Statuie a lui Stalin, vandalizată în Georgia. Monumentul a fost acoperit cu vopsea la o zi după inaugurare

O statuie a fostului dictator sovietic Iosif Stalin, înaltă de doi metri, a fost acoperită cu vopsea la o zi după ce a fost inaugurată, într-un oraş din estul Georgiei, au anunţat luni autorităţile locale.

305 afișări
Imaginea articolului Statuie a lui Stalin, vandalizată în Georgia. Monumentul a fost acoperit cu vopsea la o zi după inaugurare

Statuie a lui Stalin, vandalizată în Georgia. Monumentul, acoperit cu vopsea la o zi după inaugurare (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Fotografiile publicate în presa din Telavi, un oraş situat la 100 de kilometri est de capitala Tbilisi, arată o statuie acoperită cu vopsea portocalie.

Viceprimarul oraşului a confirmat luni pentru AFP că nişte necunoscuţi au vandalizat monumentul noaptea şi a adăugat că statuia a fost ridicată fără permisiunea autorităţilor locale.

"Noi analizăm problema şi vom lua o decizie privind demontarea statuii", a declarat Aka Satşişvili.

Stalin, născut la Gori, în Georgia, îşi păstrează popularitatea în această fostă republică sovietică din Caucaz.

Totuşi, preşedintele georgian pro-occidental Mihail Saakaşvili a început demontarea monumentelor care îl glorifică pe fostul dictator, cu scopul de a rupe orice legătură cu trecutul sovietic al ţării.

Această politică este subminată, însă, de victoria opozantului Bidzina Ivanişvili la ultimele alegeri legislative, în octombrie 2012.

Ministerul Culturii a anunţat în iulie că o statuie a lui Stalin, demontată în urmă trei ani, va fi ridicată din nou la Gori, oraşul natal al dictatorului sovietic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici