SONDAJ: Majoritatea britanicilor ar vota să părăsească Uniunea Europeană, în timp ce cei mai mulţi români vor să rămână în UE

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii din Marea Britanie s-au declarat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, în timp ce 85 la sută dintre români sunt pentru menţinerea României în UE, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul ORB International.

Potrivit acestui sondaj, Marea Britanie este singura ţară din cele 14 analizate în care majoritatea cetăţenilor este în favoarea unei ieşiri din Uniunea Europeană, la polul opus aflându-se România, unde 85 la sută dintre cetăţeni îşi doresc să rămână în Uniunea Europeană şi doar 15 la sută să părăsească UE.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 14.500 de adulţi din 15 ţări europene, Islanda fiind însă exclusă la chestionarul privind rămânea sau ieşirea din zona euro.

Autorii studiului menţionează că, dintre cele 14 ţări chestionate, două din trei (respectiv un procent de 64 la sută) ar prefera să română în UE, situaţie care era valabilă şi în urmă cu un an. Însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ în unele ţări. 

Astfel, la întrebarea "Dacă mâine s-ar organiza un referendum privind rămânerea sau ieşirea ţării dumneavoastră din UE, aţi vota pentru a rămâne sau pentru a ieşi din Uniunea Europeană?", s-au obţinut următoarele rezultate:

După cum se poate vedea din tabel, susţinerea pentru a rămâne în UE este ridicată în ţări precum Bulgaria (80 la sută), Germania (72%), Finlanda (71%) sau Spania (68%), în timp ce procente mai mici se înregistrează în Suedia (53 la sută) sau Franţa (55 la sută).

În situaţia în care alegătorii indecişi nu sunt luaţi în considerare (21 la sută în cazul UK), rezultatele sondajului arată astfel:

Potrivit tabelului, 54% dintre britanici doresc o ieşire a ţării lor din Uniunea Europeană, faţă de 51% cu un an înainte, iar 46% vor sa rămâna, în scădere de la 49% în anul precedent. Modificări semnificative au avut loc şi în alte ţări, precum Italia, unde 42 la sută dintre cetăţeni vor să iasă din UE, comparativ cu doar 25 la sută în urmă cu un an. Şi în Belgia, procentul celor care vor să iasă a crescut la 33 la sută faţă de 25 la sută cu un an în urmă.

Studiul relevă faptul că mult mai multe ţări, respectiv un procent de 47 la sută, ar prefera moneda locală în favoarea monedei euro, ceea ce reprezintă o creştere de câteva procente.

Astfel, la întrebarea "Dacă aţi putea să alegeţi, aţi prefera ca moneda ţării să fie euro sau moneda naţională?, rezultatele sunt următoarele:

"Aceste rezultate arată că Marea Britanie este chiar "oaia neagră" a familiei. În ultimele 12 luni, mulţi dintre britanici au simţit că se îndepărtează de Europa decât că se apropie. În plus, s-a înregistrat o creştere a celor care s-au decis să voteze în favoarea ieşirii din UE. Negocierile dintre premierul David Cameron şi partenerii europeni par să fie cruciale privind evitarea Brexit-ului", a declarat  Johnny Heald, director executiv la ORB International.

Un vot referitor la apartenenţa la UE a Marii Britanii ar putea avea loc cel mai devreme la jumătatea anului 2016 şi cel târziu până la sfârşitul lui 2017.

Discuţiile referitoare la ieşirea Marii Britanii din UE au apărut acum aproape trei ani, când premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pe această temă.

Volatilitatea lirei sterline a atins, la finalul anului trecut, cel mai ridicat nivel după luna mai, după ce Cameron a spus că este momentul pentru stabilirea unor noi termeni pentru apartenenţa Marii Britanii la Uniune.

După un astfel de acord, care ar putea avea loc la un summit al liderilor UE din 18-19 februarie, premierul britanic va putea începe procesul legislativ pentru organizarea referendumului, iar votul ar urma să aibă loc în termen de patru luni.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 58 comentarii
Taguri:
marea britanie ,
UE ,
brexit ,
sondaj
COMENTARII
  • Care romani? 8 ian 2016

    Ca pe mine nu m-a interbat nimeni. Normal ca as iesi din UE. Dupa 10 ani tot nu suntem in schengen si fondurile pt Romania sunt luate si aruncate pe "imigranti" si in Ucraina. UE=Germania. Si Germania sta in carca Europei de 70 de ani. VW ne-a aratat cat de escroci sunt nemtii.

  • deci 18:47 8 ian 2016

    am avut 26 ani de la lovitura de stat din '89, iar unii dintre noi nu mai avem timp de clica asta de seciristi active conspirativi carora li s-a dat mana libera de SUA si RU sa distruga ce a mai ramas din aceasta tara si sa imprastie oamenii.

  • asta de la 18:43 8 ian 2016

    poti sa te opresti! istoria este cunoscuta. problema este urmatoarea, @Dorel(aka @UE) il cunosti? zice ca vin americanii si germanii si o sa traiasca tiganuin tara lucrului bine facut. dorele, uite cum e treaba, nici unul nu o sa vrea binele goimilor

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anuntul care aruncă în aer alegerile din Bucureşti. „Da, este adevărat, dar nu e o infracţiune”