Regele Spaniei a decis să-şi reducă salariul cu 20 de procente

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a decis să-şi reducă salariul cu 20 de procente, în primul buget regal pe care l-a aprobat de la ascensiunea sa la tron în iunie 2014, însă suma totală pe care palatul regal o primeşte de la stat va rămâne neschimbată, la 7,7 milioane de euro, relatează El Pais.

423 afișări
Imaginea articolului Regele Spaniei a decis să-şi reducă salariul cu 20 de procente

Regele Spaniei a decis să-şi reducă salariul cu 20 de procente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reducerea salariului anual al regelui la 234.204 euro nu va conduce la economii pentru contribuabili, întrucât Felipe a mărit alte cheltuieli. Pentru a stabili salariul său şi pe cel al tatălui său Juan Carlos, care primeşte o alocaţie în calitate de fost rege, Felipe s-a consultat cu alţi şefi de stat europeni, inclusiv monarhi, potrivit unor surse de la palatul regal.

Juan Carlos va primi de acum 187.356 de euro, reprezentând 80 la sută din salariul lui Felipe. Prin comparaţie, atunci când Juan Carlos era rege, prinţul Felipe câştiga 50 la sută din salariul tatălui său.

Regina Letizia va câştiga 128.808 euro, adică 55 la sută din salariul soţului său. Fosta regină Sofia, mama lui Felipe, va câştiga 105.396 de euro. Surorile regelui Felipe, Cristina şi Elena, nu vor primi însă alocaţii.

Bugetul pentru călătoriile personalului de la palatul regal a fost de asemenea redus de la 190.000 la 130.000 de euro. Concomitent cu reducerea salariilor familiei regale şi a cheltuielilor cu personalul, regele a mărit suma alocată pentru investiţii cu 140.606 euro şi fondul pentru situaţii neprevăzute cu 104.791 de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici