Războiul împotriva grupării Statul Islamic: Care sunt paşii pe care urmează să îi facă SUA - VIDEO

Promisiunea preşedintelui american Barack Obama de a "distruge" jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic în Siria şi Irak implică extinderea atacurilor aeriene în curs şi trimiterea de consilieri militari suplimentari.

2224 afișări
Imaginea articolului Războiul împotriva grupării Statul Islamic: Care sunt paşii pe care urmează să îi facă SUA - VIDEO

Cum va arăta războiul împotriva grupării Statul Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- Atacuri aeriene în Siria

În absenţa unor forţe rebele capabile să exploateze avantajul unor atacuri aeriene în favoarea lor, aceste atacuri urmează să fie mai limitate decât în Irak, unde armata irakiană şi forţele kurde luptă împotriva jihadiştilor.

Atacurile se vor concentra în estul Siriei, potrivit unor experţi şi foşti oficiali americani, având la bază modelul atacurilor aeriene efectuate împotriva unor ţinte vizând Al-Qaida în Pakistan, Yemen şi Somalia.

Rămâne de văzut dacă Obama va utiliza doar avioane fără pilot pentru a lansa aceste atacuri sau dacă îşi va asuma riscul de a trimite avioane de luptă şi bombardiere, expunând piloţii, care s-ar putea trezi, în caz că vor avea probleme, într-un teritoriu aflat sub controlul SI sau al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Asssad.

Distrugerea a numeroase ţinte din Siria va fi dificilă fără o consolidare a capacităţilor în domeniul informaţiilor pe teren, cu scopul de a obţine o imagine precisă asupra evenimentelor.

- Mijloace aeriene suplimentare

Campania de bombardamente lansată la 8 august a rămas limitată, cu câteva atacuri pe zi - un pic peste 150 în total, într-o lună -, spre deosebire de conflictele anterioare în care armata americană putea să efectueze sute de raiduri zilnic.

Pentru a trece la o treaptă superioară, Statele Unite este necesar să obţină ajutorul francezilor, eventual britanicilor.

Însă americanii vor avea, mai ales, nevoie de mai multe piste de aterizare în regiune. Până în prezent, aeronavele americane utilizau Baza al-Dhafra în Emiratele Arabe Unite (EAU), Baza Ali al-Salem în Kuwait şi Baza al-Udeid în Qatar, unde se află totodată Centrul de comandament aerian american.

Turcia nu a spus dacă le va permite americanilor să utilizeze Baza Incirlik pentru misiuni de luptă, ceea ce refuză pentru moment de teamă să nu pună în pericol viaţa celor 49 de ostatici turci ai SI.

Portavionul USS George H. W. Bush este utilizat, de asemenea, de avioane de vânătoare.

- Formarea şi înarmarea forţelor locale

Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe lângă armata irakiană, care a fost pusă în derută de ofensiva fulgerătoare a jihadiştilor. Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor şi kurzilor, pentru a-i forma, dar şi în misiuni de culegere de informaţii. Ei se mai pot aştepta să primească armament şi formatori supliemntari, atât din partea Statelor Unite, cât şi a altor parteneri din coaliţie.

În Siria, formarea şi echiparea rebelilor moderaţi este o prioritate, însă oficiali americani admit că atingerea unui anumit nive necesită ani de zile, dat fiind numărul foarte mare de grupări rebele de pe teren. Grupările moderate au fost afectate de pierderi importante, fiind vizate atât de către jihadişti, cât şi de către regim.

- Forţe speciale şi "de susţinere"

Intensificarea campaniei aeriene va implica trimiterea unor echipe speciale de mici dimensiuni şi, se pare, a unor agenţi CIA, cu scopul de ghida bombardamentele şi de a asista forţele irakiene şi kurde la nivel tactic.

"În vederea extinderii campaniei aeriene în Irak probabil că va fi trimis un mic număr de militari suplimentari care să ajute la reperarea şi marcarea acestor ţinte", declară generalul în retragere David Barno, un expert de la Center for a New American Security, un grup de reflecţie.

Militari "convenţionali" ar putea să fie necesari în vederea asigurării unei susţineri logistice sau de alt fel, în Irak sau în bazele din regiune.

Aproximativ 35.000 de militari americani sunt staţionaţi, în prezent, în baze din Orientul Mijlociu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici