Spaniolii votează în alegerile regionale şi municipale, pe fondul protestelor

Spaniolii au început să voteze, duminică, în cadrul alegerilor regionale şi municipale care ar urma să sancţioneze socialiştii aflaţi la putere într-un moment în care un val de revoltă socială inedită împotriva şomajului şi a crizei afectează ţara.

126 afișări
Imaginea articolului Spaniolii votează în alegerile regionale şi municipale, pe fondul protestelor

Spaniolii votează în alegerile regionale şi municipale, pe fondul protestelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zeci de mii de manifestanţi au invadat din nou, sâmbătă seara şi în cursul nopţii, străzile şi pieţele din Spania. La Madrid, o mulţime imensă s-a reunit în Puerta del Sol, unde campează tinerii "indignaţi" şi care a devenit centrul mişcării de contestare.

În acest context, cu zece luni înaintea alegerilor legislative din martie 2012, toate comunele din Spania îşi aleg consilierii municipali şi 13 din 17 regiuni autonome îşi desemnează parlamentele. Catalonia, Ţara Bascilor, Galicia şi Andaluzia votează la alte date.

În total, 34,6 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege 8.116 primari, peste 68.400 de consilieri municipali şi 824 de deputaţi regionali.

Anunţul din 2 aprilie al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero că nu se va prezenta pentru un al treilea mandat în 2012 pare să fi rămas fără efect asupra pierderii de popularitate cu care se confruntă socialiştii.

Birourile de vot sunt deschise între orele 09.00 (10.00 ora României) şi 20.00 (21.00 ora României). Primele rezultate parţiale sunt aşteptate începând cu ora 20.00 GMT (23.00 ora României).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici