Rosen Plevneliev a câştigat alegerile prezidenţiale din Bulgaria - exit-poll

Candidatul susţinut de partidul de guvernământ bulgar, Rosen Plevneliev, a obţinut 55,3 la sută din voturi la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit exit-poll-urilor. El l-a devansat pe Ivailo Kalfin, candidatul Partidului Socialist bulgar, care a obţinut 44,7 la sută din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne.

442 afișări
Imaginea articolului Rosen Plevneliev a câştigat alegerile prezidenţiale din Bulgaria - exit-poll

Rosen Plevneliev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plevneliev, clasat pe prima poziţie şi în urma primului tur de scrutin, a candidat alături de fostul ministru al Justiţiei, Margarita Popova, scrie Novinite.com.

Rata de participare la vot la alegerile de duminică a fost de peste 50 la sută.

În primul tur de scrutin, desfăşurat duminica trecută, Plevneliev obţinuse 40,11 la sută din voturi (1.349.380 de voturi), devansându-l pe Kalfin, care a obţinut 28,96 la sută dn voturi (974.300 voturi).

Rolul preşedintelui bulgar este în mare parte ceremonial, însă şeful statului are şi drept de veto în privinţa legislaţiei.

Victoria lui Plevneliev consolidează influenţa partidului de guvernământ GERB şi îi va permite acestuia să-şi aplice programul de reforme economice şi să continue eforturile de integrare în zona Schengen.

GERB, cu orientare de centru-dreapta, a preluat conducerea guvernului în vara anului 2009, cu un program anticorupţie şi de încurajare a competitivităţii ţării, însă nu a reuşit să convingă Uniunea Europeană să includă Bulgaria în spaţiul Schengen. Guvernul condus de premierul Boiko Borisov se confruntă şi cu o situaţie economică dificilă, afectată şi de scăderea exporturilor determinată de criza din zona euro.

Aproape 6,9 milioane de bulgari au fost aşteptaţi la urne în cele 11.400 de secţii de vot deschise pe teritoriul ţării, iar ordinea publică a fost asigurată de aproape 2.000 de ofiţeri de poliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici