Războiul din Ucraina, ziua 453 Rusia evacuează civilii din Belgorod, în contextul confruntărilor militare / Ucraina câştigă teren, soldaţii au avansat la nord şi sud de Bakhmut, pentru a-i încercui pe ruşi în interiorul oraşului în ruine. Ministrul Apărării: „Potenţialul ofensiv al inamicului a fost redus semnificativ, ruşii au suferit pierderi uriaşe”

  • Ministerul ucrainean al Apărării: Forţele ucrainene luptă în continuare în Bakhmut, Rusia aduce întăriri
  • Ucraina câştigă teren, soldaţii au avansat la nord şi sud de Bakhmut, pentru a-i încercui pe ruşi în interiorul oraşului în ruine.
  • Un grup armat a trecut graniţa din Ucraina şi a ocupat o localitate din Rusia. Oamenii lui Putin spun că sunt ucraineni, Kievul spune că sunt ruşi ce se opun regimului
17759 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 453  Rusia evacuează civilii din Belgorod, în contextul confruntărilor militare / Ucraina câştigă teren, soldaţii au avansat la nord şi sud de Bakhmut, pentru a-i încercui pe ruşi în interiorul oraşului în ruine. Ministrul Apărării: „Potenţialul ofensiv al inamicului a fost redus semnificativ, ruşii au suferit pierderi uriaşe”

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 88. Ucrainenii se retrag din Bahmut, împinşi de ruşi. Bombardamentele ruseşti se intensifică

UPDATE Rusia evacuează civilii din Belgorod, în contextul confruntărilor militare / Administraţia de la Moscova a instituit, luni după-amiază, starea operaţională "antiteroristă" în regiunea rusă

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat luni seară că populaţia va fi evacuată din zonele în care sunt combatanţi străini. "O parte parte a populaţiei a părăsit teritoriul, îi ajutăm cu mijloace de transport pe cei care au rămas", a afirmat Viaceslav Gladkov.

Administraţia de la Moscova a instituit, luni după-amiază, starea operaţională "antiteroristă" în regiunea rusă Belgorod, urmând să fie aplicate măsuri militare speciale de securitate în contextul incursiunii unui grup pro-ucrainean. "Pentru garantarea securităţii cetăţenilor din regiunea Belgorod, a fost instituită starea specială antiteroristă, cu măsuri speciale de securitate şi restricţii temporare", a declarat anterior guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov.

Autorităţile ruse au raportat, luni, o serie de atacuri ucrainene asupra unor localităţi din regiunea Belgorod, iar cel puţin şase persoane au fost rănite. "Un grup de recunoaştere şi sabotaj al forţelor ucrainene a intrat în districtul Graivoronski. Forţele militare ruse, în colaborare cu serviciile de frontieră, cu Garda Naţională rusă şi cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) iau măsurile necesare pentru eliminarea inamicului", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

În schimb, Administraţia de la Kiev susţine că atacurile din regiunea rusă Belgorod sunt opera unui grup insurgent rus. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

UPDATE Atac în Rusia. Un grup armat a trecut graniţa din Ucraina şi a ocupat o localitate din Rusia. Oamenii lui Putin spun că sunt ucraineni, Kievul spune că sunt ruşi ce se opun regimului

În cursul zilei de astăzi mai multe informaţii au apărut conform cărora un grup armat ar fi trecut graniţa în Rusia şi ar fi ocupat o localitate în regiunea Belgorod.

Incursiunea, ce nu a fost revendicată de Ucraina, a fost confirmată de guvernatorul regiunii ruse Belgorod ce a declarat că un "grup de sabotaj al armatei ucrainene a intrat pe teritoriul rus în districtul Graivoron care se învecinează cu Ucraina".

Într-o declaraţie pe Telegram, Viaceslav Gladkov a declarat că armata rusă, gărzile de frontieră şi serviciul de securitate FSB iau măsuri pentru a respinge incursiunea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre incursiune şi că se lucrează pentru a-i alunga pe "sabotori", a relatat agenţia rusi de ştiri RIA Novosti.

Presa ucraineană a citat serviciile de informaţii militare ucrainene, potrivit cărora în spatele atacului s-ar afla Legiunea Libertatea Rusiei şi Corpul Voluntarilor Ruşi, ambele formate din cetăţeni ruşi.

Un grup care se autointitulează Legiunea Libertatea Rusiei, care susţine că plănuieşte atacuri în interiorul Rusiei, a declarat pe Twitter că a "eliberat complet" oraşul de frontieră Kozinka, iar unităţile sale înaintate au ajuns în centrul districtului Graivoron, mai la est.

"Mergem mai departe. Rusia va fi liberă!", a scris aceasta.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării: Forţele ucrainene luptă în continuare în Bakhmut, Rusia aduce întăriri

Ucraina a precizat că forţele sale la nord şi la sud de Bakhmut au avansat luni, pentru a-i încercui pe ruşi în interiorul oraşului în ruine pe care Moscova spune că l-a capturat în weekend după cea mai sângeroasă bătălie a trupelor terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Forţele ucrainene luptă în continuare în Bakhmut, a anunţat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.
 
”Lupta intensă continuă pe flancuri - nordul şi sudul suburbiei”, a declarat Maliar. „Luptătorii noştri nu îi dau inamicului posibilitatea de a se impune acolo (...). Forţele de apărare din Bakhmut îşi îndeplinesc sarcinile militare”,  a declarat Maliar. Oficialul spune că „potenţialul ofensiv al inamicului a fost redus semnificativ, ruşii a suferit pierderi uriaşe”, iar ucrainenii au obţinut anumite „acţiuni”, ce vor fi discutate ulterior.
 

UPDATE AP: O delegaţie africană va discuta cu Kievul şi Moscova despre cereale ucrainene şi îngrăşăminte ruseşti

O delegaţie formată din şase lideri africani care urmează să poarte discuţii cu Kievul şi Moscova are ca scop „iniţierea unui proces de pace”, dar şi ajungerea la un acord privind creşterea exporturilor de cereale ucrainene şi relaxarea livrărilor de îngrăşăminte ruseşti, a declarat un mediator cheie pentru Associated Press.
 
Preşedinţii Africii de Sud, Senegalului, Egiptului, Republicii Congo, Ugandei şi Zambiei plănuiesc să viziteze Ucraina şi Rusia în iunie în ceea ce ei numesc „o misiune de pace”.

UPDATE 12:55 Forţele Aeriene ucrainene: Apărarea aeriană are nevoie de mai multe sisteme pentru a contracara rachetele balistice

UPDATE 11:20 Energoatom: Centrala nucleară Zaporizhzhia trece la generatoare de urgenţă

UPDATE 09:30 Atac cu drone şi rachete în Dnipro. Mai mulţi oameni au fost răniţi

În cursul nopţii de duminică spre luni, la ora 3.48, a fost activată o alertă de raid aerian la nivel naţional, potrivit Kyiv Independent. Oraşul Odesa ar fi fost, de asemenea, lovit de drone de luptă ruseşti duminică seara târziu.
 
 

UPDATE 8:10 Statul Major General: Ucraina a lovit două depozite de muniţii ruseşti 

UPDATE 05:30 Procuratura Generală a Ucrainei înregistrează peste 88.500 de crime de război ruseşti

Agresiunea rusă în Ucraina este evidentă. Trupele Kremlinului au comis 88.517 crime de război în Ucraina de la începutul invaziei, informează Procuratura Generală ucraineană.

UPDATE 04:00 Explozii raportate în Dnipro şi Harkov

Ruşii au lansat un atac masiv cu drone şi rachete asupra oraşelor Dnipro şi Harkov. Alertele de raid aerian sunt activate

UPDATE 03:00 Bombele neexplodate fac ravagii

Un civil din regiunea Harkov a călcat pe o mină. Bărbatul în vârstă de 61 de ani a ajuns în stare gravă la spital. Trei sferturi din teritoriul Ucrainei este acoperit cu mine şi astfel de incidente neplăcute se vor repeta pe viitor, în ciuda eforturilor echipelor specializate să dezamorseze astfel de dispozitive.

UPDATE 02:00 Bombardamente puternice în regiunea Sumy

Ruşii rad de pe faţa pâmântului şapte localităţi din regiunea Sumy. Nu au fost înregistrate pagube umane, însă mai multe locuinţe au fost distruse.

UPDATE 01:00 Explozii raportate la Odesa

Sirenele anti-aeriene au fost pornite în Odesa, după ce ruşii au lansat un atac masiv cu rachete. Nu se cunosc informaţii despre numărul victimelor.

UPDATE 00:00 Japonia va oferi Ucrainei 100 de vehicule, pachete alimentare şi asistenţă medicală.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că Japonia va trimite în Ucraina aproximativ 100 de vehicule şi 30.000 de pachete de alimente. Kishida a adăugat că Japonia ar putea accepta şi soldaţi ucraineni răniţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici