SUA au inaugurat un centru logistic american în România, în cadrul retragerii din Afganistan

Americanii au inaugurat vineri un nou centru de tranzit militar în România, care va juca un "rol-cheie" în procesul de retragere a militarilor din Afganistan, în locul bazei de la Manas, în Kîrgîzstan.

580 afișări
Imaginea articolului SUA au inaugurat un centru logistic american în România, în cadrul retragerii din Afganistan

SUA au inaugurat un centru logistic american în România, în cadrul retragerii din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În 2010, Kuwaitul a fost centrul de gravitate pentru retragerea din Irak. În 2014, baza Mihail Kogălniceanu va fi centrul de gravitate pentru retragerea din Afganistan", a declarat generalul de divizie John O'Connor, însărcinat cu susţinerea logistică în cel de al 21-lea teatru de operaţiuni, la inaugurare.

"Aproximativ 20.000-30.000 de militari care se retrag din Afganistan urmează să tranziteze prin această bază, în 2014", a adăugat el.

"Suntem pregătiţi să ne îndeplinim misiunea de susţinere logistică în vederea acestei retrageri", a adăugat el.

Americanii utilizau până în prezent baza de la Manas, în Kîrgîzstan, pentru tranzitul logistic al trupelor lor din Afganistan, însă contractul pentru utilizarea acestor instalaţii se încheie în iulie 2014.

Chiria cerută şi tulburările politice din Asia Centrală au determinat Washingtonul să caute o alternativă şi să opteze pentru baza sa din România, în apropiere de Marea Neagră.

Cele trei clădiri nou construite în baza românească vor permite operarea a maximum zece zboruri pe zi.

În total, 275 de militari americani vor rămâne la această bază, pentru a coordona operaţiunile.

La sfârşitul lui ianuarie, Statele Unite mai aveau aproximativ 34.000 de militari în Afganistan, iar celelalte state membre ale Forţei internaţionale ISAF aproximativ 19.000.

Washingtonul şi NATO doresc să menţină un contingent de 8.000-12.000 de oameni în Afganistan după retragerea trupelor combatante, până la sfârşitul lui 2014, cu scopul de a forma forţele afgane şi de a efectua operaţiuni în cadrul luptei împotriva terorismului.

Însă în absenţa unui acord, până în prezent, cu Kabulul, acestea ar putea opta pentru o retragere totală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici