SUA au formulat peste trei sferturi dintre cererile de informaţii adresate Twitter

Reţeaua de socializare Twitter a anunţat miercuri că numărul cererilor de informaţii, din partea unor guverne, despre utilizatori de-ai săi, a continuat să crească în prima jumătate a anului, autorităţile americane formulând peste trei sferturi din aceste solicitări.

136 afișări
Imaginea articolului SUA au formulat peste trei sferturi dintre cererile de informaţii adresate Twitter

SUA au formulat peste trei sferturi dintre cererile de informaţii adresate Twitter (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernele au formulat în total 1.157 de cereri de informaţii despre conturi de Twitter, dintre care 78% provin de la Statele Unite, potrivit unui raport în domeniul transparenţei publicat de reţeaua de socializare. Twitter a precizat că a furnizat autorităţilor americane ceea ce solicitau în 67% din cazuri.

Numărul de cereri din partea unor guverne a continuat să crească în fiecare dintre cele trei rapoarte în domeniul transparenţei publicate de Twitter de la începutul anului trecut, precizează reţaua.

Acesta era de 1.009 în al doilea semestru din 2012 şi de 849 în primul semestru.

În prima jumătate a lui 2013, Japonia a rămas a doua pe lista ţărilor care au cerut cele mai multe informaţii despre utilizatori ai site-ului, reprezentând 8% dintre solicitări (faţă de 6% în perioada iulie-decembrie 2012).

Reţeaua de socializare, cu sediul la San Francisco, în California (vest), a anunţat că cererile erau legate în general de anchete penale, precizând că legea îi interzice să dezvăluie conţinutul informaţiilor reclamate de către autorităţi.

Acest nou raport este întocmit de către Twitter în contextul în care dezvăluiri supărătoare ale lui Edward Snoden despre programe de supraveghere a comunicaţiilor de către Guvernul american au afectat Internetul şi lumea reţelelor de socializare.

"O discuţie importantă a început asupra extinderii informaţiilor pe care firmele ar trebui să fie autorizate să le furnizeze în baza unor cereri legate de securitatea naţională", scrie Jeremy Kessel, unul dintre reprezentanţii juridici ai Twitter, într-un comentariu publicat pe blogul grupului.

"Ne-am unit eforturile cu colegii noştri şi grupuri de apărarea libertăţilor civile, cu scopul ca Guvernul Statelor Unite să permită mai multă transparenţă în privinţa acestor cereri secrete", afirmă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici