Rusia îndeamnă la calm în regiunea separatistă Nagorno-Karabah după noi confruntări între Armenia şi Azerbaidjan

Administraţia Vladimir Putin a făcut joi un apel la calm după ce miercuri mai multe schimburi de focuri intense au vizat poziţii militare azere din districtul Latcin, o zonă-tampon situată la frontiera dintre Nagorno-Karabah şi Armenia.

933 afișări
Imaginea articolului Rusia îndeamnă la calm în regiunea separatistă Nagorno-Karabah după noi confruntări între Armenia şi Azerbaidjan

"Urmărim cu mare atenţie, suntem în mod natural îngrijoraţi de înrăutăţirea situaţiei", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Cerem părţilor să dea dovadă de reţinere şi, cel mai important, să pună în aplicare toate prevederile documentelor trilaterale".

Un militar azer şi un combatant armean au murit, iar alţii au fost răniţi, miercuri, în schimburi de focuri produse în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Disputa asupra regiunii, un teritoriu muntos din interiorul Azerbaidjanului controlat din anii '90 de etnicii armeni, a degenerat în 2020 într-un război de şase săptămâni în care trupele azere au recucerit porţiuni de teritoriu, potrivit Reuters.

Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea termenilor unui armistiţiu mediat de Rusia miercuri, care a determinat apeluri internaţionale pentru încetarea luptelor care durează de 30 de ani.

Armenia şi Azerbaidjanul au convenit să lucreze la un plan de pace după o încetare a focului, dar cele două părţi se acuză periodic reciproc de atacuri.

Peskov a declarat că, în prezent, nu există planuri ca preşedintele Vladimir Putin să vorbească cu omologul său azer Ilham Aliyev, dar că o discuţie ar putea fi organizată rapid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici