Statele Unite au condamnat livrările de arme ale Rusiei către Siria

Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a denunţat joi livrările "condamnabile" de arme ale Rusiei către Siria, şi a calificat drept "minciuni flagrante" concluziile unei comisii siriene care a anchetat masacrul din Hula (centru).

593 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au condamnat livrările de arme ale Rusiei către Siria

Statele Unite au condamnat livrările de arme ale Rusiei către Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"În ceea ce priveşte andocarea unei nave ruseşti care transporta arme, este în mod evident un subiect de îngrijorare dat fiind faptul că Guvernul sirian continuă să facă uz de forţă asupra propriului popor", a declarat Rice.

O navă rusească ce transporta arme a sosit la sfârşitul săprămânii în portul sirian din Tartus, conform unor informaţii ale presei. Rusia este principalul aliat al Damascului dar şi principalul furnizor de arme. Moscova susţine că vânzările de arme sunt legale şi nu influenţează conflictul din Siria.

Rice a calificat drept "minciuni flagrante" primele concluzii ale unei comisii siriene care a anchetat masacrul din Hula şi care exonerează armata siriană de toată responsabilitatea.

Conform rezultatelor preliminarii ale anchetei deschise de autorităţile siriene, masacrul din 25 mai a fost comis de "grupări armate", termen folosit de Damasc pentru a se referi la opoziţia siriană. Victimele "au refuzat să se ridice împotriva statului fiind în dezacord cu grupările înarmate", a declarat şeful comisiei de anchetă.

ONU, pe baza constatărilor unor observatori aflaţi la faţa locului, a atribuit o parte din cei 108 morţi tirurilor de artilerie ale armatei, iar restul atacurilor miliţiilor proguvernamentale.

Întrebată de jurnalişti despre rezultatul anchetei siriene, Rice a denunţat "încă o minciună flagrantă". "Nu există dovezi concrete pentru a susţine" această ipoteză. "Nu există dubiu că s-au folosit arme grele şi că miliţiile sunt responsabile de crimele comise din casă în casă. Ceea ce s-a petrecut este clar", a adăugat Rice.

Adjunctul secretarului general al ONU responsabil de operaţiunile de menţinere a păcii, Herve Ladsous, a susţinut că o parte din victimele de la Hula au fost ucise de explozia obuzelor, menţionând că "doar Guvernul sirian foloseşte blindate, tunuri şi mortiere". "Alte victime au fost ucise cu arme albe", a adăugat el, "ceea ce indică implicarea (miliţiei proguvernamentale) «shabbiha»".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici