Statele Unite acuză Iranul că furnizează armament pentru acţiunile de reprimare din Siria

Iranul furnizează armament Siriei pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad să comită acţiuni de reprimare, afirmă oficiali americani de rang înalt.

485 afișări
Imaginea articolului Statele Unite acuză Iranul că furnizează armament pentru acţiunile de reprimare din Siria

Statele Unite acuză Iranul că furnizează armament pentru acţiunile de reprimare din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul unităţii Qods (din cadrul Gardienilor Revoluţiei), s-a aflat în capitala Siriei în ianuarie, conform oficialilor americani citaţi.

"Suntem siguri că generalul Qassem Soleimani a fost primit de membri de rang înalt ai regimului sirian, inclusiv de preşedintele al-Assad", adaugă unul dintre oficialii citaţi.

"Apreciem că această vizită are legătură cu susţinerea pe care Iranul o acordă regimului sirian pentru reprimarea manifestaţiilor", a spus oficialul citat, afirmând că există informaţii că Iranul ar furniza Siriei echipamente militare şi armament.

În paralel, Statele Unite au transmis, vineri, Rusiei îngrijorarea în legătură cu nava care ar transporta circa 60 de tone de echipamente militare în Siria.

"Am transmis preocuparea noastră Rusiei şi Ciprului, care a fost ultima escală a acestei nave", a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

O navă rusă transportând o "încărcătură periculoasă" se îndreaptă spre Siria, după o scurtă escală în Cipru, a dezvăluit vineri seară o sursă a armatorului. "Nava Chariot transportă o încărcătură considerată periculoasă, dar nu suntem obligaţi să ştim ce este în containere", a declarat o sursă din cadrul companiei Westberg Ltd, cu sediul în Sankt-Petersburg.

Conform presei ruse, nava, care se îndreaptă spre portul sirian Tartous, ar putea transporta până la 60 de tone de echipamente militare exportate de compania rusă Rosoboronexport. Sursa din cadrul Westberg Ltd nu a confirmat această informaţie.

Nava Chariot a făcut escală în Cipru pentru realimentare, iar autorităţile cipriote i-au permis plecarea doar cu condiţia de a se îndrepta spre Turcia, în loc de Siria. Dar echipajul a decis să continue pe ruta iniţială după plecarea din portul cipriot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici