Serviciul ucrainean pentru securitate anchetează penal o bancă rusească pentru "finanţarea terorismului" în Ucraina

Serviciul ucrainean pentru securitate (SBU) a lansat proceduri judiciare împotriva unei bănci ruseşti pe care o acuză de "finanţarea terorismului" în Ucraina, a anunţa centrul de presă al serviciilor secrete ucrainene, citat de agenţia Ukrinform în pagina electronică.

161 afișări
Imaginea articolului Serviciul ucrainean pentru securitate anchetează penal o bancă rusească pentru "finanţarea terorismului" în Ucraina

Serviciul ucrainean pentru securitate anchetează penal o bancă rusească pentru "finanţarea terorismului" în Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Proceduri penale au fost lansate împotriva unor oficiali de la o bancă rusă, care finanţează terorişti ce operează în regiunile din estul Ucrainei sub sloganuri ale separatismului prorus", a anunţat centrul de presă al SBU.

Serviciul afirmă că sediul central al băncii, la Kiev, i-a finanţat în perioada martie-aprilie pe "organizatorii unor grupări teroriste ai căror membri au comis violenţe împotriva cetăţenilor, pogromuri, au provocat incendii, au distrus proprietăţi, au capturat clădiri guvenamentale, au opus rezistenţă reprezentanţilor autorităţilor şi agenţiilor cu atribuţii în aplicarea legii folosind arme".

La 6 aprilie, asemenea grupări au ocupat un sediu SBU în regiunea Lugansk, de unde au sustras armament şi muniţie, potrivit agenţiei.

"Pentru a finanţa grupări teroriste, oficiali de la această instituţie bancară au organizat, în perioada martie-aprilie, transferul sumei de 45 de milioane de grivne (aproximativ 2,5 milioane de euro) în numerar. Banca transferă zilnic între 200 şi 500 de dolari către carduri bancare emise pentru membri ai grupărilor teroriste, furnizându-le astfel susţinere financiară şi ajutându-le să pregătească atacuri teroriste pe teritoriul Ucrainei", afirmă SBU.

O anchetă penală a fost deschisă în baza prevederilor referitoare la finanţarea terorismului din Codul Penal ucrainean, potrivit aceleiaşi surse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici