LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 540. Alertă aeriană în toată Ucraina: o rachetă Kinjal a decolat din Rusia / Brigada Azov se întoarce la datorie / Armata ucraineană eliberează o nouă localitate / Contraofensiva ucraineană avansează în regiunea Doneţk / Alibaba, sancţionată de Kiev / Avioane ruseşti acceptate în spaţiul aerian al UE

  • Ucraina eliberează localitatea Urozhaine din regiunea Doneţk
  • Prima navă navighează prin coridorul temporar al Mării Negre
  • Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, vizitează Belarus, cu scopul întăririi unui „parteneriat strategic”
  • SUA cere Iranului să înceteze furnizarea de drone Rusiei
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie susţine că Rusia desfăşoară drone produse pe plan intern bazate pe tehnologia iraniană
16575 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 540. Alertă aeriană în toată Ucraina: o rachetă Kinjal a decolat din Rusia / Brigada Azov se întoarce la datorie /  Armata ucraineană eliberează o nouă localitate / Contraofensiva ucraineană avansează în regiunea Doneţk / Alibaba, sancţionată de Kiev / Avioane ruseşti acceptate în spaţiul aerian al UE

Volodimir Zelenski, Facebook

UPDATE 23:00 Turcia avertizează Rusia

UPDATE 22:00 - Rusia: 3 avioane de pasageri în spaţiul UE din cauza vremii nefavorabile

Trei zboruri comerciale ruseşti au primit permisiunea specială pentru a intra, pentru scurt timp, în spaţiul aerian al Finlandei şi al Estoniei, pentru a evita să fie prinse de furtunile care se desfăşoară în zonă, au anunţat surse din cadrul autorităţii ruse de aviaţie Rosaviatsia, care le-a mulţumit celor două ţări vecine pentru cooperare. Uniunea Europeană şi-a închis spaţiul aerian zborurilor ruseşti, ca parte a sancţiunilor împotriva Moscovei, după începerea războiului din Ucraina, în urmă cu un an şi jumătate. Cele trei avioane care au primit permisiunea să intre în spaţiul european - de la companiile Rossiya, Ural Airlines şi Nordwind - zburau către sau dinspre Kaliningrad, exclava rusă dintre Polonia şi Lituania.

UPDATE 21:30 - Lukaşenko: nu am contribuit la declanşarea războiului

Belarus „nu a contribuit la declanşarea războiului din Ucraina”, a declarat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, într-un interviu acordat jurnalistei ucrainene Diana Pancenko. 

UPDATE 21:00 - Putin, pe vecie la cârma Rusiei

UPDATE 20:00 - Moscova denunţă: Kievul a lovit din nou regiunea Briansk

Forţele armate ucrainene ar fi bombardat Zabrama, un sat rusesc din districtul Klimovskij, regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina. Nu au fost victime. Guvernatorul Alexander Bogomaz scrie pe Telegram. „În urma bombardamentului, o casă de locuit şi o anexă au luat foc. Toate serviciile operaţionale şi de urgenţă lucrează la faţa locului”, a precizat el.

UPDATE 19:30 UPDATE - Lukaşenko: Războiul poate fi evitat

„Conflictul din Ucraina ar fi putut fi evitat şi cu atât mai mult poate fi oprit acum”. Acest lucru a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţiile ruse.

UPDATE 19:20 CNN: armata Kievului avansează spre sud-est datorită bombelor cu dispersie occidentale

Forţele ucrainene au făcut progrese în contraofensiva de pe frontul de sud-est, spre oraşul Mariupol, odată cu recucerirea recentă a satului Urozaine, asta şi datorită utilizării controversatelor bombe cu dispersie, trimise de SUA. Acest lucru a fost raportat de CNN, care a cerut experţilor militari să vadă imaginile bătăliei din jurul Urozaine.

UPDATE 19:10 Kuleba: posibil parteneriat Ucraina- Mauritania

Nu există doar Rusia în Africa, ci şi Ucraina încearcă să construiască alianţe pentru a consolida cooperarea cu continentul. Ministrul de externe Dmitro Kuleba salută discuţiile avute cu omologul său mauritanian. „Primul telefon istoric cu Mohamed Salem Merzoug”. Despre asta a scris pe X ministrul Kuleba, subliniind că acesta este primul contact între şefii diplomaţiei celor două ţări. „Am discutat modalităţi de a consolida legăturile bilaterale şi de a realiza potenţialul viitorului parteneriat dintre Ucraina şi Mauritania”.

UPDATE 19:00 - Sancţiunile SUA asupra a patru agenţi ruşi implicaţi în otrăvirea lui Navalnîi

La trei ani de la otrăvirea adversarului rus Alexiei Navalnîi, SUA au sancţionat patru agenţi ai serviciilor secrete ruse (FSB) conform legii Magniţki pentru implicarea lor în afacere. Aceştia sunt Alexei Alexandrov, Konstantin Kudriavtsev, Ivan Osipov şi Vladimir Panyaev. Acest lucru a fost anunţat de Departamentul de Stat al SUA.

UPDATE 18:30 - Kievul adaugă Alibaba pe lista companiilor „sponsor” de război

Agenţia Naţională pentru Prevenirea Corupţiei din Ucraina a adăugat Alibaba Group Holding Limited pe lista sponsorilor internaţionali ai războiului. Presa din Kiev relatează acest lucru. Potrivit Ucrainei, compania chineză „nu numai că continuă să lucreze în Federaţia Rusă, ci îşi aprovizionează şi platformele pentru vânzarea mărfurilor pe bază de cupru exportate din teritoriile ocupate ale Ucrainei”. În plus, Alibaba ar recurge la „cenzurarea conţinutului ucrainean” pe platformele sale. „Toate aceste fapte indică faptul că compania susţine agresiunea rusă nu doar financiar, prin plata taxelor, ci şi ideologic”, se arată în comunicat.

UPDATE 18:00 - Alertă aeriană în toată Ucraina

O avertizare aeriană a fost declarată pe întreg teritoriul Ucrainei din cauza decolării unei rachete aero-balistice „Kinjal” din Rusia. Forţele armate de la Kiev anunţă acest lucru pe Telegram. Iniţial, alerta a afectat doar regiunea capitalei şi Harkov. „Pericol de rachete peste toată Ucraina”, se arată în mesaj.

UPDATE 17:00 - Acorduri militare între Rusia şi Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, au ajuns la un „cadru larg” de acorduri privind cooperarea militară în întâlnirea lor din iulie de la Phenian. Acest lucru a fost raportat de Yonhap, citându-l pe deputatul Yoo Sang-bum, după audierea parlamentară cu uşile închise a Serviciului Naţional de Informaţii (NIS). „Rusia pare să fi solicitat vânzarea de obuze şi rachete şi desfăşurarea unui exerciţiu militar comun, în timp ce nordul a solicitat probabil închirierea de arme de fabricaţie occidentală şi asistenţă tehnică, inclusiv reparaţii la echipamente vechi”, a spus el.

UPDATE 16:40 - Ucraina: Suedia ajută cu 314 milioane 

Guvernul suedez a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 314 milioane de dolari. După cum explică guvernul de la Stockholm pe site-ul său, muniţia şi piesele de schimb pentru vehiculele de luptă ale infanteriei CV90 şi tancurile Stridsvagn 122 vor fi livrate forţelor armate ucrainene. Suedia va transfera, de asemenea, echipamente şi camioane. Stockholm a transferat deja 1,57 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei.

UPDATE 16:30 - Berlinul trimite două noi lansatoare pentru rachete Iris-T la Kiev

Guvernul german a actualizat astăzi lista sprijinului militar acordat Ucrainei. Noile livrări includ două lansatoare noi pentru rachetele Iris-T Sls. De asemenea, au trimis muniţii suplimentare, 10 radare de supraveghere la sol G012 şi mijloace tehnice suplimentare.

UPDATE 16:00 - Stoltenberg: numai Kievul decide asupra negocierilor de la Moscova

Depinde de Ucraina să decidă când sunt condiţiile potrivite pentru începerea negocierilor de pace. Acest lucru a fost declarat de şeful NATO, Jens Stoltenberg, vorbind la o conferinţă în oraşul norvegian Arendal. „Ucrainenii, şi numai ucrainenii, pot decide când sunt condiţiile potrivite pentru negocieri şi care pot decide la masa de negocieri care este o soluţie acceptabilă”, a subliniat Stoltenberg. 

UPDATE 15:30 - Podoliak îl atacă pe Sarkozy: logica lui criminală justifică agresiunea

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak îl atacă pe Twitter pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, acuzându-l că urmăreşte „o logică criminală” şi justifică războaiele agresive ale Rusiei. Postarea dură vine după un interviu cu Le Figaro, în care Sarkozy afirmă că „diplomaţia, discuţiile şi discuţiile” sunt singura cale de ieşire din criză, îşi exprimă îndoielile cu privire la viitoarea intrare a Ucrainei în UE şi subliniază că „avem nevoie” de Rusia şi Rusia „are nevoie de noi”. 

UPDATE 15:10 - Stoltenberg: sprijin NATO până la victorie

„Ucrainenii vor fi cei care vor decide termenii păcii, rolul NATO este de a sprijini Ucraina până când aceasta va câştiga conflictul”, a afirmat secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg, adăugând că „în cadrul NATO vorbim despre cum să punem capăt conflictului din Ucraina şi calea de urmat pentru atingerea păcii”. 

UPDATE 14:40 - Ucraina: batalionul Azov este din nou pe front

Batalionul Azov s-a întors pe front din Ucraina şi este deja angajat în lupte: a declarat astăzi şeful departamentului de planificare al Gărzii Naţionale, Mikola Urşalovic, potrivit postului de stat Suspilne. Soldaţii Azov, a precizat el, au început să efectueze misiuni de luptă în zona pădurii Serebryanske, regiunea Lugansk. Comandantii batalionului s-au intors in Ucraina de la Istanbul pe 8 iulie dupa ce au fost inchisi in Rusia si au petrecut 300 de zile in Turcia pe baza acordurilor de schimb de prizonieri cu Moscova.

UPDATE 14:30 - Moscova: Atacul de la Kiev cu drone asupra Belgorod, dejucat

Forţele armate ruse au dejucat un atac cu drone de la Kiev asupra Belgorod, o regiune care se învecinează cu Ucraina, a afirmat Ministerul Apărării din Moscova,citat de agenţia de presă RIA Novosti. Potrivit Interfax, armata rusă a doborât o dronă lansată de forţele ucrainene peste regiunea Belgorod de sud a Rusiei.

UPDATE 14:10 - Wagner distribuie fotografii cu ucraineni ucişi pe front

Compania de mercenari Wagner a arătat într-o înregistrare video fotografii „cu un grup distrus de forţe speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei, care a încercat să intre în Rusia. Filmările arată cadavrele militanţilor la graniţa din regiunea Bryansk”, scrie un canal de Telegram.

UPDATE 13:53 - Ucraina prelungeşte legea marţială şi mobilizarea până la data de 15 noiembrie 2023

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat două proiecte de lege care prelungesc legea marţială şi mobilizarea generală pentru încă 90 de zile.

 

UPDATE 13:31 - Brigada Azov se întoarce să lupte pe front

Brigada Azov a Gărzii Naţionale a Ucrainei desfăşoară din nou operaţiuni militare pe front, a declarat colonelul Mykola Urshalovych în timpul unei conferinţe la Centrul Militar de Media din 17 august. 

 

UPDATE 13:26 - Kuleba: Avioanele de luptă F-16 pot sosi de îndată ce piloţii termină antrenamentul

Ucraina ar putea primi avioane de luptă F-16 când piloţii ucraineni îşi vor finaliza pregătirea, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba, citat de Interfax-Ucraina pe 17 august.

 

UPDATE 10:00 - Trupele ucrainene avansează la sud de Urozhaine din regiunea Doneţk

Forţele ucrainene au înaintat cu succes la sud de satul recent eliberat Urozhaine, regiunea Doneţk, a informat pe 17 august Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 09:00 - SUA sancţionează companiile implicate în tranzacţii cu arme între Rusia şi Coreea de Nord

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat pe 16 august că a sancţionat trei entităţi care încercau să faciliteze aprovizionarea Coreei de Nord cu armament către Rusia.

 

UPDATE 08:00 - Rusia a pierdut 256.050 de soldaţi de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat în această dimineaţă că Rusia a pierdut 256.050 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 480 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.329 de tancuri, 8.398 de vehicule blindate de luptă, 7.641 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.169 de sisteme de artilerie, 714 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 486 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 314 elicoptere, 4.272 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 04:00 Zelenski: Rusia a atacat porturile ucrainene de 7 ori de când Moscova s-a retras din acordul cerealelor

Atacul cu drone al Rusiei asupra Regiunii Odesa din noaptea de 16 spre 17 august a marcat a şaptea oară de când Rusia ţinteşte porturile ucrainene de când Moscova s-a retras din acordul cerelelor, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

UPDATE 03:00 Rusia bombardează 7 localităţi din regiunea Sumi

Artileria rusă a bombardat şapte localităţi din regiunea Sumy în noaptea 16 spre 17 august, trăgând peste 200 de cartuşe din diferite tipuri de arme, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi.

UPDATE 02:00 Rusia condamnă soldaţi ucraineni la peste 20 de ani de închisoare

Un tribunal controlat de ruşi din regiunea ocupată Doneţk  a condamnat trei soldaţi ucraineni la peste 20 de ani de închisoare, a informat Hromadske, citând procuratura militară rusă.

UPDATE 01:00 Noile sancţiuni elveţiene împotriva Rusiei intră în vigoare

Guvernul elveţian a implementat un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei. Măsurile se aliniază cu cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene din 23 iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici