Speranţe la Washington, după zece zile de criză bugetară. Obama şi republicanii au început negocieri pentru o soluţie temporară privind limita de îndatorare

O rază de speranţă a apărut la Washington după zece zile de criză bugetară şi blocaj general, iar negocieri "productive" continuau între Casa Albă şi reprezentanţi ai republicanilor în vederea evitării unei intrări în incapacitate de plată.

330 afișări
Imaginea articolului Speranţe la Washington, după zece zile de criză bugetară. Obama şi republicanii au început negocieri pentru o soluţie temporară privind limita de îndatorare

Speranţe la Washington, după zece zile de criză bugetară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La finalul unei reuniuni de peste o oră, joi, între preşedintele Barack Obama şi 20 de reprezentanţi ai republicanilor, liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor Eric Cantor părea să anunţe un progres semnificativ.

"Echipele noastre vor continua să discute în această (joi) seara. Preşedintele a spus că îşi va consulta administraţia şi sper că vom putea întrezări un mod de a avansa ulterior", a declarat oficialul.

Republicanii i-au propus joi lui Obama o creştere temporară a plafonului datoriei, până pe 22 noiembrie, pentru a îndepărta riscul unui default, dar fără să includă măsuri care să deblocheze integral statul federal, paralizat de la 1 octombrie.

Ei au prezentat acest plan preşedintelui joi, dar "nu s-a luat vreo decizie definitivă", potrivit unui purtător de cuvânt al preşedintelui Camerei John Boehner. Acest purtător de cuvânt, Brendan Buck, a salutat o "conversaţie utilă şi productivă".

Casa Albă a prezentat un rezumat al reuniunii în termeni foarte neutri, notând că "în urma unei discuţii despre posibile modalităţi de avansare, nu s-a efectuat vreo opţiune specifică". Potrivit aceleiaşi surse, "preşedintele speră să continue să înregistreze progrese împreună cu membrii celor două partide", democrat şi republican.

Asupra republicanilor sunt exercitate presiuni, opinia publică raliindu-se lui Obama de la începutul crizei. Potrivit unui sondaj NBC/Wall Street Journal publicat joi, 53% dintre americani consideră că republicanii sunt vinovaţi de paralizia de la nivel federal, alţi 31% acuzându-l pe preşedinte.

Obama şi republicanii au început negocieri pentru o soluţie temporară privind limita de îndatorare

Preşedintele Barack Obama şi republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, au început negocieri pentru a extinde limita de îndatorare a SUA astfel încât să acopere necesarul de împrumut al Trezoreriei pentru următoarele şase săptămâni, potrivit Wall Street Journal.

Preşedintele Camerei Repezentanţilor, John Boehner, a propus extinderea capacităţii de împrumut joi în cadrul unei întâlniri la care au participat Obama şi lideri ai republicanilor. În schimb, Boehner îi cere lui Obama angajamentul că vor negocia o serie amplă de chestiuni bugetare.

Întâlnirea s-a încheiat fără rezultat, dar după săptămâni de impas politic şi atacuri, precum şi o oprire parţială a activităţii statului federal, începerea negocierilor reprezintă un semnal major al deschiderii celor două părţi către un compromis, notează cotidianul american.

Obama "nu a spus «Da», nu a spus nici «Nu»" planului republican, a declarat preşedintele Comisiei pentru Buget din Camera Reprezentanţilor, Paul Ryan, după întâlnirea cu Obama.

"Am pus pe masă o ofertă. Am avut o discuţie lungă şi deschisă pe acest subiect şi am decis să continuăm să discutăm şi să negociem", a spus el.

Doar perspectiva unei căi de a evita o intrarea SUA în default a fost suficientă ca acţiunile să crească puternic pe bursă. Indicele industrial Dow Jones a urcat cu 2,2%. Pieţele de capital au crescut şi în şedinţa de vineri în Asia.

Un nou sondaj realizat în SUA arată că republicanii sunt consideraţi vinovaţi de impasul politic într-o măsură mult mai mare decât democraţii. Astfel, potrivit sondajului Wall Street Journal/NBC News, 53% din americani dau vina pe republicani, faţă de numai 31% care îl consideră responsabil pe Obama. Imaginea republicanilor în SUA a atins minimul începând din 1989, primul an al sondajului Wall Street Journal/NBC News. Două treiumi din americani au o imagine negativă despre partid, faţă de numai o treime care îl văd într-o lumină pozitivă.

Până în prezent, Obama a refuzat să negocieze, cerând întâi deblocarea activităţii statului federal şi creşterea plafonului de îndatorare. Republicanii au afirmat la rândul lor că aceşti paşi trebuie însoţiţi de un plan de reducere a deficitului şi schimbări la o lege a sănătăţii din 2010, măsuri despre care ştiau că nu vor fi acceptate de preşedinte.

Chiar dacă republicanii au propus joi în primă instanţă doar discuţii pentru creşterea plafonului de îndatorare, discuţiile s-au extins pentru a include şi deblocarea guvernului federal.

După întâlnirea de 90 de  minute, Casa Albă a anunţat că Obama se aşteaptă la noi progrese pentru depăşirea impasului, dar că nu au fost agreate măsuri precise.

Propunerea Partidului Republican nu clarifică cum vor ajunge cele două părţi la un acord pentru finanţarea completă a agenţiilor federale şi pentru redeschiderea guvernului. Un lider republican a declarat, după întâlnirea cu Obama că negociatorii discută pentru a rezolva ambele probleme.

Trezoreria SUA a avertizat, anterior, că legislativul american trebuie să crească plafonul de îndatorare în această lună, în caz contrar SUA neputând să-şi achite facturile. Trezoreria afirmă că va epuiza la 17 octombrie măsurile de urgenţă implementate pentru a nu depăşi plafonul de îndatorare şi va rămâne cu lichidităţi de numai 30 de miliarde de dolari la momentul respectiv, fonduri suficiente pentru o săptămână sau două.

Republicanii erau pregătiţi să voteze chiar de vineri o lege pentru creşterea plafonului de îndatorare, însă, în noul context, acţiunile au fost amânate pentru a aştepta rezultatul noilor negocieri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici