Rusia ieftineşte vodca, după creşterea comerţului de contrabandă

Vodca rusească se va ieftini începând cu luna februarie, potrivit autorităţilor de pe piaţa de profil, măsura venind pe fondul reorientării consumatorilor către băuturile de contrabandă ca reacţie la o campanie guvernamentală pentru combatarea alcoolismului prin creşterea preţurilor.

703 afișări
Imaginea articolului Rusia ieftineşte vodca, după creşterea comerţului de contrabandă

Rusia ieftineşte vodca, după creşterea comerţului de contrabandă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autoritatea de reglementare a pieţei băuturilor alcoolice din Rusia a anunţat că preţul minim de retail pentru o jumătate de litru de vodcă va scădea în februarie cu 16%, la 185 ruble (3,24 dolari), transmite Bloomberg.

"Este o măsură evident populistă, în contextul în care Rusia intră într-o perioadă de criză care ar putea dura câţiva ani. Vodca din Rusia este deja cea mai scumpă din lume raportat la veniturile consumatorilor, iar salariile sunt în scădere", a spus Vadim Drobiz, preşedintele firmei de cercetare de piaţă Ciffra.

Preţul minim pentru o jumătate de litru de vodcă a crescut în 2014 cu circa 30% faţă de anul trecut, la 220 ruble.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că preţul ridicat al băuturilor spirtoase a dus la creşterea comerţului de contrabandă, punând în dificultate planul guvernului de a combate alcoolismul.

De altfel, acesta a fost şi motivul principal pentru care autorităţile de la Moscova au abandonat anul acesta un proiect privind creşterea taxei pentru băuturile spirtoase.

Comerţul ilegal a acoperit anul trecut 55% din vânzările totale de vodcă în Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici