Statele Unite menţin opţiunea militară în cazul Iranului, în pofida acordului nuclear

Statele Unite menţin opţiunea militară pentru a împiedica Iranul să dezvolte bomba atomică, în pofida acordului privind programul nuclear iranian încheiat săptămâna trecută, a declarat secretarul american al Apărării, Ashton Carter.

532 afișări
Imaginea articolului Statele Unite menţin opţiunea militară în cazul Iranului, în pofida acordului nuclear

Ashton Carter (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Carter a făcut această declaraţie în drum spre Israel, prima etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu. El încearcă să calmeze temerile unui aliat important care a fost unul dintre cei mai fermi critici ai acordului nuclear.

Oficialul american a recunoscut însă că nu va "schimba opinia nimănui în Israel". În schimb, el va încerca să sublinieze că SUA îşi menţin hotărârea de a apăra Israelul.

"Unul dintre motivele pentru care acest acord este unul bun este că nu împiedică opţiunea militară", a declarat Carter, citat de BBC News Online.

"Este un acord bun. Înlătură un element critic de pericol, ameninţare şi nesiguranţă din regiune", a adăugat el.

Conform acordului, Iranul trebuie să-şi limiteze programul nuclear în schimbul reducerii sancţiunilor internaţionale.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat acordul drept o "greşeală istorică" ce va permite Iranului să fabrice arme nucleare.

Într-un interviu acordat duminică, Netanyahu a respins sugestiile conform cărora SUA ar putea spori ajutorul militar pentru Israel în urma acordului, afirmând că acest lucru ar însemna că aprobă acordul.

Carter a sosit la Tel Aviv duminică, urmând să se întâlnească luni cu omologul său israelian, Moshe Yaalon, şi marţi cu Netanyahu.

El va pleca ulterior în Arabia Saudită, principalul rival regional al Iranului, şi în Iordania, pentru discuţii privind combaterea grupării extremiste Stat Islamic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici