Studiu: Liliecii vampir se autoizolează atunci când sunt bolnavi/ Cercetător: „Acţionează la fel ca noi”

  • Când aceste mamifere când sunt bolnave, au mai puţine interacţiuni cu familia şi prietenii, sugerează un nou studiu.
  • „Acţionează la fel ca noi”, a spus un cercetător.
  • Liliecii de vampiri zburători cu dinţi ascuţiţi sunt mai degrabă fiinţe sociale. Le place să se îngrijească unii pe alţii şi să împărtăşească proviziile alimentare, care constă în sânge regurgitat de la un alt mamifer.
  • De asemenea, aceşti lilieci se strigă unii pe alţii atunci când sunt în afară de grupul lor.
884 afișări
Imaginea articolului Studiu: Liliecii vampir se autoizolează atunci când sunt bolnavi/ Cercetător: „Acţionează la fel ca noi”

Studiu: Liliecii vampir se autoizolează atunci când sunt bolnavi/ Cercetător:

Atunci când sunt bolnavi, liliecii vampir au mai puţine interacţiuni, sugerează o nouă cercetare, relatează New York Times.

În 2020, un astfel de comportament sună mult ca distanţarea socială. Dar oamenii de ştiinţă nu cred că autoizolarea liliecilor este intenţionată. Publicând descoperirile lor săptămâna trecută în Biology Letters, cercetătorii consideră că atunci când liliecii sunt bolnavi, au doar probleme de a acumula energia de a comunica.

„Este ca noi”, a spus Sebastian Stockmaier, candidat la doctorat la Universitatea din Texas, Austin, care a condus studiul. „Când sunt bolnavi şi se simt rău, nu sunt interesaţi de interacţiunile sociale.”

Stockmaier şi colegii săi de cercetători spun că este la fel ca acea letargie pe care o simţi când o boală se instalează şi tot ce vrei să faci este să stai în pat.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, când liliecii vampiri se simt bolnavi, ei comunică cu 30% mai puţin decât atunci când sunt sănătoşi. Şi indiferent dacă este intenţionat sau nu, acesta ar trebui să aibă un efect secundar benefic în limitarea răspândirii oricărui agent patogen le afectează.

„Dacă sunt bolnavi, îi îngrijesc pe ceilalţi mai puţin”, a spus domnul Stockmaier, „şi asta va reduce teoretic transmiterea bolii”.

Pentru a măsura acest lucru, oamenii de ştiinţă au mers la Institutul de Cercetări Tropicale Smithsonian din Panama, unde numărul liliecii vampiri este foarte mare. În general aceştia se găsesc în America Centrală şi de Sud şi se hrănesc cu sângele mamiferelor, precum bovinele şi caii.

Pentru experiment, oamenii de ştiinţă au injectat 18 lilieci de sex feminin cu lipopolizaharidă, un compus care induce un răspuns imun similar unei infecţii bacteriene, fără a provoca efectiv boala - sau ameninţarea viaţa liliacului. Femelele au fost folosite pentru că sunt mai sociale decât bărbaţii, angajându-se mai des în îngrijirea şi hrănirea comunală şi menţinând legături cu urmaşii lor pentru perioade îndelungate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici