"Republicile" de la Doneţk şi Lugansk cer Kievului să le garanteze dreptul de a folosi rusa oficial

Republicile autoproclamate de la Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, cer Guvernului de la Kiev să le garanteze dreptul de a folosi rusa ca limbă oficială, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

1236 afișări
Imaginea articolului "Republicile" de la Doneţk şi Lugansk cer Kievului să le garanteze dreptul de a folosi rusa oficial

"Republicile" de la Doneţk şi Lugansk cer Kievului să le garanteze dreptul de a folosi rusa oficial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele, Guvernul şi Verhovna Rada (Parlamentul) este necesar să adopte documente legislative care să garanteze dreptul republicilor de a folosi rusa ca limbă oficială", se arată într-un comunicat emis de cele două "republici".

Negocieri între Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alături de reprezentanţi ai insurgenţilor proruşi din cele două regiuni, au loc luni în capitala belarusă Minsk.

Ucraina a adoptat în 2012 o lege privind politica limbii de stat care permitea regiunilor să folosească drept a doua limbă oficială limbi vorbite de peste 10% din populaţiile respective. După intrarea în vigoare a legii, 13 dintre cele 27 de regiuni ucrainene au optat pentru rusă, iar alte două regiuni pentru maghiară şi română. În februarie, Parlamentul ucrainean a abolit legea, însă, ulterior, Oleksandr Turcinov, preşedintele de atunci al ţării, i-a opus un vot de veto.

Potrivit ultimului recensământ ucrainean, aproximativ 75% din populaţia regiunii Doneţk şi aproximativ 69% din populaţia regiunii Lugansk vorbeau rusa ca "limbă maternă", scrie RIA Novosti.

Preşedintele Petro Poroşrnko a declarat în mai multe rânduri că este necesar ca limba ucraineană să rămână singura limbă oficială în Ucraina. Însă, în opinia sa, regiunilor le poate fi permis să stabilească un statut special al limbii ruse, un lucru pe care-l consideră un compromis rezonabil, adaugă agenţia rusească de presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici