Statele Unite impun noi sancţiuni împotriva Iranului

Statele Unite au impus marţi noi sancţiuni în cadrul eforturilor de limitare a programului nuclear iranian, vizând şapte companii străine care susţin sectorul energetic din Iran.

309 afișări
Imaginea articolului Statele Unite impun noi sancţiuni împotriva Iranului

Statele Unite impun noi sancţiuni împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a afirmat că decizia SUA "adresează un mesaj clar companiilor din lumea întreagă: cei care continuă să susţină în mod iresponsabil sectorul energetic iranian şi ajută Iranul să evite sancţiunile americane vor avea de înfruntat consecinţe grave".

Cele şapte entităţi vizate de noile sancţiuni sunt compania Petroleos de Venezuela, PCCI (Jersey/Iran), Royal Oyster Group (Emiratele Arabe Unite), Speedy Ship (Emiratele Arabe Unite/Iran), Tanker Pacific (Singapore), Ofer Brothers Group (Israel) şi Associated Shipbroking (Monaco).

Jim Steinberg, numărul doi în ierarhia Departamentului de Stat, a afirmat că sancţiunile accentuează presiunile exercitate asupra Iranului, pentru a determina regimul de la Teheran să-şi respecte obligaţiile internaţionale.

Şi Uniunea Europeană a decis, luni, să sancţioneze mai mult de 100 de companii bănuite că au legături cu programul nuclear şi balistic iranian, precum şi cinci persoane, în principal directori de companii.

Ţările din Grupul celor Şase (Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) bănuiesc Iranul că încearcă să obţnă armament nuclear, sub acoperirea unui program nuclear civil.

Statele Unite au mai sancţionat, începând din vara anului trecut, şi alte nouă companii care aveau legături cu sectorul energetic iranian şi au convins mai multe multinaţionale să renunţe la contractele cu Iranul.

SUA au anunţat marţi şi sancţiuni împotriva a 16 entităţi străine cu activităţi comerciale legate de producţia de arme de distrugere în masă sau rachete cu Iranul, Coreea de Nord sau Siria. Printre acestea se numără două companii belaruse, trei firme şi un cetăţean chinez, cinci entităţi şi un cetăţean iranian, o companie nord-coreeană şi una venezuelană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici