Rusia impune interdicţii de viză unor oficiali americani, răspunzând unei măsuri a SUA

Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său pentru mai mulţi oficiali americani, în replică la interdicţiile de viză impuse de Washington unor oficiali ruşi suspectaţi că au legătură cu moartea în închisoare a juristului Serghei Magniţki, relatează miercuri cotidianul Kommersant.

350 afișări
Imaginea articolului Rusia impune interdicţii de viză unor oficiali americani, răspunzând unei măsuri a SUA

Rusia impune interdicţii de viză unor oficiali americani, răspunzând unei măsuri a SUA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor surse citate de ziar, lista întocmită de Moscova este pregătită şi conţine "câteva zeci de americani", ale căror identităţi nu vor fi divulgate.

Este vorba despre cetăţeni americani care, în opinia Moscovei, au încălcat drepturile omului în cazul unor cetăţeni ruşi, în special în cazul presupusului traficant de arme Viktor Bout, arestat în Thailanda şi deţinut în Statele Unite, precizează Kommersant.

Departamentul de Stat american a anunţat la sfârşitul lui iulie că a adoptat interdicţii de viză împotriva unei liste de cetăţeni ruşi, suspectaţi că ar fi implicaţi în moartea lui Serghei Magniţki în închisoare, în 2009.

Kremlinul a anunţat atunci că Rusia pregăteşte măsuri de retorsiune.

Lista rusă ar putea include reprezentanţi ai Agenţiei americane antidrog (DEA), implicaţi în arestarea lui Viktor Bout şi a lui Konstantin Iaroşenko, un pilot rus arestat în Liberia, în cadrul unui caz de trafic de droguri, şi deţinut în Statele Unite.

"Lista nu va fi dată publicităţii. Americanii nu au publicat-o pe a lor, nici noi nu o vom publica pe a noastră", a precizat o sursă rusă citată de Kommersant.

Serghei Riabkov, adjnct al ministrului rus de Externe, a refuzat să confirme că lista este pregătită, dar a subliniat că "orice american vinovat de încălcarea drepturilor unui cetăţean rus" ar putea figura pe ea, porivit cotidianului Kommersant.

O altă sursă a adăugat că lista nu include numai oficiali implicaţi în cazurile lui Bout şi Iaroşenko. "Există un pachet de dosare legate de încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi".

Serghei Magniţki, un jurist în cadrul unui fond de investiţii occidental, a murit după ce a stat aproape un an într-un centru de detenţie din Moscova, în noiembrie 2009. El fusese arestat pentru evaziune fiscală la câteva zile după ce a denunţat o schemă financiară de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro), pusă la cale de oficiali din cadrul poliţiei şi Fiscului rus, în defavoarea fondului de investişii occidental Hermitage şi a statului rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici