Socialiştii din Moldova cer alegeri anticipate. Premierul-desemnat Ion Păduraru se va întâlni cu liderii majorităţii parlamentare

Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunţat că formaţiunea sa nu îl va susţine pe Ion Păduraru în funcţia de prim-ministru, precizând că acest pas duce ţara spre alegeri parlamentare anticipate, relatează Unimedia.info.

779 afișări
Imaginea articolului Socialiştii din Moldova cer alegeri anticipate. Premierul-desemnat Ion Păduraru se va întâlni cu liderii majorităţii parlamentare

Socialiştii din Moldova cer alegeri anticipate: PSRM nu îl susţine pe Ion Păduraru în funcţia de premier (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

UPDATE: Ion Păduraru a declarat pentru Ziarul Naţional că a avut "deschidere" faţă de această solicitare făcută de democraţi şi că urmează să vorbească şi cu liberalul Mihai Ghimpu, ex-comunista Violeta Ivanov şi liberal-democratul Ion Bălan.

În acelaşi timp, preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat pentru Unimedia că, deocamdată, nu a primit nicio invitaţie la discuţii din partea lui Ion Păduraru.

Vineri, Ion Păduraru a anunţat că reprezentanţii Partidului Democrat au prezentat la Cancelaria prezidenţială o solicitare privind anularea decretului de desemnare a sa în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.

O nouă majoritate parlamentară, formată de 55 de deputaţi, şi-a înregistrat declaraţia la Preşedinţia Republicii Moldova pentru susţinerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM) Pavel Filip, pentru funcţia de premier, însă acesta din urmă este ministrul în exerciţiu al Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor.

Întrebat dacă vineri nu este târziu pentru înaintarea unui alt candidat la funcţia de prim-ministru, în condiţiile în care termenul pentru aceste propuneri a expirat joi, Ion Păduraru a spus că Preşedinţia va examina aceste documente şi va veni cu un răspuns ulterior.

El a mai susţinut că nu exclude faptul că "cineva" se va şi adresa la Curtea Constituţională până diseară, solicitând interpretarea decretului prezidenţial de ieri.

PSRM nu îl susţine pe Ion Păduraru în funcţia de premier

"Poziţia socialiştilor rămâne fermă. Noi nu vom susţine niciun candidat în actualul Legislativ. Noi considerăm că doar alegerile parlamentare anticipate sunt o soluţie viabilă pentru Republica Moldova la această etapă", a mai declarat acesta, cu ocazia ceremoniei de depunere de flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat joi prim-ministru pe Ion Păduraru, actualul şef al Administraţiei prezidenţiale. "Am semnat decretul privind desemnarea candidatului în funcţia de prim-ministru, acesta fiind domnul Ion Păduraru", a transmis preşedintele Nicolae Timofti.

De profesie jurist, Ion Păduraru, în vârstă de 54 de ani, a fost decan al Baroului de Avocaţi Chişinău.

Păduraru a deţinut funcţia de ministru al Justiţiei în Cabinetul premierului Ion Sturza, în perioada martie - noiembrie 1999.

Ion Păduraru s-a născut pe 18 ianuarie 1961 în satul Tîpleşteşti, raionul Sîngerei, din Republica Moldova. Este căsătorit şi are doi copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici