Rusia anchetează dispariţia în Ucraina a unui jurnalist de la agenţia RIA Novosti

Rusia a deschis o anchetă în legătură cu dispariţia în Ucraina a unui jurnalist de la agenţia de presă rusă RIA Novosti, de la care redacţia nu a mai primit nicun semn de o săptămână, a anunţat Comisia de anchetă de la Moscova.

146 afișări
Imaginea articolului Rusia anchetează dispariţia în Ucraina a unui jurnalist de la agenţia RIA Novosti

Rusia anchetează dispariţia în Ucraina a unui jurnalist de la agenţia RIA Novosti (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Jurnalistul a transmis imagini în data de 5 august, iar de atunci nu a mai luat legătura cu redacţia", a anunţat Comisia rusă de anchetă, într-un comunicat. "În consecinţă, au fost luate măsuri pentru a stabili unde se află şi identificarea autorilor unei posibili răpiri", a adăugat Comisia rusă.

În vârstă de 33 de ani, fotoreporterul Andrei Stenin se afla în Ucraina din 13 mai şi era angajat al agenţiei de presă RIA Novosti, apropiată puterii, care aparţine agenţiei Rossia Segodnia ("Rusia Azi").

El a realizat numeroase fotoreportaje la Kiev, dar şi în Lugansk, Doneţk şi Mariupol, bastioane ale separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, potrivit comunicatului.

"Verificăm o posibilă implicare a Gărzii Naţionale ucrainene şi a structurilor de forţă în reţinerea jurnalistului rus", a precizat Comisia, adăugând că "va cere sprijinul autorităţilor ucrainene competente" în acest caz.

"Ţinând cont de practica existentă în Ucraina privind arestarea şi răpirea jurnaliştilor, nu este exclus ca fotoreporterul profesionist să fi devenit victima unui atac din partea unor persoane rău intenţionate", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pentru agenţia RIA Novosti.

La rândul său, postul de televiziune apropiat Kremlinului, Russia Today, a pierdut în iulie mai multe zile legătura cu unul dintre jurnaliştii săi, britanicul Graham Phillips, care, în realitate, fusese expulzat din Ucraina. El a afirmat că a fost agresat de armata ucraineană.

În iunie, alţi doi jurnalişti, de la postul de televiziune Zvezda, care aparţine Ministerului rus al Apărării, au fost arestaţi de Garda Naţională ucraineană, după ce un caz similar a implicat în mai doi jurnalişti ruşi de la postul de televiziune pro-Kremlin Life News.

Trei jurnalişti ruşi au fost ucişi în iunie în confruntările din estul Ucrainei, iar un fotoreporter italian şi traducătorul său rus şi-au pierdut viaţa la sfârşitul lunii mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici