Rezervele financiare ale reginei Marii Britanii au ajuns la un minim istoric

Rezervele financiare ale domeniului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii au ajuns la un minim istoric de 1 milion lire sterline, comparativ cu 35 de milioane de lire sterline în 2001, din cauza administrării inadecvate de către consilierii regali, potrivit unui raport al Parlamentului britanic.

983 afișări
Imaginea articolului Rezervele financiare ale reginei Marii Britanii au ajuns la un minim istoric

Regina Marii Britanii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Consilierii nu au reuşit să controleze finanţele, în timp ce palatele regale "se prăbuşesc", se arată în raportul întocmit de o comisie a Camerei Comunelor din parlamentul de la Londra.

Cheltuielile au depăşit în asemenea măsură veniturile încât rezervele au scăzut de la 35 de milioane de lire în 2001 la doar 1 milion de lire în prezent, au afirmat membrii comisiei, citaţi de cotidianul The Telegraph.

Trezoreria britanică trebuie să preia controlul şi să ajute la protejarea palatelor "de noi distrugeri şi deteriorări", notează parlamentarii.

"Considerăm că Trezoreria are datoria de a fi implicată activ în supravegherea planurilor şi managementului financiar al Casei Regale, dar nu făcut acest lucru", a declarat Margaret Hodge, preşedinte al comisiei.

Palatul Buckingham şi Castelul Windsor ar avea nevoie urgentă de reparaţii. Angajaţii Casei Regale trebuie să adune în găleţi apa de ploaie pentru a proteja antichităţi şi opere de artă, în timp ce vechile boilere generează anual o notă de plată de 774.000 de lire sterline, notează The Telegraph.

În aprilie 2012, vechiul mod de finanţare a cheltuielilor Casei Regale, inclusiv prin transferuri de la guvern, a fost schimbat, prin introducerea sistemului "Sovereign Grant".

"Sovereign Grant" reprezintă 15% din profitul net al companiei Crown Estate, formată din proprietăţile Coroanei şi administrată în beneficiul Trezoreriei, care primeşte cea mai mare parte a câştigurilor. Casa Regală a primit prin acest sistem 31 de milioane de lire pentru 2012-2013, dar a cheltuit cu 2,3 milioane de lire mai mult decât veniturile.

Forbes estimează averea personală a reginei Elisabeta a II-a la circa 500 de milioane de dolari, însă stilul de viaţă al acesteia depăşeşte cu mult posibilităţile financiare. Doar reşedinţa sa primară, Palatul Buckingham, este evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici