Rusia solicită Turciei să-şi retragă trupele din Irak

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a solicitat marţi Turciei să-şi retragă trupele din Irak, în contextul conflictului izbucnit din decembrie 2015, când Turcia a trimis militari în nordul Irakului, fiind acuzată de încălcarea suveranităţii ţării, relatează Reuters, citând agenţia rusă RIA.

4976 afișări
Imaginea articolului Rusia solicită Turciei să-şi retragă trupele din Irak

Rusia solicită Turciei să-şi retragă trupele din Irak

"Păstrarea trupelor în Irak este o poziţiei (a Turciei) absolut inacceptabilă", a acuzat Lavrov, citat de RIA.

"În primul rând, cred că ceea ce fac turcii este în defavoarea imaginii publice a partenerilor noştri occidentali", a explicat ministrul rus.

Turcia a trimis pe 4 decembrie circa 150 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic (SI), în apropiere de oraşul Mosul, aflat sub controlul membrilor SI. Bagdadul a cerut în ziua următoare retragerea imediată a trupelor turce din nordul Irakului, denunţând o "incursiune" şi o încălcare a suveranităţii sale, acordând Turciei un ultimatum de 48 de ore.

Ulterior, ministrul turc de Externe la acea vreme, Mevlut Cavusoglu, a anunţat că Turcia nu va mai trimite militari în Irak, dar nu va retrage trupele deja prezente pe teritoriul irakian. Ca reacţie la răspunsul Turciei, guvernul irakian a cerut Alianţei Nord-Atlantice să exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimişi în nordul Irakului, după ce Rusia a catalogat drept "inacceptabilă" prezenţa contingentului turc, solicitând o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Pe 14 decembrie, un detaşament din cadrul trupelor turce a părăsit luni tabăra Bashiqa, situată în apropiere de Mosul, şi s-a îndreptat spre nordul ţării, după ce guvernul turc a anunţat reorganizarea personalului militar din tabără, în urma unor negocieri cu oficiali irakieni.

Tensiunile dintre Rusia şi Turcia s-au intensificat în noiembrie anul trecut după ce un avion rus care a pătruns în spaţiul aerian turc a fost doborât de forţele de securitate turce.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici