LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 364. Viktor Orban se opune sancţionării Rusiei / Putin, de Ziua Apărătorului Patriei în Rusia, a vorbit despre familia tradiţională, deşi este răspunzător pentru uciderea sau distrugerea multor familii ucrainene / Bombardamente intense la Bakhmut şi în alte 18 localităţi din estul Ucrainei / Zelensky intenţionează să participe la summitul NATO din iulie de la Vilnius

  • Statul Major General: Ucraina respinge asalturile ruseşti în apropierea a 7 localităţi
  • 5 morţi şi 16 răniţi în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Kherson, marţi
  • Kremlinul ar putea direcţiona programele de patronaj conduse de regiunile ruseşti pentru a consolida controlul socio-economic în teritoriile ucrainene ocupate, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului, miercuri
14113 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 364. Viktor Orban se opune sancţionării Rusiei / Putin, de Ziua Apărătorului Patriei în Rusia, a vorbit despre familia tradiţională, deşi este răspunzător pentru uciderea sau distrugerea multor familii ucrainene  / Bombardamente intense la Bakhmut şi în alte 18 localităţi din estul Ucrainei / Zelensky intenţionează să participe la summitul NATO din iulie de la Vilnius

 

UPDATE 21:07 - Şeful grupării Wagner critică ministerul rus al Apărării pentru că nu a furnizat muniţie

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, a criticat pe 22 februarie Ministerul rus al Apărării pentru că nu a furnizat trupelor sale suficiente muniţii.

UPDATE 20:00- Deputatul din partidul lui Zelenski  acuzat de luare de mită a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei

Oleksandr Trukhin, un parlamentar din cadrul partidului de guvernământ Servitorul Poporului, a declarat pe 22 februarie că a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu anchetatorii şi a pledat vinovat că a oferit mită unui ofiţer de poliţie.

 

UPDATE 18:57 - Biden, despre suspendarea de către Putin a tratatului nuclear cu SUA: „mare greşeală”

Preşedintele american Joe Biden a declarat pe 22 februarie că dictatorul rus Vladimir Putin a făcut o „mare greşeală” suspendând participarea Rusiei la Tratatul Noul START, un acord de reducere a armelor nucleare între cele două ţări.

 

UPDATE 18:00 -  Premierul ungar ameninţă că se va opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei

Prim-ministrul ungar Viktor Orban ameninţă că va respinge prelungirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, care trebuie reînnoite la fiecare şase luni, a informat Politico pe 22 februarie, citând trei diplomaţi anonimi familiarizaţi cu chestiunea.

UPDATE 16:00- Atacul rusesc asupra Novotiahynka din regiunea Herson a ucis doi oameni

Rusia a bombardat satul Novotiahynka din regiunea Herson pe 22 februarie, relatează Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare regionale. O femeie de 81 de ani şi un bărbat de 68 de ani au fost ucişi pe loc.

UPDATE 15:00 - Putin la ceremonia de Ziua Apărătorului Patriei 

"Vladimir Putin: Dragi prieteni! Bună ziua

Ne întâlnim cu voi în ajunul Zilei Apărătorului Patriei. În această frază, în aceste cuvinte, există ceva puternic, uriaş, aş spune, mistic şi sfânt.

Nu e de mirare că una dintre cele mai faimoase rugăciuni începe cu cuvintele „Tatăl nostru”: „Tatăl” este tatăl şi există ceva foarte aproape de fiecare persoană în asta. La urma urmei, spunem şi „patria mamă”. Vorbim despre o familie, vorbim despre ceva imens, puternic şi în acelaşi timp apropiat de inima fiecărei persoane: aceasta este atât Patria, cât şi familia. Şi în general, Patria Mamă este o familie: în inimile noastre este una şi aceeaşi.

Sunt oameni – aici stau lângă mine, în stânga, în dreapta – sunt oameni care decid singuri să apere cel mai sacru şi mai drag lucru pe care îl avem: familia şi Patria Mamă. Şi astăzi - ca parte a unei operaţiuni militare speciale.

Ne-am adunat aici, de fapt, pentru un eveniment festiv, dar ştiu - tocmai acum ascultam conducerea militară de vârf a ţării - că chiar acum există o luptă la graniţele noastre istorice pentru poporul nostru.

Este condus de aceiaşi luptători curajoşi care stau acum lângă noi aici. Ei luptă eroic, curajos, curajos. Suntem mândri de ei – suntem mândri, iar în cinstea lor – de trei ori „ură”. Ar trebui să ne audă salutul.

Astăzi sunt susţinuţi de toată ţara. Şi asta înseamnă că oricine face asta, într-o anumită măsură, este şi un apărător al Patriei. Aceştia sunt lucrători medicali care îi ajută pe soldaţii noştri să se ridice, aceştia sunt medici, asistente, bone şi, bineînţeles, angajaţi ai întreprinderilor de apărare, ai sectorului de transport şi toţi cei care fac asta. Dragi prieteni, sunteţi voi toţi împreună, care aţi venit astăzi să ne susţinem luptătorii. Mulţumesc! Aceştia sunt chiar şi copii care îşi scriu scrisorile în sprijinul luptătorilor noştri.

Este foarte important. În acest sens, în protejarea intereselor noastre, în protejarea poporului nostru, în protejarea culturii noastre, a limbii, a teritoriului, totul, tot poporul nostru, este apărătorul Patriei. plecăciune mică către toţi.

Vă felicit pentru sărbătoarea viitoare - Ziua Apărătorului Patriei.

Când suntem împreună, nu avem egal.

Pentru unitatea poporului rus! Ura! " 

 

UPDATE 14:45- Volodymyr Zelensky a înaintat miercuri un proiect de lege parlamentului, care urmează să aprobe decizia Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare prin care impune sancţiuni tuturor instituţiilor financiare ruseşti

UPDATE 14:30-SUA consideră că Rusia a efectuat un test eşuat de rachetă balistică când Biden se afla în Ucraina

Rusia a anunţat Statele Unite în avans despre lansare, a declarat unul dintre oficiali. Un alt oficial a declarat că testul nu a reprezentat un risc pentru Statele Unite şi că SUA nu a considerat testul ca fiind o anomalie sau o escaladare.
 
Testul rachetei grele SARMAT - supranumită Satan II în Occident şi capabilă să transporte mai multe focoase nucleare - pare să fi eşuat, au declarat oficialii. Aceasta a mai fost testată cu succes şi dacă acesta ar fi funcţionat, oficialii americani cred că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi subliniat testul în discursul său de marţi privind starea naţiunii.
 
În schimb, Putin nu a făcut nicio menţiune despre lansare în discursul care a durat o oră şi 45 de minute. Cu toate acestea, el a declarat în mod oficial că Rusia va suspenda participarea ţării sale la tratatul de reducere a armelor nucleare New START cu Statele Unite, punând în pericol ultimul pact rămas care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume.
 
CNN a relatat iniţial că aparentul test a avut loc în timp ce Biden se afla în Ucraina, pe baza unor surse. După ce acest articol a fost publicat pentru prima dată, unul dintre oficiali a declarat că testul a avut loc chiar înainte ca Biden să se afle în ţară. Cea de-a doua sursă a declarat pentru CNN că testul a avut loc luni, fără a oferi un moment mai precis.
 
Momentul în care a avut loc testul sugerează că SUA şi Rusia au comunicat prin mai multe canale diferite la începutul acestei săptămâni - oficialii americani i-au notificat pe ruşi şi duminică seara, cu câteva ore înainte de vizita lui Biden la Kiev, că preşedintele va face deplasarea în capitala ucraineană, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan. 
 

UPDATE 14:10- Zelensky intenţionează să participe la summitul NATO din iulie de la Vilnius, anunţă ambasadorul lituanian

 Preşedintele Volodymyr Zelensky intenţionează să participe personal la summitul NATO din iulie de la Vilnius, a declarat pentru BNS Petro Beshta, ambasadorul Lituaniei, miercuri.

UPDATE 14:00 -Atacuri puternice în Bakhmut

 
Bakhmut, oraşul-cheie de pe linia frontului, şi 18 localităţi din împrejurimi au fost bombardate intens de ruşi, au anunţat ucrainenii. 
 

UPDATE 13:00- Spania trimite primele tancuri Leopard 2 în Ucraina

 
Ministrul spaniol al Apărării Margarita Robles a anunţat miercuri că Spania va trimite şase tancuri de luptă 2A4 „Leopard” în Ucraina şi ar putea trimite mai multe „dacă este necesar”.
 
Spania a trimis până acum în Ucraina 54 de transporturi militare şi antrenează 198 de soldaţi ucraineni. 55 dintre soldaţi au fost pregătiţi să folosească tancurile Leopard 2, iar armata spaniolă este dispusă să ofere antrenament pentru cel puţin 2400 de militari.  
 

UPDATE 12:00- Atacurile ruşilor au rănit doi civili în Kharkiv 

UPDATE 11:00- Opt din 10 copii ucraineni au simţit frică faţă de străini - sondaj 

 
Într-un an de la izbucnirea războiului, peste 3 milioane de ucraineni au intrat în România, dintre care peste 100.000 au cerut o formă de protecţie pentru a putea rămâne în România.
 
Cel mai recent sondaj World Vision România arată că aproape 8 din 10 copii ucraineni (77%) au trecut prin momente de frică după izbucnirea războiului atunci când interacţionau cu străini. Dintre aceştia, unu din 10 s-a confruntat des sau foarte des cu stări de frică.
 
Mai mult, 7 din 10 copii întâmpină probleme de insomnie.
 
Peste 80% dintre părinţi spun despre copiii lor că se enervează mai uşor în urma traumelor provocate de război. Dintre aceştia, unu din 5 copii are momente de iritare des sau foarte des.
 
Patru din 10 copii tind să se izoleze mai mult decât înainte de izbucnirea conflictului militar, dintre care aproape unu din zece (9.4%) se izolează des sau foarte des.
 

UPDATE 10:00- Kremlinul ar putea direcţiona programele de patronaj conduse de regiunile ruseşti pentru a consolida controlul socio-economic în teritoriile ucrainene ocupate, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului, miercuri

UPDATE 9:00- Putin pierde din ce în ce mai mulţi soldaţi ruşi în războiul din Ucraina

Statul Major General transmite miercuri dimineaţa că Rusia a pierdut 145.060 de soldaţi în Ucraina. Un număr estimat de 620 de soldaţi au murit marţi.
 
Totodată, Rusia a pierdut 3.334 de tancuri, 6.569 de vehicule blindate de luptă, 5.212 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.345 de sisteme de artilerie, 471 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 243 de sisteme de apărare aeriană, 299 de avioane, 287 de elicoptere, 2.026 de drone şi 18 ambarcaţiuni.
 

UPDATE 7:55- Statul Major General: Ucraina respinge asalturile ruseşti în apropierea a 7 localităţi

UPDATE 7:25 -5 morţi şi 16 răniţi în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Kherson, marţi

UPDATE 01:00  - Sondaj: 95% dintre ucraineni cred în victoria Kievului împotriva Rusiei 

Potrivit unui sondaj publicat de grupul sociologic Rating pe 21 februarie, 95% dintre ucraineni cred în victoria Ucrainei pe fondul războiului pe scară largă al Rusiei, scrie The Kyiv Independent. 

UPDATE 00:00 - Ucraina lansează atacuri (probabil cu bombe GLSDB) spre mai multe oraşe din Doneţk

Mai multe lovituri de rachete ucrainene ţintesc oraşele ocupate de ruşi, precum Doneţk,  Makiivka, Khartsyzsk, Debaltsevo, Ilovaisk şi Mariupol. 

Sunt raportate explozii în mai multe sate ocupate din regiunea Doneţk. 

Presa din Rusia: „apărarea aeriană funcţionează la capacitate maximă. Dar ceea ce vine este de neînţeles,  sunetul este neobişnuit, ciudat”. 

Sunt speculaţii că ar fi utilizat bombele GLSDB (Bombe cu diametru mic lansate de la sol) de fabricaţie americană şi suedeză, lansată cu ajutorul rachetelor HIMARS. 

 

UPDATE 22:30 Putin prezintă Dumei suspendarea New Start

Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat în Duma de Stat legea privind suspendarea participării Rusiei la tratatul New Start (nu îşi mai lasă verificat arsenalul nuclear de către celelalte puteri mondiale), a raportat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, după cum prezintă agenţia de presă Tass. Legea, a adăugat Volodin, va fi examinată mâine de Camera Inferioară a Rusiei.

UPDATE 20:30 Kiev: 12 morţi într-un raid rusesc în Herson

Numărul morţilor în urma unui atentat rusesc care a lovit o staţie de autobuz în oraşul Herson a crescut la cel puţin 12 în Ucraina, spune Prima Doamnă Olena Zelenska. „Kherson. Un oraş bombardat zilnic de ruşi. O staţie de transport public a fost lovită astăzi - un atac asupra civililor care aveau planuri, se grăbeau să ajungă undeva sau doar trăiau. Cel puţin 12 morţi. Atacatorul şi-a luat viaţa doar pentru că poate, până este oprit”, a scris ea pe Twitter.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici