Războiul din Ucraina, ziua 389. Germania va trebui să-l aresteze pe Putin, dacă acesta intră pe teritoriul său / Preşedintele rus, mesaj pentru cetăţeni, la vizita-surpriză de la Mariupol: să ne cunoaştem mai bine / Ucraina, reacţie nemiloasă faţă de liderul de la Kremlin / Xi vine luni la Moscova

  • Canada trimite mai multe vehicule blindate în Ucraina
  • Rusia bombardează aşezările civile aflate în proximitatea frontului
  • Kremlinul vrea să mobilizeze peste 400.000 de noi recruţi
7907 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 389. Germania va trebui să-l aresteze pe Putin, dacă acesta intră pe teritoriul său / Preşedintele rus, mesaj pentru cetăţeni, la vizita-surpriză de la Mariupol: să ne cunoaştem mai bine / Ucraina, reacţie nemiloasă faţă de liderul de la Kremlin / Xi vine luni la Moscova

Putin, vizită în Mariupol FOTO MEDIAFAX/AP

UPDATE 23:00 Putin îşi pune speranţele în Xi

„Vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova este o piatră de hotar, confirmând natura specială a relaţiilor dintre cele două ţări ale noastre”, a declarat, conform relatărilor agenţiei de presă ruse Tass, de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, într-un interviu pentru „The People’s Daily” publicat pe site-ul Kremlinului referitor la vizita de luni a lui Xi Jinping. „Relaţiile dintre Rusia şi China sunt astăzi piatra de temelie a stabilităţii globale şi un model de cooperare armonioasă”, subliniază el. „Gaoductul Puterea Siberiei dintre Rusia şi China – subliniază Putin – a devenit „acordul secolului” datorită dimensiunii sale”. În cadrul interviului său, preşedintele rus a explicat că „NATO încearcă să-şi extindă activităţile la nivel global şi să pătrundă în regiunea Asia-Pacific”. NATO, spune Putin, „doreşte să împartă Eurasia pentru a cuprinde Federaţia Rusă şi China, dar acest lucru nu se va întâmpla”. 

UPDATE 22:00 Zelenski: mandatul de arestare pentru Putin este un punct de cotitură

Pentru preşedintele Zelenski, mandatul de arestare al CPI pentru preşedintele rus Vladimir Putin este un punct de cotitură. scrie Ukrainska Pravda, citând discursul de seară al preşedintelui ucrainean. 

UPDATE 21:00 Ambasadorul Poloniei: vom intra în război, „nu am avea de ales”

„Fie Ucraina îşi va apăra independenţa, fie dacă nu, vom fi nevoiţi să ne alăturăm acestui conflict, pentru că sunt în joc valorile noastre fundamentale, care stau la baza civilizaţiei noastre, deci nu vom avea de ales”, a declarat ambasadorul polonez în Franţa, Jan Emeryk Rościszewski, într-un interviu la televiziunea Lci. Răspunsul a venit când s-a vorbit despre transferul avioanelor Mig-29 din Polonia şi Slovacia în Ucraina şi despre posibila escaladare a conflictului. După cum relatează ziarul polonez Fakt, ambasadorul Jan Emeryk Rościszewski a explicat că „nu NATO, nici Polonia, nici Franţa sau Slovacia cresc tensiunea, ci Rusia este cea care a atacat Ucraina, ci Rusia invadează, omoară oameni, răpieşte copii ucraineni”. Apoi, oficialul a spus clar că Polonia ar putea juca un rol şi mai important în acest război.

UPDATE 20:00 Kiev: 4 atacuri asupra lui Bahmutului au fost respinse, 5 soldaţi ruşi au fost ucişi

Unităţile de grăniceri desfăşurate în Bahmut, regiunea Doneţk, au respins patru atacuri ruseşti duminică, eliminând 5 invadatori şi rănind 9. Este ceea ce relatează Ukrinform, citând biroul de presă al Serviciului de Stat al Grăniceri. Unităţile grupării Wagner au vrut să se apropie neobservate pentru a sparge linia de apărare a Ucrainei, explică armata ucraineană, dar „s-au trezit în faţa unui foc masiv din partea apărătorilor noştri: cinci dintre ei nu vor mai putea fugi de nicăieri, în timp ce alţi nouă au fost răniţi"

UPDATE 19:30 SUA, despre o cerere de armistiţiu după întâlnirea Putin-Xi

„Vom vedea ce iese din această întâlnire” dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping, dar dacă ar apărea cererea de armistiţiu în Ucraina, va fi „inacceptabil pentru că singurul lucru” ar însemna „să ratifice cuceririle făcute până la urmă”. acum de către Rusia” şi „daţi-i lui Putin mai mult timp”. Acest lucru a fost reiterat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, lui Fox.

UPDATE 19:00 Kiev: toţi copiii evacuaţi din Chasiv Yar, în Doneţk

Administraţia militară a Ucrainei a evacuat toţi copiii din oraşul Khasiv Yar din regiunea Doneţk, informează Ukrinform. „Am luat ultimii copii alaltăieri”, a explicat Sehiy Chaus, şeful administraţiei militare. Chaus explică că acest lucru s-a făcut „cu eforturi comune ale administraţiei, poliţiei, White Angels (unitatea locală de poliţie). A fost greu, dureros, dar am reuşit”.

UPDATE 18:00 Kiev: bombe ruseşti în Zaporojie, 3 morţi şi 2 răniţi

Cel puţin trei persoane au murit în urma bombardării de către ruşi a unei clădiri rezidenţiale din satul Kamenskoe, regiunea Zaporojie Acest lucru a fost raportat de Ukrainska Pravda, citând administraţia regională. Cel puţin două persoane au fost rănite în atac.

UPDATE 17:20 Kiev: Ruşii sunt incapabili din punct de vedere tactic să ia Bahmutul

Ruşii sunt incapabili din punct de vedere tactic să finalizeze operaţiunea de capturare a oraşului Bahmut şi suferă pierderi uriaşe în lupte, a asigurat Serghei Cherevati, reprezentant al Grupului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei, pentru Ukrainska Pravda. „Acum nu sunt în stare tactică să finalizeze operaţiunea de capturare a centrului regional ucrainean Bahmut. Da, există bătălii foarte active, continuă să efectueze câteva zeci de atacuri de inerţie, dar suferă pierderi uriaşe. Comandamentul şi personalul nostru îşi planifică apărarea corect”, a spus Cherevati.

UPDATE 16:50 Guvernatorul regional Kramatorsk îi acuză pe ruşi că folosesc bombe cu dispersie

În atacurile care au ucis două persoane aseară la Kramatorsk, în Doneţk, ruşii au folosit bombe cu dispersie interzise de convenţia ONU din 2008, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirrilenko. Ţinta atacului, a explicat el, au fost „un parc şi o duzină de clădiri rezidenţiale”.

UPDATE 15:55 Moscova: dronele deasupra Mării Negre demonstrează implicarea SUA

Dronele americane deasupra Mării Negre nu sunt folosite pentru securitatea navelor şi, de fapt, dovedesc implicarea Washingtonului în conflictul împotriva Rusiei. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat canalului TV Rossiya-1. Răspunzând unei întrebări despre drona americană care s-a scufundat în apele internaţionale ale Mării Negre pe 14 martie, după ce s-a ciocnit cu un avion rusesc, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a definit incidentele de acest tip drept „cu siguranţă extrem de periculoase”, adăugând că „este destul de evident ce fac aceste drone”.

UPDATE 15:50 Mikhailo Podoliak: Putin în Mariupol, cinic şi fără remuşcări

În vizita surpriză la Mariupol, Vladimir Putin a arătat că este „cinic şi fără remuşcări”, a spus consilierul preşedintelui ucrainean, Mikhailo Podoliak. „Infractorul este întotdeauna atras de locul crimei - a observat el - În timp ce ţările lumii civilizate anunţă că Putin poate fi arestat dacă părăseşte graniţa ţării sale, responsabilul pentru mii de cetăţeni din Mariupol a ajuns să admire ruinele oraşului şi gropile comune, dând dovadă de cinism şi lipsă de remuşcări”, a scris Podoliak.

UPDATE 15: 45 Putin, către cetăţenii din Mariupol: Trebuie să ne cunoaştem mai bine

Autorităţile ruse au difuzat imagini cu vizita lui Vladimir Putin la Mariupol, un oraş ucrainean capturat de ruşi în luna mai. Preşedintele rus, întâlnindu-se cu câţiva rezidenţi, surprins să-l vadă, a spus: „Trebuie să ne cunoaştem mai bine”, relatează CNN. Într-un videoclip, Putin, stând lângă vicepremierul Marat Kusnullin, vorbeşte despre planurile de reconstrucţie a oraşului distrus de Rusia. Cei doi discută despre planurile de construire a unui nou spital la Mariupol, unde în martie anul trecut, Rusia a bombardat un spital de copii şi o maternitate, în timp ce femeile însărcinate şi personalul medical se aflau înăuntru. „Va exista o ambulanţă şi toate cele mai moderne laboratoare”, spune Khusnullin. „Totul va fi bine”, răspunde Putin.

UPDATE 15:40 Kiev: „Putin în Mariupol noaptea ca un hoţ”

„Cum se cuvine unui hoţ, Putin a vizitat ucraineanul Mariupol, sub acoperirea nopţii. În primul rând, este mai sigur. În plus, întunericul îi permite să evidenţieze ceea ce vrea să arate şi să menţină oraşul complet distrus de armata lui şi de puţinii săi locuitori supravieţuitori ferit de privirile indiscrete”, a scris Ministerul Ucrainean al Apărării pe contul său de Twitter.

UPDATE 15:35 Vucic: mandatul de arestare pentru Putin amână pacea

Mandatul de arestare al CPI pentru Vladimir Putin va avea consecinţe negative asupra eforturilor de pace din conflictul armat din Ucraina, a declarat astăzi preşedintele sârb Aleksandar Vucic. „Cred că mandatul de arestare pentru Putin va avea consecinţe politice negative şi arată că există o mare nedorinţă de a vorbi despre pace şi încetarea focului”, a spus Vucic, la o conferinţă de presă în Belgrad.

UPDATE 15:30 Putin: Nu folosim arme chimice, dar le avem

„Rusia nu foloseşte arme hipersonice în operaţiunea militară specială” pe care o desfăşoară în Ucraina, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti şi precizând că Rusia „are aceste arme, ca şi alte sisteme moderne care nu existau în 2014”.

UPDATE 15:25 Putin: Speram să rezolvăm problema Donbass în mod paşnic

„Speram că problema Donbass poate fi rezolvată paşnic, dar am fost înşelaţi, Ucraina se pregătea de război”, este teza reafirmată de preşedintele rus Vladimir Putin în vizita la Mariupol.

UPDATE 15:10 Un deputat de la Kiev: Putin la Mariupol să vadă genocidul comis?

'„A venit criminalul de război să vadă cu ochii lui genocidul pe care l-a comis la Mariupol? De ce noaptea? Îi este frică?'”, Oleksii Honcharenko, deputat ucrainean şi membru al delegaţiei ucrainene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a criticat decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a vizita Mariupol.

UPDATE 14:35 Ministerul britanic al Apărării declară că Rusia recunoaşte tacit faptul că este puţin probabil ca soldaţii săi să cucerească Zaporizhzhia

UPDATE 13:00 Ucraina este în continuare capabilă să realimenteze trupele din Bakhmut, susţine armata 

 
„Reuşim să livrăm la Bakhmut muniţiile, alimentele, echipamentele şi medicamentele necesare. De asemenea, reuşim să ne scoatem răniţii din oraş”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Serhiy Cherevaty, pentru postul de televiziune ICTV.
 
El a precizat că soldaţii şi tirurile de contra-artilerie ajută să fie menţinute deschise unele drumuri spre oraş.
 
Ucrainenii au anunţat că au doborât vineri două drone ruseşti şi au distrus cinci depozite de muniţii inamice. De asemenea, în cursul luptelor de vineri ar fi fost ucişi 193 de ruşi, iar alţi 199 au fost răniţi.
 
Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent afirmaţiile.

UPDATE 12:00  Putin vizitează postul de comandă din Rostov-pe-Don - presa de stat rusă 

 
Conform imaginilor difuzate, Putin s-a întâlnit cu Valeriy Gerasimov, şeful Statului Major General al Rusiei şi comandantul trupelor ruse din Ucraina, şi cu adjunctul lui Gerasimov, Serghei Surovikin. Putin a ajuns la Rostov-pe-Don după prima sa vizită raportată în teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit presei ruse, Putin a călătorit la Mariupol, regiune ocupată de Rusia, cu un elicopter. 
 
Pe 18 martie, Putin a vizitat Crimeea ocupată de Rusia - la nouă ani de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene. 
 

UPDATE 11:10 Germania va trebui să-l aresteze pe Putin dacă acesta intră pe teritoriul său - ministrul Justiţiei, Marco Buschmann

 
„Mă aştept ca CPI să se adreseze rapid Interpolului şi statelor contractante şi să le ceară executarea acestui ordin”, a declarat Buschmann. 
 
Pe 17 martie, CPI a emis mandate de arestare pentru Putin şi Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru Frepturile copilului care supraveghea deportările forţate ale copiilor ucraineni. Putin a devenit astfel cel de-al treilea lider de stat în exerciţiu căruia i s-a emis un mandat de arestare de la CPI, după Omar al-Bashir din Sudan şi Muammar Gaddafi din Libia. Decizia CPI obligă 123 de ţări care sunt membre ale CPI să îl aresteze pe Putin şi să îl trimită la Haga dacă acesta intră pe teritoriul lor. O declaraţie publicată de CPI arată că există „motive rezonabile de a crede” că Putin este direct responsabil pentru supravegherea răpirii şi relocării forţate a peste 16.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei la scară largă. Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că numărul real ar putea fi mult mai mare.
 
 

UPDATE 10:00 Putin, vizită surpriză în Mariupol

Preşedintele Vladimir Putin a făcut o vizită la Mariupol, a relatat duminică presa rusă de stat, în ceea ce ar fi prima deplasare a liderului de la Kremlin în teritoriile ocupate de Rusia din regiunea Donbas din Ucraina de la începutul războiului, transmite Reuters.
 

UPDATE 9:00 Statul Major General declară că Rusia a pierdut 164.910 soldaţi de la începutul invaziei în Ucraina

UPDATE 8:00 Statul Major General: Forţele ucrainene au respins peste 80 de atacuri ruseşti

UPDATE 06:00 ONU confirmă extinderea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră

Potrivit declaraţiei ONU, aproximativ „25 de milioane de tone metrice de cereale şi produse alimentare au fost mutate în 45 de ţări, contribuind la scăderea preţurilor la alimente la nivel mondial şi la stabilizarea pieţelor”.

UPDATE 04:20 Wagner Group va recruta 30.000 de mercenari până la jumătatea lunii mai

Fondatorul Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, susţine că centrele de recrutare Wagner, despre care a spus că s-au deschis săptămâna trecută în 42 de oraşe din Rusia, angajează 500-800 de persoane pe zi.

UPDATE 01:05 Numărul răniţilor din Kramatorsk creşte la zece

Rusia a bombardat oraşul Kramatorsk cu bombe cu dispersie. În total, doi morţi şi zece răniţi sunt în cel mai recent atac al ruşilor dat asupra civililor ucraineni.

UPDATE 00:30 Studiu: Sancţiunile împotriva Rusiei vor fi mai apăsătoare pe parcursul anului

Sancţiunile împotriva Rusiei ar putea atinge un punct de cotitură în 2023, dar există oportunităţi de a le înăspri, potrivit unui grup de lucru internaţional care le studiază impactul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici