Războiul din Ucraina, ziua 379. Cel mai mare atac cu rachete din ultimele luni / Rusia anunţă că deţine controlul în estul oraşului Bahmut. Autorităţile de la Kiev dezmint informaţia / Alimentarea cu energie a centralei nucleare Zaporojie, întreruptă de bombardamente, a fost reluată. Zelenski, refuzat la Oscar / Moscova a dictat sancţiuni balticilor

  • Rusia a lansat joi un val uriaş de atacuri cu rachete în Ucraina, ucigând cel puţin şase civili, întrerupând curentul electric şi forţând o centrală nucleară să fie scoasă din reţea.
  • Rusia rămâne „ o provocare semnificativă şi din ce în ce mai puţin previzibilă pentru SUA în domenii cheie, potrivit raportului anual al serviciilor de informaţii americane
  • Zelenski încurajează demonstraţiile anti-ruse din Georgia
17638 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 379. Cel mai mare atac cu rachete din ultimele luni / Rusia anunţă că deţine controlul în estul oraşului Bahmut. Autorităţile de la Kiev dezmint informaţia / Alimentarea cu energie a centralei nucleare Zaporojie, întreruptă de bombardamente, a fost reluată. Zelenski, refuzat la Oscar / Moscova a dictat sancţiuni balticilor

UPDATE 23:00 S-a dansat pe sârmă la Zaporojie: pericolul, evitat la mustaţă

UPDATE 21:50 Discuţii pentru intrarea Finlandei şi Suediei în NATO

UPDATE 21:20 Şi-a luat o condamnare de 30 de ani pentru o „atenţie” de 5.000 de euro

UPDATE 21:00 Putin, probleme la masa negocierilor

UPDATE 20:30 Mobilizare în România? Ce zic şefii Armatei române

UPDATE 20:20 Zelenski, conversaţie cu Ursula von der Leyen: condamnăm atacurile ruseşti cu rachete

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un dialog cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Am condamnat astăzi atacurile cu rachete ale Rusiei”, a scris şeful statului pe Twitter. „Am salutat noul pachet de sancţiuni şi am fost de acord să fac presiuni suplimentare asupra agresorului rus. Am discutat despre progresul Ucrainei în implementarea recomandărilor Comisiei Europene”, a adăugat el.

UPDATE 20:00 Moscova impune sancţiuni împotriva a 144 de cetăţeni din Estonia, Lituania şi Letonia, inclusiv deputaţi şi miniştri

Rusia a impus sancţiuni împotriva a 144 de cetăţeni din Letonia, Lituania şi Estonia, scrie agenţia Tass, citând Ministerul rus de Externe. Pe listă figurează şi miniştri, membri ai Parlamentului, persoane publice şi jurnalişti din cele trei ţări baltice.

UPDATE 19:30 Şeful Forţelor Terestre Armate: Păstrarea lui Bahmut devine din ce în ce mai importantă

Rezistarea impactului ofensivei ruse de la Bahmut devine „din ce în ce mai importantă” pentru armata ucraineană, deoarece îi permite să submineze capacităţile ofensive ale forţelor moscovite, a afirmat comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sirski, subliniind că „importanţa deţinerii lui Bakhmut este în continuă creştere. Fiecare zi de apărare a oraşului ne permite să câştigăm timp pentru a ne pregăti pentru viitoarele operaţiuni ofensive”, a declarat generalul. În bătălia pentru Bahmut, „inamicul pierde trupele cele mai antrenate şi mai pregătite pentru luptă ale armatei sale, unităţile de şoc Wagner”, a spus Sirski, care este al doilea general cu rang înalt al Ucrainei.

UPDATE 19:00 Acord privind grâul la următoarea întâlnire dintre Rusia şi ONU, stabilită pentru 13 martie, la Geneva

Următoarea rundă de discuţii privind extinderea acordului de grâu dintre Rusia şi Naţiunile Unite va avea loc pe 13 martie la Geneva. Despre aceasta a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de agenţia Tass. Subsecretarul general pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, şi secretarul general al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare, Rebeca Greenspan, vor fi prezenţi pentru ONU.

UPDATE 18:50 Kiev: Nu s-au mai văzut astfel de atacuri din partea ruşilor

„Pentru prima dată, Rusia a folosit diferite tipuri de rachete în raiduri. Au fost folosite până la şase Kinjal (o armă hipersonică cu capacitate nucleară): este un atac pe care nu-mi amintesc să-l fi văzut vreodată”, a declarat la televiziunea ucraineană Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene din Ucraina, citat de CNN. „Până acum, nu avem capacitatea de a contracara aceste arme”, a adăugat el, referindu-se la rachetele de croazieră Kinzhal şi X-22 lansate asupra Ucrainei în timpul nopţii şi dimineaţa.

Moscova a folosit racheta cu capacitate nucleară de câteva ori în primele săptămâni ale invaziei. Potrivit lui Inhat, atacurile ruseşti din timpul nopţii au pornit din trei mări diferite: Marea Neagră, Marea Azov, Marea Caspică.

UPDATE 18:30 Temerile UE privind Zaporojie

UPDATE 18:00 Atac rusesc în masă

UPDATE 17:30 Presa americană: Academia i-a refuzat lui Zelenski să ţină un discurs în noaptea Oscarurilor

Pentru al doilea an consecutiv, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski i s-a refuzat un discurs în noaptea Oscarului, scrie revista Variety. Ceremonia de la Premiile Oscar va fi difuzată de postul ABC.

UPDATE 17:00 Kiev: atacul din Transnistria este o provocare a Kremlinului

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au denunţat pretenţiile autorităţilor din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă a Moldovei, drept „provocare orchestrată de Kremlin”, potrivit cărora au dejucat un atac al Kievului. „Orice declaraţie a presupusei Republici Populare Transnistrene despre implicarea SBU în pregătirea unui atac terorist trebuie considerată exclusiv ca o provocare orchestrată de Kremlin”, se arată în relatările ucrainene de pe Telegram.

UPDATE 16:50 Cel puţin 11 victime ale bombelor ruseşti

Sunt cel puţin 11 victime şi 22 de răniţi cauzate de bombardamentele ruseşti din Ucraina - cu 81 de rachete, dintre care 6 hipersonice - în timpul nopţii şi dimineaţa devreme: potrivit autorităţilor regionale citate de CNN.

UPDATE 16:30 Electricitate restabilită la centrala nucleară Zaporojie

Electricitatea a fost restabilită la centrala nucleară Zaporojiem din sudul Ucrainei, susţine operatorul de reţea ucrainean Ukenergo. După atacurile cu rachete ruseşti din noaptea, toate cele 20 de generatoare diesel de la faţa locului au fost activate ca „ultimă linie de apărare”.

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a declarat că atacul asupra centralei „este o încălcare gravă a siguranţei nucleare. Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar Moscova pune în pericol întregul nostru continent, inclusiv Rusia”.

UPDATE 16:00 Alarmă falsă la Moscova

UPDATE 15:00 „Risc nuclear enorm în Zaporojie”

„Centrala nucleară Zaporojie este ocupată de forţele militare, cu încălcarea convenţiei internaţionale, cu riscuri enorme de accidente nucleare. Experţii nucleari, tehnicienii, inginerii îşi riscă viaţa în fiecare zi şi chiar acum încearcă să înlocuiască infrastructura deteriorată. Orice sistem energetic s-ar fi trezit în genunchi, dar Ucraina nu a cedat, a rezistat invaziei şi Europa a sprijinit Ucraina la fiecare pas». Aşa a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o audiere în faţa Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie a Parlamentului European, împreună cu directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fatih Bir.

UPDATE 14:00 Alerte de raid aerian în toată Ucraina

Alertele de raid aerian au pornit joi în toată Ucraina. Alarma este dată la doar câteva ore după cel mai mare atac aerian din ultimele luni lansat de ruşi asupra Ucrainei.

UPDATE Cel mai mare atac cu rachete din ultima perioadă

Rusia a lansat joi un val uriaş de atacuri cu rachete în Ucraina, ucigând cel puţin şase civili, întrerupând curentul electric şi forţând o centrală nucleară să fie scoasă din reţea.

Este primul mare atac cu rachete de la jumătatea lunii februarie şi face parte dintr-o campanie de atacuri asupra infrastructurii civile a Ucrainei începută în urmă cu cinci luni.

Preşedintele ucrainean Zelenski a declarat că au fost lovite puncte de infrastructură şi clădirile rezidenţiale din 10 regiuni.

"Ocupanţii nu pot decât să terorizeze civilii. Asta este tot ce pot face. Dar asta nu îi va ajuta", a declarat Zelenski.

UPDATE  12:33- Forţele ruse bombardează Herson, ucigând trei persoane

Bombarcarea rusă asupra Hersonului pe 9 martie s-a soldat cu vieţile a trei persoane, potrivit administraţiei militare din regiunea Herson. Două dintre victime aşteptau la o staţie de transport în comun. O femeie dintr-un magazin a fost ucisă de bucăţile de şrapnel provocate de loviturile de artilerie.
 

UPDATE 12:00 - Polonia a transferat alte 10 tancuri Leopard 2 în Ucraina, transmite Ministerul Apărării al Poloniei.

UPDATE 11:33 -Comandant şef ucrainean: Apărarea aeriană ucraineană a doborât 34 de rachete şi 4 drone

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 34 dintre rachetele şi 4 drone iraniene Shahed lansate în Ucraina aseară, potrivit comandantului şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi. În total, Rusia a lansat 81 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei peste noapte, a spus Zalujnyi.

 

UPDATE 11:00 -  Tiraspolul acuză Kievul că a pus la calea asasinarea lui Krasnoselski şi a altor lideri separatişti din stânga Nistrului, potrivit Unimedia.ro

 

UPDATE 10:00: Rusia a lansat cel mai mare atac cu rachete împotriva Ucrainei din ultimele luni

Rusia a lansat un atac în masă cu rachete şi drone în Ucraina în primele ore ale dimineţii zilei de 9 martie, ucigând cel puţin 5 persoane şi rănind cel puţin alte 7. Numeroase zone de infrastructură energetică critică au fost vizate.

 

 

UPDATE 09:00 Patru morţi în bombardamentele de pe Lviv

Patru persoane au murit în urma unor raiduri cu rachete ruseşti asupra regiunii vestice Lviv, a anunţat şeful administraţiei militare regionale pe Telegram.
 
"Locuitori ai regiunii Lviv, o alertă aeriană a durat patru ore în această noapte ... În districtul Zolochiv, o rachetă inamică a căzut într-o zonă rezidenţială. A început un incendiu. Acesta a fost deja stins", a declarat Maksym Kozytskyi.

UPDATE 08:00 Atacuri cu rachete asupra regiunilor Odesa şi Harkov din Ucraina

Tiruri de rachete ruseşti au lovit joi dimineaţă o serie de regiuni ucrainene, inclusiv portul Odesa de la Marea Neagră şi Harkov, lăsând fără curent electric mai multe zone, au declarat oficiali regionali, citaţi de Reuters.

UPDATE 07:00 Alimentarea cu energie a centralei nucleare Zaporojie, întreruptă de bombardamente

Bombardamentele au întrerupt joi dimineaţa alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a anunţat compania energetică Energoatom.

UPDATE 06:00 Apărarea antiaeriană ucraineană lucrează deasupra regiunii Kiev

Ruşii au lansat un bombardament masiv asupra regiunii Kiev şi asupra capitalei Ucrainei. Nu se cunosc mai multe detalii despre pagube sau victime

UPDATE 03:00 Ruşii au bombardat de peste 15 ori regiunea Harkov, distrugând infrastructura critică

UPDATE 02:00 Ruşii distrug infrastructura energetică din regiunea Odesa

UPDATE 01:00 Pentagonul interzice administraţiei Biden să facă schimb de dovezi ale crimelor de război ruseşti.

Pentagonul împiedică administraţia Biden să împărtăşească cu Curtea Penală Internaţională de la Haga dovezi strânse de agenţiile americane de informaţii despre atrocităţile ruse din Ucraina. 

Departamentul de Apărare nu ar fi dispus să împărtăşească informaţii din cauza temerilor că ar putea fi creat un precedent împotriva soldaţilor americani.

UPDATE 00:00 Artileria rusă bombardează masiv regiunea Dnipropetrovsk

Mai multe explozii au fost înregistrare în cursul nopţii şi în oraşul Odesa.

Rezumatul zilei

  • Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a sugerat ca UE să cheltuiască 1 miliard de euro pentru achiziţii comune de muniţie pentru Ucraina şi încă un miliard pentru reînnoirea propriilor stocuri.
  • Armata rusă probabil nu va putea menţine intensitatea actuală a ofensivei din Ucraina şi este puţin probabil să avanseze în 2023, a declarat şeful Serviciului de Informaţii Naţionale al SUA, Avril Haynes, la o audiere în Senatul SUA.
  • Consilierul şefului biroului preşedintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a comentat pe baza publicaţiilor din media occidentală că exploziile de pe gazoductul Nord Stream ar fi putut fi aranjate de un grup pro-ucrainean. Podolyak a declarat că autorităţile din Kiev nu a avut niciun motiv să arunce în aer conducta de gaz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici