Recep Erdogan acuză regimul din Siria că încearcă să atragă Turcia într-un "scenariu catastrofal"

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, susţine că regimul de la Damasc încearcă, prin atentatele de sâmbătă, să atragă Turcia într-un "scenariu catastrofal".

1129 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan acuză regimul din Siria că încearcă să atragă Turcia într-un "scenariu catastrofal"

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vor să ne atragă într-un scenariu catastrofal", a reacţionat Erdogan.

"Populaţia trebuie să fie vigilentă şi să îşi păstreze sângele rece în faţa provocărilor menite să atragă Turcia în mlaştina siriană", a spus el.

Guvernul condus de Erdogan, care susţine opoziţia din Siria şi critică regimul de la Damasc, a atribuit atentatele comise sâmbătă în Turcia, la frontiera cu Siria, unor grupări apropiate de regimul Bashar al-Assad. Două vehicule-capcană au explodat sâmbătă în Reyhanli (provincia Hatay), o localitate situată la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel puţin 46 de oameni au murit în atentate, iar peste 100 au fost răniţi. "Persoanele şi organizaţiile care au comis atacurile au fost identificate. Au legături cu organizaţii care susţin regimul sirian şi cu servicii secrete siriene", susţine ministrul turc de Interne, Muammer Güler, admiţând însă că presupuşii autori locuiau în Turcia. Vicepremierul Bülent Arinç a explicat că regimul condus de Bashar al-Assad este principalul suspect. "Cu serviciile de informaţii pe care le au şi cu grupurile armate, sunt principalii suspecţi în comiterea sau inspirarea acestui plan demonic", a nuanţat Arinç.

Regimul Bashar al-Assad a negat orice implicare în atentatele comise în Turcia. "Siria nu a comis şi nu va comite niciodată astfel de acţiuni; valorile noastre nu ne permit să facem aşa ceva", a reacţionat ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 70.000 de morţi. Regimul Bashar al-Assad atribuie violenţele unor "forţe externe" care ar încerca să destabilizeze Siria. Statele Unite şi mai multe ţări europene, inclusiv Turcia, susţin forţele militare ale opoziţiei siriene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici