Războiul din Ucraina, ziua 698. Regiunea Sumi a fost bombardată de către ruşi / Kiev: opt drone ruseşti doborâte / Zelenski amână alegerile prezidenţiale

  • Un terminal de export de combustibil din apropierea Sankt Petersburgului a fost nevoit să îşi suspende duminică operaţiunile după un presupus atac ucrainean cu drone.
  • Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 42.284 de soldaţi ruşi care au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
14312 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 698. Regiunea Sumi a fost bombardată de către ruşi / Kiev: opt drone ruseşti doborâte / Zelenski amână alegerile prezidenţiale

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE Belgia promite un ajutor militar de 611 milioane de euro pentru Ucraina în 2024

Belgia s-a angajat să livreze Ucrainei un ajutor militar în valoare de 611 milioane de euro (665 milioane de dolari) în 2024, a declarat Rustem Umerov, ministrul ucrainean al Apărării, după o conversaţie telefonică cu omologul său belgian Ludivine Dedonder.

Anunţul a fost semnificativ deoarece cifra a fost mai mare decât întreaga sumă pe care Belgia a oferit-o Ucrainei de la începutul războiului de amploare, 496 de milioane de euro (540 de milioane de dolari).

Potrivit site-ului de afaceri externe al guvernului belgian, Belgia a alocat 1,7 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) în sprijinul Ucrainei până la sfârşitul anului 2025.

UPDATE Miniştrii de Externe ai UE au convenit asupra unui plan de transfer către Ucraina a profiturilor din activele ruseşti îngheţate

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au ajuns la un acord politic pentru a finaliza lucrările privind transferul către Ucraina a veniturilor provenite din activele ruseşti îngheţate, pe baza propunerii sugerate în decembrie, a declarat la 22 ianuarie cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell.

"Sunt aproape sigur că acest lucru va fi finalizat în curând... Discuţiile vor continua la nivel de ambasadori, dar văd că acordul se apropie", a declarat Borrell reporterilor după o reuniune a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

El a adăugat că UE îşi propune să ia oficial decizia înainte de următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, programată pentru 19 februarie.

La 12 decembrie, UE a propus un plan de confiscare a aproximativ 15 miliarde de euro din profiturile preconizate generate de activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei şi de transferare a acestora în Ucraina.

UPDATE Lavrov a ajuns la New York pentru a participa la reuniunile Consiliului de Securitate al ONU

Ministrul de Externe rus, Sergey Lavrov, a luat cuvântul la Consiliul de Securitate în cadrul unei reuniuni axate pe furnizarea de arme străine către Kiev.

Lavrov a subliniat că "Formula de pace a lui Zelensky" nu duce nicăieri, şi cu cât Statele Unite şi Uniunea Europeană îşi dau mai rapid seama de acest lucru, cu atât mai bine. Despre Ucraina, Lavrov a menţionat că Rusia este deschisă la negocieri, dar nu şi la discuţii despre cum să menţină actualii lideri ai Kievului la putere.

De asemenea, în discursul său, acesta a mai punctat următoarele:

- Kievul atacă deliberat ţinte civile, exemplificat de atacurile asupra zonelor rezidenţiale din Belgorod şi pe pieţele şi în magazinele din Doneţk.

- Dacă Ucraina încetează lupta astăzi, sute de mii de cetăţeni nu vor trebui să moară pentru interesele geopolitice occidentale.

- Asistenţa occidentală pentru Kiev complică evidenţiat căutarea unei soluţii paşnice la criza din Ucraina.

- Asistenţa SUA pentru Kiev este asemănătoare unui proiect de afaceri profitabil, un exemplu notabil fiind primirea de către structurile Soros a solurilor de pământ negru pentru eliminarea deşeurilor.

- Kievul revinde unele dintre armele din ajutoarele occidentale pe piaţa neagră, iar Occidentul ştie acest lucru.

- SUA blochează investigaţiile privind exploziile la Nord Stream, iar UE este resemnată în faţa umilirii publice.

În aceeaşi şedinţă, China a solicitat reluarea rapidă a negocierilor pentru o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina.

UPDATE Reuters: Uzina de gaze rusească Novatek, avariată în urma unui presupus atac în Ucraina, îşi va relua activitatea în câteva săptămâni

Uzina de gaz-condensat a Novatek a luat foc în portul Ust-Luga din regiunea rusă Leningrad, în urma unui posibil efort coordonat de Ucraina de a lovi ţinte cheie în interiorul teritoriului rus, a relatat presa ucraineană.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk promite unitate şi încetarea blocadei la frontieră în timpul vizitei la Kiev

 Prim-ministrul polonez Donald Tusk s-a întâlnit cu preşedintele Volodymyr Zelensky la Kiev, la 22 ianuarie, în timpul primei sale vizite în Ucraina de la preluarea funcţiei.

Cei doi lideri au discutat o serie de probleme legate de războiul din Rusia şi de relaţiile bilaterale polono-ucrainene.

"Polonia va face totul... pentru a creşte şansele Ucrainei de a câştiga acest război", a declarat Tusk.

În cadrul unei conferinţe de presă comune care a urmat întâlnirii, Zelensky a declarat că a fost anunţat un nou pachet de asistenţă în domeniul apărării din partea Poloniei, dar nu a precizat ce este inclus în acesta.

UPDATE  Bombardamentul rusesc asupra oraşului Kupiansk a ucis un om şi a rănit un altul.

Forţele ruse au bombardat Kupiansk din regiunea Harkov, ucigând o persoană şi rănind o alta, a declarat Oleh Syniehubov, guvernatorul regional, la 22 ianuarie.

UPDATE Un atac rusesc a ucis un om în Beryslav, în regiunea Kherson

O dronă rusească a aruncat explozibili în oraşul Beryslav din regiunea Kherson pe 22 ianuarie, omorând un bărbat rezident, a anunţat Oleksandr Proukudin, guvernatorul regional, pe Telegram.

UPDATE Rusia deportează 17 copii cu dizabilităţi din regiunea ocupată Doneţk

Rusia a transferat 17 copii ucraineni cu dizabilităţi din partea ocupată a regiunii Doneţk către un centru de reabilitare din apropierea Moscovei, ca parte a campaniei de paşoptizare forţată în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a declarat oficialul Dmytro Lubinets pe 22 ianuarie.

UPDATE Ministerul Energiei: Atacurile ruseşti au provocat incendii şi au distrus echipamente la o instalaţie energetică din regiunea Harkov

Ministerul Energiei nu a precizat amploarea pagubelor provocate de atacuri şi de incendiul care a urmat şi nici nu a precizat tipul de echipament care a fost distrus. Nu s-au înregistrat victime în urma atacului.

UPDATE Polonia şi Ucraina ar putea fabrica împreună arme şi muniţie

UPDATE Un mort şi un rănit în urma atacurilor ruseşti din Kramatorsk

"Chiar şi oraşele din Doneţk (regiunea) relativ îndepărtate de front sunt în continuare periculoase. Există întotdeauna o ameninţare de bombardament", a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Vadym Filashkin.

UPDATE WSJ: UE creează un nou plan de sprijin militar de 22 miliarde de dolari pentru Ucraina

Planul propus este conceput ţinând cont de posibila obstrucţie a Ungariei, evitând plata regulată a ajutorului care poate fi blocată de un singur stat membru.

UPDATE ISW: Este posibil ca apărarea aeriană rusă să nu fie pregătită pentru atacurile ucrainene

ISW a declarat că este posibil ca sistemele de apărare aeriană din regiunea Leningrad să nu fie bine echipate pentru a contracara atacurile venite din Ucraina, deoarece nu au fost proiectate având în vedere atacurile din sud.

UPDATE Pritzker: Ajutorul economic al SUA este "esenţial" pentru victoria ucraineană şi pentru securitatea globală

Reprezentantul special al SUA pentru redresare economică în Ucraina, Penny Pritzker, a declarat că susţinerea Ucrainei cu ajutor militar şi economic are "mize globale".

UPDATE Centrul Naţional de Rezistenţă: Ucrainenilor li se refuză tratamentul medical în teritoriile ocupate de Rusia

Centrul a precizat că unităţile medicale din teritoriile ocupate vor oferi servicii doar rezidenţilor care au asigurare medicală rusă, care necesită un paşaport rusesc.

UPDATE Un atac cibernetic masiv vizează o bancă online ucraineană

Hackerii au vizat Monobank, cea mai mare bancă ucraineană care operează numai cu telefonul mobil, cu valuri de atacuri de tip DDoS (denial of service) pe 21 ianuarie, a anunţat cofondatorul şi directorul general al companiei, Oleh Horokhovskyi.

UPDATE Reprezentanţii Rusiei susţin că atacul ucrainean asupra Doneţkului a ucis 27 de persoane

Grupul ucrainean Tavria, unităţile militare care luptă pe liniile de front din sud-estul ţării, a negat implicarea în atac.

UPDATE Zelenski introduce în Rada un proiect de lege privind cetăţenia multiplă

UPDATE Şobolanii împânzesc tranşeele din Ucraina într-un ecou macabru al Primului Război Mondial

UPDATE Premierul Poloniei, la Kiev

UPDATE Ucraina: forţele ruse bombardează Sumi

Forţele ruse au bombardat zona Sumi de 24 de ori, trăgând în opt comunităţi de-a lungul graniţei. Acest lucru a fost raportat de administraţia militară a regiunii Sumi. Armata rusă a tras asupra comunităţilor Khotin, Yunakivka, Bilopillia, Krasnopillia, Velyka Pysarivka, Esman, Shalyhyne şi Svesa. Pe parcursul zilei de ieri, Rusia a atacat comunităţile de graniţă cu atacuri cu artilerie, drone şi lansatoare de grenade, aruncând mine asupra a două aşezări. În total, au fost înregistrate 96 de explozii. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.

UPDATE Kiev: opt drone ruseşti doborâte în timpul nopţii

Kievul a declarat că forţele ruse au atacat Ucraina peste noapte cu opt drone proiectate de Iran. „Inamicul a atacat cu opt UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) de tip Shahed-136/131 din regiunea Primorsko-Akhtarsk a Federaţiei Ruse”, au comunicat forţele aeriene într-un comunicat. Şi au adăugat că dronele au fost doborâte de sistemele de apărare în mai multe regiuni din sudul şi din centrul Ucrainei. Nu s-au raportat pagube cauzate de căderea resturilor.

UPDATE Zelenski: alegeri interzise prin lege în timp de război

„Nu am amânat alegerile. Pur şi simplu, nu le pot ţine pentru că, în primul rând, legea îmi interzice acest lucru. Situaţia este că în ţara noastră alegerile sunt interzise în timp de război”. Preşedintele ucrainean Volodymr Zelensky a spus acest lucru într-un interviu pentru Channel 4 raportat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Ucraina nu e sigură că Prigojin e mort

UPDATE Noi cifre despre numărul soldaţilor ruşi morţi în războiul Ucraina

Prin intermediul unei cercetări din surse deschise, Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 42.284 de soldaţi ruşi care au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

De la ultima actualizare a Mediazona, din 29 decembrie, numele a 1.685 de soldaţi ruşi au fost adăugate la lista victimelor.

Jurnaliştii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informaţiile pe care le-au verificat până acum provin din surse publice, inclusiv postări ale rudelor, ştiri din presa regională şi rapoarte ale autorităţilor locale.

Majoritatea celor ucişi în luptă provin din regiunile Krasnodar, Sverdlovsk, Bashkiria, Chelyabinsk şi Moscova, precum şi din republica Buryatia.

Estimările totale ale numărului de victime ale Rusiei de la invazia la scară largă variază foarte mult.

Duminică, Statul Major General al forţelor armate ucrainene afirma că Rusia a pierdut 376.030 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, deşi este probabil ca acest număr să fie atât cei ucişi, cât şi cei răniţi în timpul războiului.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Compania energetică rusă Novatek a suspendat operaţiunile la uriaşul terminal de export de combustibil Ust-Luga din Marea Baltică din cauza unui incendiu care ar fi fost declanşat de un atac cu drone, au relatat mai multe instituţii media. Complexul Ust-Luga, situat în Golful Finlandei, la aproximativ 170 de kilometri vest de Sankt Petersburg, este folosit pentru a expedia produse petroliere şi de gaze pe pieţele internaţionale.

BBC a relatat că o explozie la terminal a fost provocată de drone ucrainene, citând un oficial de la Kiev. Agenţia de ştiri Interfax-Ucraina, citând surse anonime, a declarat că incendiul a fost rezultatul unei operaţiuni speciale desfăşurate de serviciile de securitate ucrainene.

Explozia a provocat un incendiu de proporţii la terminalul din Ust-Luga, dar nu a provocat răniţi, au declarat oficialii ruşi, potrivit presei. Guvernatorul regional Alexander Drozdenko a declarat că a fost instituit un "regim de alertă ridicată" după incidentul de la terminal.

Novatek a declarat că incendiul a fost rezultatul unei "influenţe externe", fără a oferi mai multe detalii. Nu este clar cât va dura întreruperea şi care va fi impactul asupra pieţelor internaţionale de energie.

Atacul, împreună cu ceea ce Rusia spune că a fost un atac de artilerie ucrainean asupra civililor într-un oraş controlat de Rusia în estul Ucrainei, care a făcut cel puţin 25 de morţi, ar putea provoca represalii ruseşti mai ample într-un război care nu dă semne că s-ar încheia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici