Războiul din Ucraina, ziua 182 - Şase luni de război în Ucraina. Rusia „adoptă” copii deportaţi din Ucraina / Poporul ucrainean sărbătoreşte 31 de ani de la independenţa faţă de URSS. ONU este "profund îngrijorată" de situaţia de la centrala nucleară Zaporojie. "Sprijinul occidental este crucial în lupta împotriva Rusiei"

  • Organizaţia Naţiunilor Unite este "profund îngrijorată" de situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie, în timp ce Rusia şi forţele ucrainene continuă să lupte în apropierea instalaţiei.
  • Germania va furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro, a declarat marţi cancelarul Olaf Scholz, conform site-ului Tagesschau.de.
8211 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 182  - Şase luni de război în Ucraina. Rusia „adoptă” copii deportaţi din Ucraina / Poporul ucrainean sărbătoreşte 31 de ani de la independenţa faţă de URSS. ONU este "profund îngrijorată" de situaţia de la centrala nucleară Zaporojie. "Sprijinul occidental este crucial în lupta împotriva Rusiei"

UPDATE 22:00 Urmările bombardamentului rus din gara Chaplyne

Rusia a lansat o rachetă asupra unei gări din oraşul Chaplyne, aproape de Dnipro. Bilanţ final: 15 morţi şi 50 de raniţi.

UPDATE 18:00 - Boris Johnson vizitează Kievul de Ziua Independenţei

Prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson l-a vizitat pe Zelenskyy la Kyiv, astăzi cu prilejul celei de-a 31-una aniversări a Zilei Independenţei Ucrainei şi exact la şase luni de când Rusia a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei. Este a treia vizită neanunţată a lui Johnson la Kiev, de la începutul războiului.

UPDATE 17:00 - Forbes: Ucraina a distrus echipament militar rusesc în valoare de 16,6 miliarde de dolari începând cu 24 februarie.

În şase luni de război cu Ucraina, Rusia a pierdut 12.142 piese de echipamente în valoare de 16,56 miliarde de dolari, excluzând rachetele, potrivit calculelor „Forbes”, citate de presa ucraineană.

Cea mai semnificativă pierdere a armatei ruse a fost scufundarea crucişătorului „Moskva” pe 14 aprilie. Nava era estimată la 750 de milioane de dolari.

 

UPDATE 14:20 Rusia „adoptă” copii deportaţi din Ucraina

 
Mii de copii evacuaţi de armata lui Putin cu forţa din Mariupol sunt pe cale de a fi adoptaţi în familii din Rusia. 
 
Numai în regiunea Krasnodar din Rusia, peste 1.000 de copii ucraineni care au fost luaţi ilegal din Mariupol capturat au fost daţi spre „adopţie”. Acest lucru este dovedit de informaţiile de pe site-ul Departamentului pentru Familie şi Copilărie din Ţinutul Krasnodar.
 
Copiii care au fost luaţi de ocupanţii ruşi din oraşul-port ucrainean bombardat vor locui acum în Tyumen, Irkutsk, Kemerovo şi Altai Krai.
 
Alţi peste 300 de copii ucraineni se află actualmente în instituţii specializate din Ţinutul Krasnodar, unde aşteaptă să fie „adoptaţi”. 
 
 

UPDATE 13:00 Preşedintele Volodymyr Zelenskyy consideră că situaţia de la centrala nuclear-electrică Zaporojie este extrem de periculoasă în acest moment

 
 
"Centrala nucleară funcţionează. Nu au existat radiaţii acolo, până astăzi (n.ed. 23.08). Pericolul este sută la sută real! Nici măcar 99%. Este 100%! Asta, pentru că nu avem control total asupra a ceea ce se întâmplă acolo”, a declarat Zelenskyy în clasica sa adresare video de seară către ucraineni şi către întreaga lume. 

 

UPDATE 10:00 Două ţări îşi unesc forţele pentru a cumpăra drone Black Hornet, pentru a le dona Ucrainei 

 

ONU este "profund îngrijorată" de situaţia de la centrala nucleară din Ucraina

"Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a spus că situaţia este foarte volatilă şi fragilă şi, evident, o lovitură în partea greşită a centralei ar putea fi foarte periculoasă", a declarat un corespondent Al Jazeera de la New York.

"El a spus în ultima sa informare pentru Consiliul de Securitate al ONU că reactoarele de la centrală sunt bine protejate şi par să funcţioneze normal, dar a avertizat că deteriorarea lor ar avea consecinţe dramatice, nu numai pentru zonă, ci sunt dincolo de ea."

Un depozit rusesc de muniţie, în apropiere de graniţa cu Ucraina, a luat foc

Un depozit de muniţie din sudul Rusiei, în apropiere de graniţa cu Ucraina, a luat foc marţi, al doilea incident de acest fel într-o săptămână, iar un oficial local a declarat că temperaturile ridicate sunt de vină.

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că oamenii din apropierea satului Timonovo au fost evacuaţi după ce muniţia a început să ardă spontan. Nimeni nu a fost rănit, a spus el într-o declaraţie, potrivit Reuters.

Germania promite un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Germania va furniza Ucrainei încă 500 de milioane de euro sub formă de ajutor militar, cea mai mare parte din această sumă urmând să fie livrată anul viitor, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Echipamentul va include trei sisteme antiaeriene IRIS-T, "aproximativ o duzină de vehicule de recuperare, 20 de lansatoare de rachete... muniţie de precizie şi echipamente antidronă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Parlamentar ucrainean: Sprijinul occidental este crucial în lupta împotriva Rusiei

Deputatul ucrainean Ivanna Klympush Tsintsadze afirmă că sprijinul partenerilor occidentali ai Kievului a fost vital pentru a opri Rusia să ocupe teritoriul său, în ciuda faptului că a observat un nivel de "oboseală" în unele ţări pe măsură ce războiul continuă.

"Suntem recunoscători pentru tot ceea ce am primit. Dar observăm, de asemenea, că există o anumită oboseală care loveşte în unele dintre societăţi şi în rândul unor elite politice din diferite ţări. Şi cred că trebuie să împiedicăm ca acest lucru să se întâmple", a declarat Tsintsadze pentru Al Jazeera.

"Este responsabilitatea noastră comună să oprim acest imperiu... pentru că apetitul său nu va face decât să crească dacă nu vom opri acest monstru aici în Ucraina şi nu îl vom aduce într-un fel înapoi în cuşcă - pe teritoriul Federaţiei Ruse însăşi."

Preşedintele Poloniei a cerut dezmembrarea gazoductului Nord Stream 2

Preşedintele polonez Andrzej Duda a cerut desfiinţarea gazoductului din Marea Baltică dintre Rusia şi Germania, Nord Stream 2.

Nu poate exista o revenire la normalitate în relaţiile cu Moscova, a declarat Duda la aşa-numita "Platformă Crimeea" de la Kiev. Prin urmare, este necesară o nouă politică pentru a elimina Nord Stream 2, a spus Duda, potrivit Agenţiei poloneze de presă.

Polonia şi alte ţări din estul Uniunii Europene au criticat de mult timp proiectul ruso-german, considerând că acesta oferă Kremlinului o influenţă asupra Europei şi pune în pericol securitatea energetică a continentului.

24 august - Ziua Independenţei 

24 august este cea mai importantă sărbătoare naţională a Ucrainei, în care poporul ucrainean sărbătoreşte adoptarea Declaraţiei de Independenţă faţă de Uniunea Sovietică, în anul 1991.

Rezumatul zilei 181 de război

  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, marţi, că Administraţia de la Kiev intenţionează să recupereze regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a semnalat că nu vrea armistiţiu cu Rusia pe linia frontului din estul Ucrainei
  • Invazia rusească împinge Ucraina către hiperinflaţie. Banca centrală a Ucrainei printează practic bani pentru a-şi plăti trupele, însă măsura nu este sustenabilă.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit marţi cu omologul său din Franţa, Catherine Colonna, despre posibila vizită a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie
  • Administraţia Joseph Biden pregăteşte asistenţă în materie de securitate pe termen mediu şi lung pentru Ucraina, în valoare de trei miliarde de dolari
  • Occidentul va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar în lupta pentru "independenţă şi suveranitate", a afirmat marţi, la reuniunea Platformei Crimeea, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, denunţând acţiunile "imperialiste" ale Rusiei
  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat marţi, în intervenţia la summitul Platformei Crimeea, că Uniunea Europeană nu poate accepta compromisuri în relaţia cu Rusia, subliniind că naţiunile europene sunt pregătite să susţină Ucraina pe termen lung
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat marţi că Rusia nu va avea "nicio milă" pentru autorii asasinării Dariei Dughina, fiica ideologului naţionalist Aleksandr Dughin
  • Statele Unite şi-au îndemnat, marţi, cetăţenii să părăsească Ucraina, afirmând că, în opinia lor, Rusia se pregăteşte să atace infrastructura civilă şi guvernamentală în următoarele zile
  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat marţi Moscova cu "un răspuns puternic" în cazul în care forţele ruseşti vor efectua atacuri de Ziua Independenţei Ucrainei sau în jurul acesteia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici