LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 207. Soldaţii ucraineni au traversat râul Oskil / Patru medici ucraineni au fost ucişi în timp ce salvau pacienţi / Rusia va plăti pentru toate crimele de război comise, susţine Zelenski / Se duc lupte grele la Herson / Ruşii vor să oprească avansul trupelor ucrainene / Biden nu vrea să trimită arme puternice pe front, ca să nu-l stârnească pe Putin

  • Oraşul Izium a devenit sinonim cu cea mai mare groapă comună din secolul XXI
  • Familii întregi au fost torturate, ucise şi îngropate la un loc
  • Monitorii ONU pentru drepturile omului vor merge la Izium în anchetă
  • Ucraina îşi continuă ofensiva în nord-est, în timp ce Rusia a stabilit o linie defensivă între râul Oskil şi oraşul Svatove
17648 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 207. Soldaţii ucraineni au traversat râul Oskil / Patru medici ucraineni au fost ucişi în timp ce salvau pacienţi / Rusia va plăti pentru toate crimele de război comise, susţine Zelenski / Se duc lupte grele la Herson / Ruşii vor să oprească avansul trupelor ucrainene / Biden nu vrea să trimită arme puternice pe front, ca să nu-l stârnească pe Putin

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 21:00 Forţele ucrainene trec râul Oskil

Guvernatorul regiunii Luhansk Serhiy Haidai spune că forţele ucrainene au traversat râul. Anterior, au circulat rapoarte neconfirmate despre trupele ucrainene care au luat partea de est a Kupianskului. 
 

UPDATE 19:00 Trupele ruse au lansat lovituri asupra unor obiective civile din centrul oraşului Kramatorsk, în raionul Doneţk, folosind rachete sol-aer S-300, în cursul nopţii trecute

 
Cinci persoane, inclusiv o fată de 16 ani, au suferit răni în urma acestui atac.
 
În ultima perioadă, ruşii recurg la sistemele anti-aeriene S-300 pentru a executa lovituri la sol şi sporesc atacurile asupra localnicilor şi a infrastructurii civile din Ucraina.
 

UPDATE 17:10 Patru medici ucraineni au fost ucişi în urma unui atac lansat de forţele ruse asupra localităţii Strilecea din raionul Harkov, în timpul evacuării pacienţilor de la spitalul de boli psihice

 
Cei patru medici reuşiseră să evacueze 30 din cei peste 600 de pacienţi ai spitalului, potrivit informaţiilor lui Oleh Syniehubov, şef al administraţiei militare ucrainene din raionul Harkov. 
 

UPDATE 15:00 Papa: Mă rog pentru fiecare ţară însângerată de război

„Continuăm să ne rugăm pentru poporul ucrainean torturat şi pentru pace în fiecare ţară însângerată de război”, a spus, astăzi, Papa Francisc.

UPDATE 14:00 NYT: Zelensky cere SUA arme mai puternice

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl presează pe preşedintele american Joe Biden pentru a obţine o armă nouă şi mai puternică: un sistem de rachete cu o rază de acţiune de 190 de mile (aproximativ 305 de kilometri), care ar putea ajunge pe teritoriul rus.

The New York Times relatează că Zelenski i-a asigurat pe oficialii americani că nu are intenţia de a lovi oraşele ruseşti sau de a viza ţinte civile, chiar dacă forţele preşedintelui Putin au lovit teatre şi spitale din Ucraina în timpul războiului. Potrivit lui Zelenski, arma este cheia lansării unei contraofensive mai ample, poate la începutul anului viitor.

Biden, însă, ezită parţial, pentru că este convins că a reuşit să-l facă pe Putin să înţeleagă că nu vrea un război mai larg cu ruşii. Potrivit lui Biden, o încărcătură de rachete, care ar putea oferi Ucrainei noi opţiuni pentru lovirea Crimeei, teritoriul anexat Rusiei în 2014, ar fi probabil văzută de Moscova ca o provocare majoră.

„Încercăm să evităm al III-lea Război Mondial”, consideră Biden. Discuţia despre sistemul tactic de rachete al armatei vine într-un moment critic, când oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon şi agenţiile de informaţii americane par mai îngrijoraţi ca niciodată că Putin ar putea escalada conflictul, după înfrângerile recente.

UPDATE 13:00 Bombe ruseşti asupra spitalului, în timpul evacuării; 4 morţi într-un sat de lângă Harkov

Patru medici au murit şi 2 pacienţi au fost răniţi în timpul unui bombardament rusesc în satul Strelecha, din regiunea Harkov, în timp ce se desfăşura o evacuare a pacienţilor dintr-un spital de psihiatrie lovit de rachete, a informat Oleg Sinegubov, şeful administraţiei regionale de stat din Harkov, preluat de Ukrainska Pravda. „Lucrătorii din domeniul sănătăţii, chiar şi în timpul bombardamentelor, riscându-şi viaţa, au încercat să salveze bolnavii. 30 de pacienţi au fost evacuaţi, în total sunt peste 600 în institut. În timpul evacuării, ruşii au început un bombardament masiv”. 

UPDATE 12:30 Zelenski: Peste zece camere de tortură găsite în regiunea Harkov

Peste 10 camere de tortură au fost găsite în oraşe şi sate eliberate de contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov. Acest lucru a fost raportat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video obişnuit de noapte. „În zonele eliberate din regiunea Harkov, peste zece camere de tortură au fost găsite în oraşe şi sate. Când ocupanţii au fugit, au lăsat instrumentele de tortură. O cameră de tortură cu instrumente de şoc electric a fost găsită şi într-o gară comună din Kozacha Lopan. Era doar o gară! Tortura era o practică comună în teritoriile ocupate. Acestea sunt lucrurile pe care le-au făcut naziştii. Asta fac acum „rusciştii”. Şi ei vor trebui să dea socoteală în acelaşi mod, pe câmpul de luptă şi în instanţe ”, subliniază ZelenskI.

UPDATE 12:00 Ruşii se pregătesc de apărare la Lugansk

În Lugansk, ruşii construiesc structuri de apărare şi adună oameni pe străzi cu scopul de a se apăra, a transmis serviciul de presă al administraţiei regionale de stat Lugansk, adăugând că, potrivit celor observate de locuitori, au loc pregătiri „în special, la Troitsky, Svatovo, Rubijni, Popasny”.

După cum a remarcat Administraţia Regională de Stat, din cauza lipsei internetului, populaţia locală nu are aproape nicio informaţie actuală pe front „prin urmare, ocupanţii nu ratează ocazia de a manipula opinia publică”.

„Cu toate acestea, cu pierderi atât de semnificative, ei reuşesc doar să ascundă numărul exact de decese. Localnicii văd zilnic spitale şi morgi supraaglomerate”, se arată în mesajul difuzat de UNIAN.

UPDATE 11:00 Ruşii au pierdut jumătate din „Corpul al XI-lea”

În timpul retragerii din regiunea Harkov, recucerită de armata ucraineană, „unităţile Corpului 11 de armată al Flotei Baltice a Forţelor Armate Ruse au pierdut peste 50% din personal şi peste 200 de piese de echipament militar”, informează Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda. În plus, brigada 64 de puşcaşi motorizaţi din districtul militar de est „a pierdut – spune Kievul – peste 90% din personalul său printre morţi, răniţi, dezertori şi concediaţi din cauza refuzului de a participa la ostilităţi”. În general, „ocupanţii încearcă în toate modurile să restabilească capacitatea de luptă a unităţilor care au suferit pierderi”.

UPDATE 10:00 Lituania: Mai multe tancuri către Ucraina

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, face presiuni pentru ca alte tancuri să fie trimise în Ucraina, după descoperirea unor gropi comune la Izium, în regiunea Harkov. „Cuvintele nu au reuşit să prevină gropile comune - scrie Landsbergis pe profilul său de Twitter -. Numai condamnarea nu va pune capăt acestui genocid. Tancurile spun mai mult decât cuvintele. Să înarmăm Ucraina acum”.

UPDATE 09:00 Presa ucraineană: Soldaţii ruşi, respinşi în regiunea Herson

Potrivit Kyiv Independent, armata ucraineană a distrus o barjă rusă cu personal şi echipament în sudul Ucrainei. Comandamentul operaţional ucrainean „Sud” a raportat că forţele ucrainene au ucis şi 62 de soldaţi ruşi şi au distrus două UAV şi cinci vehicule blindate. Soldaţii ruşi au încercat să avanseze, dar au fost împinşi înapoi de apărătorii ucraineni din regiunea Herson, a spus comandamentul.

UPDATE 08:00 Zelenski: Ruşii vor răspunde pentru atrocităţi precum naziştii

„Tortura a fost o practică răspândită în teritoriile ocupate. Asta au făcut naziştii. Asta fac ruşii. Şi vor răspunde în mod egal, atât pe câmpul de luptă, cât şi în sălile de judecată. Îi vom identifica pe toţi cei care au torturat, umilit, care au adus aceste atrocităţi din Rusia aici, pe pământul nostru ucrainean”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul video de seară de pe Telegram, vorbind despre atrocităţile comise de trupele moscovite în regiunea Harkov şi înmormântările în masă la Izium a civililor care au fost torturaţi, au murit de foame sau bombardaţi.

UPDATE 07:00 Ruşii protestează, după ce Germania a anunţat naţionalizare companiei Rosneft

UPDATE 02:00 Rusia trimite deţinuţii din penitenciare să lupte în Ucraina

Un video controversat în care liderul grupului paramilitar Wagner, Yevgeny Prigozhin, ţine un discurs de înrolare într-o închisoare rusă.

Prigozhin este de părere că cei care nu vor să trimită condamnaţi la luptă ar trebui să-şi trimită propriii copii.

„Fie trimitem mercenari şi  deţinuţi, fie pe copiii tăi. Decideţi singuri”, a declarat Prigozhin.

Deţinuţii care se vor înrola au parte şi de beneficii: vor fi eliberaţi dacă vor servi şase luni alături de gruparea paramilitară Wagner.

UPDATE 00:00

Retragerea Rusiei din Harkov, nord-estul Ucrainei, a scos la iveală slăbiciuni cheie în aprovizionarea şi personalul forţelor armate ruse, susţin experţii militari.

„Nu ai idee cât de obosit sunt să salut pe cineva dimineaţa şi apoi trebuie să-i identific rămăşiţele mai târziu în aceeaşi zi”, s-ar fi plâns telefonic un ofiţer rus.

Rezumatul zilei

  • Ministerul rus al apărării a declarat că trupele sale au lansat rachete asupra poziţiilor ucrainene din mai multe părţi ale Ucrainei şi a acuzat Kievul că a efectuat bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie. Ucraina a negat bombardarea în apropierea întreprnderii.
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a dat asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a aduce Rusia în faţa unui tribunal internaţional, ca să fie judecată pentru crime de război
  • Autorităţile ucrainene continuă exhumarea cadavrelor din cea mai mare groapă comună a secolului XXI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici