Serghei Lavrov: Etnicii ruşi, românii şi maghiarii din Ucraina trebuie să convieţuiască în pace

Rusia doreşte încetarea confruntărilor şi reluarea negocierilor între Kiev şi insurgenţi, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledând pentru o Ucraină în care comunitatea rusofonă, etnicii români şi maghiari să poată convieţui în pace şi să le fie respectate drepturile.

996 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Etnicii ruşi, românii şi maghiarii din Ucraina trebuie să convieţuiască în pace

Serghei Lavrov: Etnicii ruşi, românii şi maghiarii din Ucraina trebuie să convieţuiască în pace

"Noi nu avem interesul de a asista la destrămarea statului ucrainean", a declarat Lavrov, conform AFP. "Respectăm în totalitate rezultatele referendumurilor organizate în mai în Lugansk şi Doneţk şi ne pronunţăm pentru negocieri pe tema votului locuitorilor din sud-estul Ucrainei. Interesul nostru este păstrarea populaţiei proruse în Ucraina, unde să aibă condiţii agreabile", a subliniat şeful diplomaţiei de la Moscova.

"Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, după cum a observat şi Crucea Roşie, este un conflict armat intern; pledăm pentru aplicarea principiilor prevăzute în legislaţia internaţională: iniţierea unui armistiţiu şi începerea negocierilor", a continuat Lavrov.

"Vrem ca ruşii din Ucraina să trăiască alături de ucraineni, împreună cu maghiarii, cu românii, să convieţuiască aşa cum făceau până acum. Vrem ca aceste comunităţi să fie respectate, să li se respecte drepturile", a insistat ministrul rus de Externe, potrivit RIA Novosti.

În opinia lui Lavrov, nu este necesară constituirea unui tribunal special pentru judecarea infracţiunilor semnalate în conflictul separatist din sud-estul Ucrainei. "Nu cred că trebuie să multiplicăm tribunalele pentru anumite ţări. Am văzut exemple în acest sens, prin formarea unor instanţe speciale pentru fosta Iugoslavie, pentru Rwanda. Aceste instanţe funcţionează, dar mi se pare contraproductiv să existe tribunale pentru toate conflictele. Există alte structuri judiciare internaţionale", a spus şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite, peste 2.200 de oameni au murit în confruntările armate produse în ultimele luni în sud-estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene şi separatişti proruşi. Bilanţul nu include prăbuşirea cursei Malaysia Airlines, în iulie, un incident soldat cu 298 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici