STUDIU: România, statul european cu cel mai mare număr de emigranţi aflaţi în închisorile din UE

România este statul european cu cel mai mare număr de emigranţi aflaţi în închisorile din UE, în timp ce ţara cu cel mai mare număr de deţinuţi în interiorul Blocului comunitar este Maroc, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de jurnalişti şi citat de EU Observer.

3084 afișări
Imaginea articolului STUDIU: România, statul european cu cel mai mare număr de emigranţi aflaţi în închisorile din UE

STUDIU: România, statul european cu cel mai mare număr de emigranţi aflaţi în închisorile din UE

Totuşi, Lituania ocupă primul loc în ceea ce priveşte procentajul de infractori aflaţi în detenţie în închisorile din UE din totalul de emigranţi ai acestei ţări în comunitatea europeană.

O echipă internaţională de jurnalişti a colectat date de la 25 de state pentru a prezenta aceste statistici pentru fiecare ţară UE în afară de Croaţia, Malta şi Cipru.

În ceea ce priveşte numărul de deţinuţi în închisorile din UE, Marocul ocupă primul loc (11.700), urmat de România (11.511), Albania (5.722), Turcia (4.798) şi Polonia (4.449).

Acestea sunt date din anul 2015 (2014, în cazul Franţei) şi prezintă un număr estimat, nu un număr precis, întrucât multe state au utilizat diferite metode pentru a obţine aceste informaţii.

În cele mai multe dintre cazuri, românii sunt condamnaţi în UE pentru infracţiuni neînsemnate, cum ar fi furturi din magazine, spargeri şi furturi din buzunare.

“În Germania, aproximativ 60 la sută dintre români sunt în închisoare din cauza furturilor şi acest lucru este destul de neobişnuit - majoritatea oamenilor se află în detenţie în urma unor delicte violente şi jafuri”, a declarat Christian Walburg, doctor în Ştiinţe Infracţionale la Universitatea Wilhelm din oraşul german Munster.

Majoritatea cetăţenilor români condamnaţi sunt săraci şi mulţi sunt discriminaţi acasă şi în afara ţării, subliniază EU Observer.

Mulţi dintre ei comit, de asemenea, aceeaşi infracţiune de mai multe ori - ceea ce înseamnă că se întorc deseori la închisoare pentru o serie de incidente minore.

Cu toate acestea, există bande de români implicate în activităţi de fraudă online, trafic de fiinţe umane şi furt din ATM-uri, mai comentează sursa citată.

Potrivit datelor oficiale, 2,9 milioane de români locuiesc în afara ţării lor în UE.

În Italia de află cel mai mare număr de cetăţeni români, peste un milion, precum şi cel mai mare număr de deţinuţi români.

În închisorile din Italia, timp de 10 ani până în 2015, românii erau cea mai numeroasă naţionalitate, însă în 2016 numărul lor a scăzut de la 2.893 la 2.825.

“Aceasta este pentru prima oară când valorile nu cresc. De ce?”, întreabă Patrizio Gonnella, preşedintele asociaţiei Antigone, o organizaţie care militează pentru protejarea drepturilor civile.

“Sunt românii mai integraţi în Italia? Nu cred. Comit mai puţine infracţiuni? Nu cred. Poliţia şi sistemul juridic se concentează acum pe un alt tip de ameninţare. Acum trebuie să facem faţă terorismului. (...)”, a mai spus el.

Din iunie 2015 până în iunie 2016 cei mai mulţi deţinuţi străini din Italia, precum şi din UE, sunt marocani.

“Presiunea acţiunilor teroriste ale Stat Islamic va schimba prejudecata care îi vizează pe români”, spune Gonnella.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici