Scapă cine poate: rata inflaţiei a atins un nivel record în Turcia

Rata inflaţiei a ajuns, în decembrie 2021, la 36,1% în Turcia, cel mai ridicat nivel de când se află la putere Recep Tayyip Erdogan, în contextul crizei monetare generate de politicile preşedintelui de reducere a ratei dobânzilor, informează agenţia Reuters.

1465 afișări
Imaginea articolului Scapă cine poate: rata inflaţiei a atins un nivel record în Turcia

Preţurile produselor de consum au crescut în decembrie cu 13,58%, iar majorările au fost de 30,6% în 2021, potrivit datelor furnizate de Institutul pentru Statistici din Turcia.

Lira turcească a pierdut 44% din valoare în 2021, în contextul politicilor Administraţiei Recep Erdogan de reducere a dobânzilor bancare pentru a favoriza creditarea şi exporturile. Luni, lira turcească a scăzut iniţial cu 5%, după care a crescut cu 2%, având valoarea de 13,1 în raport cu dolarul american.

Unii analişti economici se tem că inflaţia ar putea atinge 50% până în primăvară, dar Administraţia de la Ankara nu modifică politicile monetare. „Dobânzile bancare trebuie majorate imediat şi în mod agresiv, acest lucru este urgent", afirmă Ozlem Derici Sengul, cofondator al Grupului Spinn Consulting din Istanbul.

Însă, dat fiind că este puţin probabil ca Banca centrală să intervină, Ozlem Derici Sengul avertizează că „rata inflaţiei ar putea atinge nivelul de 40-50% până în martie".

În contextul crizei economice, popularitatea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) este în scădere. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare sunt programate la jumătatea anului 2023, dar preşedintele Recep Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate după o serie de măsuri sociale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici