SUA exclud o acţiune militară unilaterală în Siria. Lakhdar Brahimi: Intervenţia în Siria necesită aprobarea Consiliului de Securitate

Statele Unite au exclus posibilitatea unei intervenţii militare unilaterale în Siria şi au discutat cu aliaţii lor despre posibile atacuri care ar putea dura mai mult de o zi, a declarat un oficial american de rang înalt. Trimisul special al Ligii Arabe şi ONU în Siria, Lakhdar Brahimi, a avertizat că o intervenţie militară în Siria necesită o undă verde din partea Consiliului de Securitate al ONU.

710 afișări
Imaginea articolului SUA exclud o acţiune militară unilaterală în Siria. Lakhdar Brahimi: Intervenţia în Siria necesită aprobarea Consiliului de Securitate

SUA exclud o acţiune militară unilaterală în Siria. Lakhdar Brahimi: Intervenţia în Siria necesită aprobarea Consiliului de Securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nici o acţiune militară nu va fi unilaterală. Aceasta ar trebui să-i includă pe aliaţii noştri internaţionali", a afirmat acest oficial, sub protecţia anonimatului.

Oficiali din cadrul administraţiei Obama au avut discuţii şi cu Turcia, Iordania şi alte ţări partenere cu privire la eventualitatea unor represalii ale regimului Assad în caz de atacuri, a afirmat sursa citată.

"Este posibil ca Guvernul sirian să facă din nou uz de arme chimice. Nu se poate exclude această ipoteză", a adăugat el.

În acelaşi timp, dacă Statele Unite nu intervin militar, vor transmite un semnal periculos altor regimuri ce dispun de stocuri de arme chimice, în special Coreea de Nord, a adăugat el.

"Există o dimensiune umană aici", a declarat oficialul citat. "Ce mesaj se transmite lumii dacă un guvern poate folosi nepedepsit armele cele mai abominabile, armele chimice împotriva propriului popor?".

Acest oficial nu a vrut să precizeze dacă planul de atac prevede să se meargă dincolo de folosirea rachetelor de croazieră şi dacă va fi necesară trimiterea de avioane de luptă în spaţiul aerian sirian.

"Analizăm toate opţiunile", a adăugat el.

Un al doilea oficial a precizat că administraţia Obama va continua să lucreze pentru a defini obiectivele precise ale unei intervenţii al cărei obiectiv ar fi să îl descurajeze pe Bashar al-Assad să folosească încă o dată armele chimice şi să neutralizeze mijloacele acestuia.

Această sursă a confirmat că Statele Unite şi aliaţii lor ar fi pregătiţi pentru represaliile siriene. "Credem că putem gestiona orice ripostă siriană" sau orice reacţie "a părţilor externe, precum Iranul sau Hezbollah din Liban".

Lakhdar Brahimi: Intervenţia în Siria necesită aprobarea Consiliului de Securitate

Intervenţia militară în Siria necesită o undă verde din partea Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat miercuri trimisul special al Ligii Arabe şi ONU, Lakhdar Brahimi.

Întrebat în timpul unei conferinţe de presă în legătură cu o posibilă intervenţie militară occidentală în Siria, Brahimi a subliniat că "legea internaţională este clară asupra acestui fapt".

"Legea internaţională spune că o acţiune militară poate fi întreprinsă după decizia Consiliului de Securitate", a declarat el, în timp ce Statele Unite şi aliaţii lor păreau pregătiţi, miercuri, de lansarea unei intervenţii militare împotriva regimului sirian, acuzat de comiterea unui presupus atac cu arme chimice.

"Ştiu că preşedintele Obama şi administraţia americană nu apasă uşor pe trăgaci. Nu ştiu ce vor decide, dar legea internaţională este clară", a insistat el.

Brahimi a deplâns, de asemenea, folosirea unei "substanţe" în timpul atacului de la 21 august, în Siria, soldat cu moartea a sute de persoane.

"Se pare că o anume substanţă a fost folosită pentru a ucide multe persoane, fără niciun dubiu peste o sută, unii vorbesc de 300, alţii vorbesc de 600, poate o, poate peste o mie", a spus el.

"Este inacceptabil, este scandalos", a declarat Brahimi.

"Spun că a fost un (atac) înainte de 21 august şi unul după 21 august. Dacă o acţiune militară va avea loc, nu există nicio îndoială că aceasta va avea un efect asupra situaţiei din Siria", a continuat el, anunţând totodată că nu ştie dacă o asemenea intervenţie va favoriza sau nu "interesul unei soluţii politice".

Brahimi a dezvăluit că el "continuă să creadă că nu va avea loc o soluţie militară în Siria: nu va exista decât o soluţie politică şi, cu cât se lucrează mai repede pentru o soluţie politică, cu atât mai bine".

În acest sens, el a subliniat necesitatea continuării eforturilor în vederea desfăşurării unei conferinţe de pace, numită Geneva 2, şi a anunţat că va continua dialogul cu americanii şi ruşii.

Brahimi depune eforturi de mai multe luni să reunească în cadrul unei conferinţe de pace regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi opoziţia. Iniţial, conferinţa trebuia să aibă loc în septembrie.

Dar presupusul atac chimic de la 21 august comis în apropiere de capitala Siriei, care a cauzat moartea a sute de persoane, a agravat disensiunile ruso-occidentale referitor la conflictul sirian.

Occidentalii au acuzat regimul sirian de comiterea acestui atac, în timp ce Rusia consideră că rebelii sunt cei care au folosit arme chimice, cu scopul de a discredita Guvernul de la Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici