SUA nu au dezvăluit Rusiei informaţii despre sistemul american antirachetă

Statele Unite nu au furnizat niciodată Rusiei informaţii secrete cu privire la instalarea unor elemente ale sistemului american antirachetă în Europa, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, relatează RIA Novosti în pagina electrinică.

226 afișări
Imaginea articolului SUA nu au dezvăluit Rusiei informaţii despre sistemul american antirachetă

SUA nu au dezvăluit Rusiei informaţii despre sistemul american antirachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La începutul acestei luni, presa a scris că Statele Unite păreau să plănuiască să ofere Rusiei acces la "date secrete" nespecificate, posibil cu privire la viteza de ardere a versiunii modificate a rachetei de tip SM-3, care urmează să devină interceptorul de bază în cadrul sistemului american antirachetă din Europa până în 2020, relatează RIA Novosti.

"Statele Unite nu au transferat nicio informaţie secretă despre caracteristici tactice şi tehnice privind vreo rachetă sau orice alt element al scutului (antirachetă) instalat", a declarat Riabkov pentru RIA Novosti.

Rusia se opune de mai mulţi ani unor planuri americane de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est, în Polonia, România şi Cehia.

Diplomatul a apreciat că a venit "timpul să se pună capăt speculaţiilor din Statele Unite cu privire la situaţia curentă a dialogului asupra apărării antirachetă" şi că este necesar ca negocierile să se concentreze asupra problemelor importante. "Pe lângă alte probleme de care suntem interesaţi, mai înainte vrem să ştim care sunt criteriile obiective potrivit cărora sistemul (antirachetă al) Statelor Unite şi NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei, aşa cum suntem asiguraţi constant", a continuat Riabkov, adăugând că "încă nu există progrese în elaborarea unor asemenea criterii".

Negocierile între Rusia şi occidentali cu privire la proiectul american de sistem antirachetă sunt blocate în urma solicitării de către Moscova a unor garanţii că proiectul nu va ameninţa securitatea Rusiei. Această problemă urmează să fie reluată în cadrul unei Conferinţe internaţionale organizată la Moscova de Ministerul rus al Apărării, iar ulterior în cadrul summit-ului NATO de la Chicago.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici