Snowden ar fi primit documentele care îi permit să iasă de pe aeroportul din Moscova. Avocatul său dezminte informaţia: Situaţia lui nu este decisă încă

Rusia i-a eliberat fostului consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden documentele care îi permit să părăsească aeroportul din Moscova, unde este blocat de o lună, au declarat miercuri surse pentru agenţii de presă ruse

813 afișări
Imaginea articolului Snowden ar fi primit documentele care îi permit să iasă de pe aeroportul din Moscova. Avocatul său dezminte informaţia: Situaţia lui nu este decisă încă

Edward Snowden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 18:40 - Snowden nu a primit documentul care îi permite să iasă din aeroport, anunţă avocatul său

Fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden nu a primit, încă, documentul care îi permite să părăsească zona de tranzit a aeroportului dn Moscova, unde este blocat de o lună, a anunţat miercuri avocatul său rus.

"Până în prezent, acest document nu i-a fost remis", a declarat avocatul Anatoli Kucerena pentru televiziunea rusă, dezminţind informaţii publicate anterior de agenţii ruse, care anunţau că americanul se pregătea să părăsească aeroportul.

UPDATE 18:00 - Situaţia lui Snowden nu este "decisă" încă, anunţă avocatul său

Situaţia fostului consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden nu a fost soluţionată încă, a declarat miercuri avocatul său rus, adăugând că tânărul se află în continuare în zona de tranzit, pe aeroportul din Moscova, unde este blocat de o lună.

"Problema nu este soluţionată pentru moment", a declarat avocatul Anatoli Kucerena.

"Este aici, locuieşte aici. Este în zona de tranzit", a continuat acest avocat apropiat Kremlinului.

Potrivit avocatului, americanul nu a primit încă documentul care îi permite să iasă de pe aeroport, în aşteptarea unei decizii asupra cererii sale de azil.

Mai multe surse citate de agenţii ruse au declarat, anterior, că avocatul Kucerena se ducea miercuri să îi înmâneze acest document.

Avocatul a declarat că speră ca situaţia să fie soluţionată "în zilele următoare", adăugând că aceste detalii ţin de "birocraţia rusă".

Potrivit acestuia, Snowden ia în calcul posibilitatea să rămână în Rusia ulterior.

"Planurile sale de viitor: să găsească de lucru în Rusia şi, în funcţie de posbilităţi, să călătorească şi să îşi refacă viaţa", a declarat el.

"Nu are mulţi bani, dar sunt suficienţi pentru un început", a spus avocatul.

"Americanul se pregăteşte să iasă", declarase anterior o sursă apropiată dosarului pentru agenţia Interfax. Altă sursă a declarat pentru aceeaşi agenţie că fugarul american ar putea să părăsească aeroportul în orele următoare.

"Snowden nu mai este în camera sa. El se află în continuare în zona de tranzit. Între timp şi-a luat toate bunurile personale din cameră", a adăugat această sursă.

Agenţia RIA Novosti, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine, scrie că Serviciul pentru Migrare i-a trimis informaticianului documentul care îi permite să părăsească zona de tranzit.

Contactat de agenţia oficială Itar-Tass, acest serviciu nu a confirmat această informaţie.

Agenţia Interfax a precizat, de asemenea, că avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, ar urma să îi înmâneze acest document.

Potrivit RIA Novosti, avocatul se află, în prezent, pe aeroport.

El nu a putut să fie contactat, pentru moment.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al WikiLeaks - un site fondat de Julian Assange care a jucat un rol activ în fuga tânărului informatician american refugiat începând de la 23 iunie în zona de tranzit pe aeroportul Şeremetievo din Moscova - a declarat că nu poate să comenteze această informaţie imediat.

Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor americane de informaţii, a cerut săptămâna trecută un azil provizoriu în Rusia, neputând să plece spre ţări din America latină care s-au declarat pregătite să îi acorde azil.

Avocatul Kucerena a anunţat, atunci, că Serviciul pentru Migrare urmează să îi furnizeze, în decurs de şapte zile de la depunerea cererii, o atestare potrivit căreia dosarul său este admisibil. Acest certificat îi oferă dreptul să se deplaseze pe teritoriul Rusiei.

Însă Statele Unite au alte planuri cu privire la fostul angajat CIA şi au reiterat, în mai multe rânduri, o cerere de extrădare a informaticianului, care este inculpat pentru spionaj în ţara sa, din cauza unor dezvăluiri despre o supraveghere electronică americană în străinătate.

Kremlinul, ale cărui reacţii au relevat o anumită jenă, s-a distanţat de cazul Snowden, subliniind că doreşte ca acest dosar să nu dăuneze relaţiilor cu Washingtonul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici