România şi alte 12 state UE au exportat arme către Egipt, putând deveni complice la crime

Aproape jumătate din statele membre UE, inclusiv România, au încălcat măsura europeană de suspendare a transferului de arme către Egipt, riscând astfel să devină complice la crime, dispariţii forţate şi tortură, avertizează organizaţia Amnesty International într-un raport.

13206 afișări
Imaginea articolului România şi alte 12 state UE au exportat arme către Egipt, putând deveni complice la crime

România şi alte 12 state UE au exportat arme către Egipt, putând deveni complice la crime (Imagine AFP / Mediafax Foto)

În pofida impunerii măsurii de suspendare a transferului de arme către Egipt, instituită după ce în august 2013, sute de protestatari au fost ucişi de forţele de ordine, 13 din 28 de state membre UE au rămas printre principalii furnizori de armament şi echipament de poliţie către această ţară.

În anul 2014, state membre UE au aprobat 290 de licenţe pentru echipament militar cu destinaţia Egipt, în valoare totală de peste şase miliarde de euro. Printre echipamentele exportate se numără arme de mici dimensiuni, arme uşoare şi muniţie, vehicule blindate, elicoptere militare, armament greu destinat operaţiunilor antiteroriste şi militare şi tehnologie de supraveghere.

“La aproape trei ani de când au avut loc uciderile în masă care au determinat Uniunea Europeană să le ceară statelor membre să întrerupă transferul de arme către Egipt, situaţia în ceea ce priveşte drepturile omului s-a înrăutăţit”, a spus Magdalena Mughrabi, directorul interimar adjunct al programelor Amnesty International pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

“Uzul excesiv de forţă, arestările arbitrare în masă, tortura si dispariţiile forţate au devenit o parte a modului de operare al forţelor de securitate”, a subliniat Magdalena Mughrabi.

“Statele membre UE care tranferă arme şi echipament de poliţie forţelor egiptene care participă la dispariţii forţate, tortură şi arestări arbitrare la scară largă acţionează în mod necorespunzător şi riscă să fie complice la aceste încălcări grave”, a adăugat aceasta.

Statele UE care au furnizat arme către Egipt prin exporturi sau intermediari începând cu anul 2013 sunt România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici