Răzbunare pentru uciderea lui Osama ben Laden? Iranul ar ajuta Al-Qaida să comită un atac de amploare împotriva Occidentului

Iranul şi nucleul central al Al-Qaida condus de Ayman al-Zawahiri au stabilit o "relaţie operaţională", în timp ce există temeri că gruparea teroristă pregăteşte un atac spectaculos împotriva Occidentului, relatează Sky News.

1945 afișări
Imaginea articolului Răzbunare pentru uciderea lui Osama ben Laden? Iranul ar ajuta Al-Qaida să comită un atac de amploare împotriva Occidentului

Răzbunare pentru uciderea lui Osama ben Laden? Iranul ar ajuta Al-Qaida să comită un atac de amploare împotriva Occidentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Există temeri că un astfel de atac, îndreptat probabil împotriva Jocurilor Olimpice, va fi o răzbunare pentru uciderea lui Osama ben Laden de către un comando american, în mai 2011.

Surse din domeniul serviciilor de informaţii ale Sky News au declarat că Iranul a furnizat reţelei Al-Qaida antrenament în folosirea explozivilor avansaţi, "ceva finanţare şi o ascunzătoare sigură" în cadrul unei înţelegeri încheiate în 2009 şi care în prezent a ajuns la "capacitate operaţională".

Statele Unite au devenit atât de îngrijorate de această relaţie strânsă încât la sfârşitul anului trecut au anunţat o răscumpărare de zece milioane de dolari pentru informaţii legate de locul din Iran în care se află un lider sirian al Al-Qaida, Ezedin Abdel Aziz Khalil, cunoscut ca Yasin al Suri. Recompensa oferită pentru al-Suri îl plasează pe acesta pe acelaşi nivel cu mollahul Omar, liderul talibanilor din Afganistan.

Al-Zawahiri ar plănui un atac Al-Qaida "clasic", simultan în mai multe locaţii, care va confirma poziţia sa de lider global al jihadului.

"Iranul este principala cale de finanţare a organizaţiilor, principala rută pentru agenţii care merg în Pakistan pentru a se antrena şi este singura cale reală prin care al-Zawahiri poate controla şi ordona un atac major", a declarat o sursă.

Un raport al serviciilor secrete obţinut de Sky News precizează că "în pofida cooperării intense din ultimele luni dintre Iran şi Al-Qaida - cu intenţia de a comite un atac comun împotriva unor ţinte occidentale din străinătate ... Iranul şi-a intensificat în mod semnificativ investiţiile, întreţinerea şi îmbunătăţirea legăturilor sale operaţionale şi secrete cu conducerea Al-Qaida din Pakistan în ultimele luni".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici