SUA anunţă un turneu diplomatic în Asia, în urma morţii lui Kim Jong-il

Un diplomat american de rang înalt, Kurt Campbell, va efectua la începutul lui 2012 un turneu în China, Coreea de Sud şi Japonia, în cadrul căruia vor fi abordate dosare referitoare la această regiune în urma morţii lui Kim Jong-il, a anunţat joi departamentul de Stat.

405 afișări
Imaginea articolului SUA anunţă un turneu diplomatic în Asia, în urma morţii lui Kim Jong-il

SUA anunţă un turneu diplomatic în Asia, în urma morţii lui Kim Jong-il (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kurt Campbell, adjunct al secretarului de Stat pentru Asia de Est şi Pacific, va efectua o vizită la Beijing pe 3 ianuarie, la Seul pe 4 ianuarie, iar la Tokyo pe 6 ianuarie, unde va purta discuţii "cu privire la ultimele evoluţii legate de Coreea de Nord", anunţă Departamentul de Stat într-un comunicat.

Washingtonul a anunţat săptămâna trecută că speră să coopereze cu Phenianul după perioada de doliu urmând morţii lui Kim Jong-il.

Departamentul de Stat anunţa atunci că s-au stabilit contacte telefonice prin intermediul misiunii nord-coreene la ONU, canalul utilizat în mod tradiţional de către cele două Guverne, care nu întreţin relaţii diplomatice.

Coreea de Nord se află într-o perioadă de tranziţie la şefia statului, în urma morţii liderului Kim Jong-il acum 12 zile.

Fiul său cel mai mic Kim Jong-un, în vârstă de până în 30 de ani, a fost desemnat succesor, perpetuând astfel dinastia iniţiată de bunicul său Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord comuniste.

Pentru comunitatea internaţională, instalarea noului lider la conducerea Coreei de Nord reprezintă o miză pentru o relauare a negocierilor între şase state (cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite) în vederea dezarmării nucleare a Coreei de Nord.

Aceste negocieri au scopul să convingă Phenianul să renunţe la ambiţiile sale nucleare, în schimbul unui important ajutor energetic şi alimentar. Negocierile se află într-un punct mort încă din decemrbie 2008.

Departamentul de Stat a adăugat că turneul lui Kurt Campbell vizează, de asemenea, o abordare a evoluţiei situaţiei din Myanmar, ţară în care regimul aflat la putere a angajat recent reforme în semn de deschidere politică.

Secretarul de Stat Hillary Clinton a efectuat, în decembrie, o vizită de stat istorică în Myanmar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici