cere cu insistenţă într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă.
 
"Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovaţi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiectele civile sunt atacate, femeile şi copiii sunt ucişi", a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia PAP.
 
Declaraţiile sale au fost făcute la două zile după o reuniune a aproximativ 50 de ţări la baza americană de la Ramstein, în Germania. Acolo, aliaţii Ucrainei au anunţat noi livrări substanţiale de arme către Ucraina, dar nu au reuşit să ajungă la un acord privind livrarea de tancuri grele, în ciuda cererilor repetate ale Ucrainei.
 
Premierul polonez a declarat că aşteaptă "o declaraţie clară" din partea Berlinului care să autorizeze expedierea de Leopards, al căror producător este, de către ţările care le au.
 
Polonia, care spune că este pregătită să livreze 14 Leopards Kievului, afirmă că poartă discuţii pe această temă cu aproximativ 15 ţări. Dacă Berlinul refuză să furnizeze Leopards Kievului, "vom crea o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate", a declarat şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki.
 

UPDATE 11:00 Ministerul britanic al Apărării crede că Rusia are probleme cu extinderea planificată a armatei

Schimbările structurale majore anunţate în armata rusă arată intenţia conducerii de a se pregăti pentru o confruntare de lungă durată în Ucraina, a raportat Ministerul britanic al Apărării, duminică.
 
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat zilele trecute că schimbările urmează să fie implementate între 2023 şi 2026, inclusiv o creştere a numărului de soldaţi, cifra anunţată fiind d 1,5 milioane de militari.
 
„Planurile lui Shoigu semnalează faptul că, foarte probabil, conducerea rusă evaluează că o ameninţare militară convenţională sporită va dăinui timp de mulţi ani după actualul război din Ucraina. Cu toate acestea, este foarte probabil ca Rusia să aibă greutăţi în asigurarea personalului şi echipamentelor”, a scris pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.
 
Măsura echivalează cu o „creştere de 11% a personalului militar pe lângă extinderea anunţată anterior la 1,35 milioane de oameni”, a mai precizat ministerul.
 
Rusia a mobilizat 300.000 de soldaţi în septembrie şi octombrie pentru a-i trimite în Ucraina şi încă 200.000 în cadrul ciclului său obişnuit de recrutare în noiembrie. Serviciile de informaţii militare ucrainene au raportat anterior că Rusia intenţionează să lanseze un nou val de mobilizare de 500.000 de recruţi pentru războiul împotriva Ucrainei.
 
Şoigu a anunţat, de asemenea, că intenţionează să formeze două corpuri de armată în apropierea graniţei cu Finlanda, ca o revenire parţială la organizarea forţelor din epoca sovietică în vestul Rusiei.
 
Un raport al serviciilor de informaţii militare ucrainene din 13 ianuarie arată că Rusia intenţionează să construiască o armată de două milioane de soldaţi prin valuri consecutive de mobilizare.
 
La începutul lunii decembrie, Vladimir Putin a negat că Rusia plănuieşte o nouă mobilizare, spunând că nu vede niciun motiv pentru o nouă rundă de recrutare. Dar, potrivit unor rapoarte recente, Kremlinul a continuat mobilizarea în mod ascuns.

UPDATE 9:30 Ucraina celebrează Ziua Integrităţii. Mesajul transmis de Zelensky

 Pe 22 ianuarie s-a semnat Actul Unirii Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Vest-Ucraineană.
Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale din Ucraina a creat o serie de carduri pentru ca restul lumii să poată explora o pagină importantă din istoria Ucrainei.
 
Zelensky a transmis un mesaj cu ocazia celebrării Legii Unificării: „Ucraina este unită pentru că este puternică. Ucraina este puternică pentru că este unită”. 
 
Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că unificarea istorică din 1919 a Republicii Populare Ucrainene şi a Republicii Populare Ucrainene de Vest a transmis două elemente de înţelepciune generaţiilor următoare. „Dacă lupta nu va fi oprită, mai devreme sau mai târziu va fi restaurat un stat unificat şi independent. Dacă nu se ajunge la o unitate adevărată, independenţa va fi pierdută”, a declarat Zelensky într-un discurs pentru a marca cea de-a 104-a aniversare a semnării Actului de unificare.
 
Pe 24 februarie, ucrainenii au dovedit că au stăpânit-o pe cea de-a doua, deoarece a devenit o nouă renaştere a unităţii ucrainene, a spus el. „Suntem uniţi pentru că suntem puternici. Suntem puternici pentru că suntem uniţi”, a spus Zelensky.
 
Sărbătoarea a fost oficial decretată în 1999, ţinându-se cont de marea însemnătate istorică a evenimentului unirii din 22 ianuarie 1919, se arată pe site-ul Ambasadei Ucrainei.
 
În anul 2011 Ziua Integrităţii a fost unită cu Ziua Libertăţii, marcată anterior la 22 noiembrie. Însă în 2014, prin decretul Preşedintelui, sărbătoarea a fost reînnoită ca Ziua Integrităţii Ucrainei.
 
Actul unirii pământurilor ucrainene în 1919 a fost în esenţă simbolic. Peste câteva săptămâni după aceasta bolşevicii au ocupat Kievul, iar mai târziu polonezii – Galiţia de Est, iar Cehoslovacia – Transcarpatia.  
 

UPDATE 8:10 Statul Major General: Ucraina respinge atacurile ruseşti în apropierea a 10 aşezări

UPDATE 7:50 Ministrul german al Apărării va vizita în curând Ucraina - mass-media 

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat pentru ziarul german Bild am Sonntag că intenţionează să viziteze Ucraina în scurt timp, „probabil în următoarele patru săptămâni”.
 
Răspunzând la întrebarea lui Bild am Sonntag despre tancurile Leopard, Pistorius a declarat: „Suntem într-un dialog foarte strâns pe această temă cu partenerii noştri internaţionali, în primul rând cu SUA”.
 

UPDATE 7:30 Atacurile Rusiei avariază o întreprindere din regiunea Dnipropetrovsk

 

UPDATE 2:55 - Publicaţia Russia Today din Franţa se va închide din cauza sancţiunilor UE.Radiodifuzorul de stat rus RT France a anunţat că se închide după ce activele sale au fost îngheţate din cauza celui de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

 

UPDATE 1:25  - Oficial: O explozie de mină de teren a rănit patru persoane, inclusiv un copil, în regiunea Mykolaiv

Hanna Zamazieieva, şefa Consiliului Oblast Mykolaiv, a raportat pe 21 ianuarie că o maşină a lovit o mină în satul Liubomyrivka din Oblastul Mykolaiv. Potrivit acesteia, patru persoane au fost rănite, inclusiv un bebeluş de trei săptămâni. Ea a cerut locuitorilor să fie precauţi.

 

BILANŢUL

  • Potrivit ONU care furnizează cele mai echidistante informaţii şi cele mai exacte statistici, 6,952 de civili au fost ucişi şi alţi 11,144 au fost răniţi de la începerea războiului. 
  • Cele mai sumbre statistici sunt furnizate de generalul american Mark A. Milley, care susţine că invazia lui Putin a Ucrainei a dus la 200.000 de militari  ucişi sau răniţi ( aprox.100.000 de militari ucraineni, aprox. 100.000 de militari ruşi) şi la 40,000 de civili ucişi sau răniţi. 
  • Guvernul ucrainean estimează că 33,681 de civili au fost ucişi de forţele armate ale Rusiei, dar numai 10,000 de militari ucraineni şi-au pierdut viaţa şi 115,290 de invadatori ruşi au fost ucişi. 
  • Comisia Europeană   transmite că 20.000 de civili au fost ucişi,  iar Director general al Statului Major al Uniunii Europene estimează că 60.000 de militari ruşi au fost ucişi.  Nu sunt statistici oficiale europene privind militarii ucraineni ucişi, dar preşedintele Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen a declarat din greşeală că şi-au pierdut viaţa 100,000 de militari ucraineni şi 20.000 de civili au fost ucişi. 
  • Sursele guvernamentale ruse evită să dea informaţii despre numărul civililor ucişi în Ucraina de războiul lui Putin, dar estimează în mod fals că au pierdut numai 5,937 de militari ruşi şi că au lichidat  61,207 de militari ucraineni. 

Ştirea iniţială 

Ucraina primeşte primul elicopter Sea King din Marea Britanie.Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat pe 21 ianuarie că elicopterele Sea King donate de Regatul Unit au sosit în Ucraina. Reznikov nu a precizat numărul de elicoptere obţinute. „Este o întărire puternică pentru marina ucraineană”, a spus Reznikov, potrivit Kyiv Independent

Între timp,  Parlamentul convoacă conducerea Ministerului Apărării în urma acuzaţiilor de corupţie.Comisia parlamentară a Ucrainei pentru securitate naţională, apărare şi informaţii convocă oficiali de rang înalt din Ministerul Apărării pentru a răspunde acuzaţiilor jurnaliştilor conform cărora ministerul cumpără alimente pentru armată la preţuri umflate. Ziarul ucrainean Zn.Ua a raportat pe 21 ianuarie că Ministerul Apărării a cumpărat alimente pentru militari la preţuri de două până la trei ori mai mari decât cele vândute la magazinele alimentare din Kiev. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici