Senatul SUA, aproape de adoptarea unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina

Senatul SUA, condus de democraţi, a pregătit luni terenul pentru adoptarea finală a unui pachet de ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, pe fondul îndoielilor tot mai mari privind soarta legislaţiei în Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, scrie Reuters.

483 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA, aproape de adoptarea unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina

Senatul SUA, aproape de adoptarea unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina

Senatul a votat cu 66-33, depăşind o marjă de 60 de voturi, pentru a elimina ultimul obstacol procedural şi a limita dezbaterile asupra măsurii cu 30 de ore înainte de un vot de adoptare care ar putea avea loc miercuri.

Dar lucrurile s-ar putea mişca mai repede. Opozanţii republicani ai legislaţiei urmau să se pronunţe împotriva acesteia în Senat în cursul nopţii, au declarat consilieri. O astfel de mişcare i-ar putea permite liderului majorităţii din Senat, Chuck Schumer, să facă demersuri pentru adoptarea finală marţi dimineaţă.

Adoptarea ar trimite legislaţia doar în Camera Reprezentanţilor, unde preşedintele Mike Johnson a declarat că majoritatea sa republicană doreşte ca legislaţia să includă prevederi conservatoare pentru a aborda fluxul de migranţi care traversează graniţa dintre SUA şi Mexic.

„În absenţa faptului că nu am primit nicio modificare a politicii de frontieră din partea Senatului, Camera va trebui să continue să îşi facă propria voinţă cu privire la aceste chestiuni importante”, a declarat Johnson chiar înainte ca Senatul să înceapă votul.

„America merită mai mult decât status quo-ul Senatului”, a declarat Johnson, care a sugerat în trecut că Camera ar putea împărţi legislaţia în proiecte de lege separate.

Propuneri legislative şi pentru migranţii de la graniţa americană cu Mexicul

Republicanii au cerut de luni de zile ca pachetul de ajutor să includă pe lângă ajutor suplimentar pentru Israel şi Ucraina, şi o abordare asupra problemei numărului mare de migranţi care sosesc la graniţa dintre SUA şi Mexic.

Preşedintele democrat Joe Biden a cerut de luni de zile Congresului să grăbească acordarea de noi ajutoare Ucrainei şi partenerilor americani din Indo-Pacific, inclusiv Taiwanului. După atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, el a cerut, de asemenea, fonduri pentru aliatul american, alături de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza.

Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la lipsa de arme, în condiţiile în care Rusia continuă atacurile.

Dar pentru a deveni lege, proiectul de lege trebuie să treacă atât de Cameră, cât şi de Senat, iar Camera nu a adoptat niciun ajutor major pentru Ucraina de când republicanii au preluat controlul Camerei în ianuarie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici