Rusia cere negocieri multilaterale pentru dezarmarea nucleară

Rusia nu doreşte să continue negocieri bilaterale cu Statele Unite privind reducerea arsenalului nuclear până când alte puteri nucleare nu se vor alătura acestui proces, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

467 afișări
Imaginea articolului Rusia cere negocieri multilaterale pentru dezarmarea nucleară

Rusia cere negocieri multilaterale pentru dezarmarea nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu putem să negociem la nesfârşit cu Statele Unite reducerea şi limitarea armamentului nuclear, în timp ce alte ţări îşi consolidează capabilităţile nucleare şi privind rachetele", a declarat Riabkov luni pentru postul de radio Vocea Rusiei, preluat de RIA Novosti în pagina electronică. "Transformarea dezarmării nucleare într-un proces multilateral devine o prioritate", a subliniat el. Riabkov a adăugat că Rusia nu a evitat discutarea unei dezarmări nucleare totale, însă nu este necesar ca acesta să fie un scop absolut, "altfel pur şi simplu vom submina însăşi fundaţia securităţii noastre naţionale".

Noul Tratat START semnat de Rusia şi Statele Unite în 2010 limitează numărul focoaselor nucleare mobilizate de fiecare parte la 1.550, iar numărul vehiculelor acestora, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice lansate de submarine (SLBM) şi bombardiere nucleare la 700.

Potrivit unui raport publicat de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) în 2011, cele opt puteri nucleare recunoscute - şi anume Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistanul, Rusia şi Israelul - deţin peste 20.500 de arme nucleare. Însă India, Pakistanul şi Israelul nu au semnat Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), ale cărui obiective principale sunt prevenirea răspândirii armelor nucleare şi dezarmarea nucleară completă.

În raport se arată că "India şi Pakistanul continuă să dezvolte noi sisteme de rachete balistice şi de croazieră capabile să poarte arme nucleare" şi "îşi extind capacităţile de a produce mareriale fisibile nuclear în scopuri militare".

Coreea de Nord s-a retras din cadrul NPT în 2003 şi a anunţat în mod public că deţine arme nucleare în 2005, însă Phenianul nu a fost recunoscut vreodată ca o putere nucleară. Iranul este parte la NPT, dar s-a constatat că nu respectă Acordul privind garanţiile NPT. Teheranul insistă asupra dreptului său la un program nuclear paşnic, însă este suspectat de dezvoltarea unui program nuclear în scopuri militare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici