SUA au capacitatea de a distruge instalaţiile folosite de Phenian pentru lansarea de rachete

Statele Unite au mijloacele de a distruge instalaţiile nord-coreene de lansare de rachete şi de a împiedica Phenianul să se servească de ele pentru a-şi ameninţa vecinii, a afirmat generalul Walter Sharp, comandant al forţelor americane din Coreea, într-un interviu publicat joi şi citat de AFP.

65 afișări
Imaginea articolului SUA au capacitatea de a distruge instalaţiile folosite de Phenian pentru lansarea de rachete

SUA au capacitatea de a distruge instalaţiile folosite de Phenian pentru lansarea de rachete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Alianţa are capacitatea de a face acest lucru", a declarat el la postul de televiziune publică PBS, care urmează să difuzeze interviul săptămâna viitoare.

"Trebuie să fim pregătiţi mai întâi de disuasiune, dar dacă disuasiunea nu funcţionează, (să fim pregătiţi) să răspundem. Şi acest lucru înseamnă capacitatea (...) de a nu permite Coreei de Nord să lanseze o rachetă Taepodong sau o rachetă balistică intercontinentală (ICBM)", a adăugat el.

Aflat în vizită în China, secretarul american al Apărării Robert Gates a afirmat la începutul săptămânii că Phenianul va finaliza, în decurs de cinci ani, dezvoltarea unei rachete ICBM, care ar constitui o ameninţare directă pentru Statele Unite.

Phenianul a efectuat trei tiruri de încercare cu rachete intercontinentale, cel mai recent fiind în aprilie 2009, când o rachetă a survolat Japonia, înainte de a cădea în Oceanul Pacific.

Coreea de Nord şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce, sub anumite condiţii, la masa negocierilor, defăşurate, în afară de cele două Corei, între Japonia, China, Statele Unite şi Rusia. Ea a părăsit aceste negocieri în primăvara anului 2009.

Dar Statele Unite solicită mai întâi "dovezi concrete că ea are în final intenţii serioase privind negocierile", potrivit lui Robert Gates.

"Ceea ce vedem în prezent, din nefericire, am văzut de nenumărate ori în trecut: Coreea de Nord conduce acţiuni de provocare şi atacuri, cu o retorică ce demonstrează cât este de puternică şi, ca urmare a acestui fapt, spune «OK, este timpul (...), pot să mă întorc la masa negocierilor pentru a cere ajutor»", a explicat generalul Sharp.

Până în prezent, Phenianul nu a făcut "dovada sincerităţii sale", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici