Republica Moldova aprobă castrarea chimică a pedofililor

Parlamentarii moldoveni au votat marţi în lectură finală un proiect de lege care prevede castrarea chimică a pedofililor, legea urmând să intre în vigoare la 1 iulie, relatează Info-Prim Neo în pagina electronică.

230 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova aprobă castrarea chimică a pedofililor

Republica Moldova aprobă castrarea chimică a pedofililor (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

În timpul discuţiilor, unii deputaţi au pledat pentru castrarea chirurgicală, apreciind că cea chimică este o sancţiune prea uşoară.

Autorul proiectului, deputatul Partidului Liberal Valeriu Munteanu, a declarat că numărul infracţiunilor sexuale împotriva minorilor creşte în fiecare an, iar Codul Penal conţine pedepse prea blânde, cele mai multe dosare pe acest segment fiind clasate.

În ultimii cinci ani, 15 persoane au fost trase la răspundere penală în mod repetat, relatează Info-Prim Neo în pagina electronică.

"Cu regret, Republica Moldova a devenit o atracţie turistică mai deosebită pentru pedofilii din statele europene şi SUA. Copiii noştri devin ţinte accesibile poftelor morbide ale acestor monştri transnaţionali. Cu siguranţă, adoptarea acestui proiect de lege va descuraja şi va ţine departe de Republica Moldova aceşti subiecţi ai infracţionalităţii sexuale", a menţionat autorul.

Potrivit liberal-democratului Ghenadie Ciobanu, castrarea chimică se face doar pentru perioada cât infractorul se află după gratii, iar după ce revine în societate tratamentul nu-şi mai are efectul.

"Proiectul este neplin. Eu sunt pentru, dar propun o înăsprire a sancţiunilor pentru crimele cu tentă sexuală", a spus deputatul.

"Există numai castrare chimică? Haideţi să venim cu alte metode pentru a ne asigura că aceste crime vor fi penalizate real", a propus preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Castrarea chimică constă în administrarea unui medicament special, tratament care are ca finalitate inhibarea dorinţelor sexuale.

Castrarea chimică se execută, la decizia instanţei de judecată, de către instituţiile medicale în comun cu instituţiile penitenciare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici