Ruşii pleacă din ţară pentru a evita recrutarea

Bărbaţii ruşi încearcă să părăsească ţara pentru a fi recrutaţi pentru războiul din Ucraina, scrie BBC.

851 afișări
Imaginea articolului Ruşii pleacă din ţară pentru a evita recrutarea

Ruşii pleacă din ţară pentru a evita recrutarea

S-au format cozi la punctele de trecere a frontierei de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială, în urma căreia 300.000 de oameni ar putea fi chemaţi la luptă.

Kremlinul spune că rapoartele privind fuga bărbaţilor în vârstă de luptă sunt exagerate.

Dar la graniţa cu Georgia s-au format cozi kilometrice de vehicule care includ bărbaţi care încearcă să scape de război.

Un bărbat, care nu a dorit să i se dea numele, a declarat pentru BBC că şi-a luat paşaportul şi s-a îndreptat spre graniţă, fără să împacheteze nimic altceva, imediat după anunţul preşedintelui' Putin - pentru că se încadrează în grupul care ar putea fi trimis la război.

Unii martori au estimat că coada de maşini de la punctul de control din Upper Lars avea o lungime de aproximativ 5 km, în timp ce un alt grup a declarat că a fost nevoie de şapte ore pentru a trece graniţa.

Georgia este una dintre puţinele ţări vecine în care ruşii pot intra fără a fi nevoie să solicite viză.

Finlanda, care are o graniţă comună de 1 300 km cu Rusia, are nevoie de viză pentru a călători şi a raportat, de asemenea, o creştere a traficului în timpul nopţii, dar a declarat că acesta se află la un nivel controlabil.

Alte destinaţii la care se poate ajunge pe calea aerului - cum ar fi Istanbul, Belgrad sau Dubai - au văzut preţurile biletelor explodând imediat după anunţarea convocării militarilor, unele destinaţii fiind complet epuizate. Presa turcă a raportat o creştere mare a vânzărilor de bilete dus-întors, în timp ce zborurile spre destinaţii fără viză pot costa mii de euro.

Ministrul de interne al Germaniei a semnalat joi că ruşii care fug de recrutare ar fi bineveniţi în ţara sa.

Lituania, Letonia, Estonia, Estonia şi Republica Cehă au adoptat un ton diferit, afirmând că nu vor oferi refugiu ruşilor care fug.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici